Δέκα προτάσεις για Επιχειρηματικά Πάρκα στην Ήπειρο

perifereia

perifereiaΠαρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και χωροθέτησης νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Β.Ε.ΠΕ.) στους Νομούς της Ηπείρου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σκοπός της μελέτης είναι η σύνταξη ενός τεκμηριωμένου και αξιολογημένου «καταλόγου» περιοχών, κατάλληλων για την οργανωμένη υποδοχή επιχειρήσεων, που θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για την ίδρυση Β.Ε.ΠΕ. στην Ήπειρο.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της μελέτης, διαμορφώθηκε ο κατάλογος των δέκα προτεινόμενων περιοχών για την χωροθέτηση Β.Ε.ΠΕ. στην Περιφέρεια Ηπείρου. Με βάση την πολυκριτηριακή αξιολόγηση των εξεταζόμενων Β.Ε.ΠΕ. και την ιεράρχηση προτεραιότητας της επιλογής θέσεων διαμορφώθηκε η εξής κατάταξη:

Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Ανηλίου Μετσόβου, μεταποιητικών μονάδων συναφών με την αγροτική τοπική παραγωγή, νοτιοδυτικά του οικισμού Ανήλιου (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 8,64Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ’ (ΒΙΟ.ΠΑ.) Τύριας, ανατολικά του ομώνυμου οικισμού, παραπλεύρως Εγνατίας Οδού (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 8,22Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β’ (ΒΙ.ΠΑ.) Καλαμιάς, στη Δ.Ε. Φιλοθέης Άρτας, εκατέρωθεν της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (Π.Ε. Άρτας) με τελική βαθμολόγηση 7,86Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ’ (ΒΙΟ.ΠΑ.) Καλπακίου, στον κόμβο Ιόνιας Οδού με οδικό άξονα προς Αλβανία (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 7,84Επιχειρηματικό Πάρκο ειδικού τύπου (Τεχνόπολη), νοτιοανατολικά της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 7,72Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ’ (ΒΙΟ.ΠΑ.) Λιμίνης, νότια του οικισμού της Λιμίνης Άρτας (Π.Ε. Άρτας) με τελική βαθμολόγηση 6,89Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ’ (ΒΙΟ.ΠΑ.) Μαζίου Κόνιτσας δυτικά του οικισμού Μαζίου (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 6,78Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β’ (ΒΙ.ΠΑ.) Καστρίου, στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας, Δήμου Ηγουμενίτσας (Π.Ε. Θεσπρωτίας) με τελική βαθμολόγηση 6,76Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β’ (ΒΙ.ΠΑ.) Ωρωπού, της Δ.Ε. Λούρου Δήμου Πρέβεζας, στη θέση «Τζούμτζα Λιμποχωβίτη» (Π.Ε. Πρέβεζας) με τελική βαθμολόγηση 6,68Επέκταση του υφιστάμενου Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α’ (ΒΙ.ΠΕ.) Ροδοτοπίου Ιωαννίνων (Π.Ε. Ιωαννίνων) με τελική βαθμολόγηση 6,62.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα κριτήρια αξιολόγησης των συνολικά 25 εξεταζόμενων Β.Ε.ΠΕ., που καταγράφηκαν για την Ήπειρο, ήταν οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά, με διαφορετική βαρύτητα και βαθμονόμηση. Από τους μελετητές τονίστηκε πως με τη διαμόρφωση του τελικού καταλόγου, η μελέτη στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω των Β.Ε.ΠΕ., με πολλαπλαστιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Την παρουσίαση της μελέτης παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας την στήριξη της Περιφερειακής Αρχής στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης Β.Ε.ΠΕ.. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που διευκολύνουν τις διαδικασίες ανάπτυξης Β.Ε.ΠΕ..

«Ο νομοθέτης είδε τα προβλήματα που υπάρχουν και προώθησε την ιδέα του Επιχειρηματικού Πάρκου. Απευθύνομαι περισσότερο στους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και σας λέω ότι όταν έχετε έκταση, είναι απλά τα πράγματα. Η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην αδειοδότηση, όποιον φορέα προχωρήσει για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία ανάπτυξης Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή του Πωγωνίου. Η σχετική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από το Δήμο Πωγωνίου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Στην παρουσίαση της μελέτης προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, Κόνιτσας κ. Π. Γαργάλας, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Γιωτίτσας, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Δωδώνης, Αρταίων και Σουλίου. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. κ. Γ. Παπαηλίας, ο πρόεδρος του ΓΕΩ –ΤΕΕ Ηπείρου κ. Σπ. Μπαλαμπέκος, εκπρόσωποι του BIC Ηπείρου, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.