Γ. Μανιάτης: ” Ευρωπαϊκή προτεραιότητα ο Ελληνοϊταλικός αγωγός”

alt

altΕιδικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του ελληνοϊταλικού αγωγού ανακοίνωσε σε ομιλία του σήμερα, ο Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, στο Συμπόσιο Ενέργειας με θέμα “Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη – Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία” σημείωσε ότι έχει βαρύνουσα σημασία η κατασκευή του Ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς Αζέρικου Αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη (ITGI).  «Προωθούμε στη Βουλή την ψήφιση ειδικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Poseidon, για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Συνολικά το έργο παρουσιάζει αδιαμφισβήτητη τεχνική, οικονομική, περιβαλλοντική και διαστασιολογική ωριμότητα και καταλληλότητα, σε σχέση με το κοίτασμα του Shah Deniz 2», είπε και συνέχισε για το ευρωπαϊκό πλαίσιο:

«Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ο Επίτροπος κ. Gutter Oettinger σημείωσε για τον ITGI, ότι μετά τη διέλευση από Τουρκία, είναι ο αγωγός του Νοτίου Διαδρόμου που διέρχεται μόνο από Ευρωπαϊκό έδαφος (Ελλάδα, Ιταλία) γεγονός που αδιαμφισβήτητα του δίνει σημαντικό βαθμό προτεραιότητας».
Πρόσθεσε ακόμα για τα άλλα σχέδια: «Επιδιώκουμε, σε συνεργασία με άλλα κράτη της Ε.Ε., να χαρακτηριστεί ο αγωγός Φυσικού Αερίου South Stream, ως «έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Η κοινή ελληνορωσική εταιρεία υλοποίησης του αγωγού στο έδαφος της χώρας, προχωρά κανονικά τις μελέτες της».
«Το παραπάνω πλέγμα  μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μαζί με την προώθηση υλοποίησης της επένδυσης για την υπόγεια αποθήκευση Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, δημιουργούν έναν διαμετακομιστικό κόμβο, με ειδική σημασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στηρίζοντας το Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο Φυσικού Αερίου και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης» κατέληξε στις αναφορές του για το φυσικό αέριο.

(φωτο: προσομοίωση των εγκαταστάσεων συμπίεσης στο “Βαρικό”)