Δήμαρχος Φιλιατών: Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

pappas

pappasΑνοιχτή επιστολή προς τους Δημότες των Φιλιατών, έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Μηνάς Παππάς.

Ο κ. Παππάς, αναφέρεται στην πορεία του πρώτου χρόνου του “Καλλικράτη”, στις οικονομικές αλλά και θεσμικές δυσκολίες του Καλλικρατικού Δήμου, στο έργο που δρομολογήθηκε, αλλά καταλήγει πως η “δύσκολη κατάσταση στη οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει το δικό της όραμα για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου”!

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνδημότες, Συνδημότισσες

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την  εφαρμογή του νόμου 3852/2010 του γνωστού πλέον σε όλους μας «Καλλικράτη», ο οποίος παρά τα κενά στο σχεδιασμό του αποτέλεσε χωρίς  αμφιβολία την πιο σημαντική  μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι πόροι είναι δυσεύρετοι και οι περικοπές των κονδυλίων προς τους Δήμους  δραματικές.

Είναι γνωστό βέβαια ότι όλοι οι  «Καλλικράτιοι» δήμοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες για αυτό θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για αδράνειες και πολύ περισσότερο για παρεκκλίσεις από τις αρχές και τις πολιτικές μας δεσμεύσεις. 

Σε αυτό λοιπόν το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αντιμέτωποι καθημερινά με τα θεσμικά κενά και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του «Καλλικράτη» , θέσαμε ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού, οικονομικά βιώσιμου Δήμου ,που θα εκφράζει  τις αρχές μας  μακριά από παθογένειες του παρελθόντος που έχουν πληγώσει το κοινό αίσθημα.                                                            

Στην ανωτέρω κατάσταση προστέθηκε και η προσπάθεια της  κεντρικής Διοίκησης να περιορίσει τις δαπάνες προχωρώντας  το 2011, στο κλείσιμο εκατοντάδων σ’ όλη τη χώρα υπηρεσιών , με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελληνικής περιφέρειας. Από αυτή την «πολιτική» επλήγη και ο Δήμος μας . Αντιδράσαμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ,ασκήσαμε πιέσεις και εξαντλήσαμε όλα τα επιχειρήματα προς τα κέντρα αποφάσεων , πραγματοποιήσαμε επαφές , παραδώσαμε υπομνήματα και επιστολές και προσπαθούμε ακόμη και σήμερα να ανατρέψουμε την κατάσταση. Σε κάποιες των περιπτώσεων είχαμε αποτελέσματα , όπως για παράδειγμα για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,σε κάποιες οι προσπάθειες συνεχίζονται .                                   Παρά τις ανωτέρω δυσκολίες,  πραγματοποιήσαμε  σοβαρά βήματα σε σχέση με τη  διοικητική  οργάνωση αλλά και τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό του νέου Δήμου Φιλιατών.                                                           

Αναδιοργανώσαμε τις  υπηρεσίες , αξιοποιήσαμε το υπάρχον προσωπικό , περιορίσαμε τις σπατάλες, ανασυντάξαμε την λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας για το 2011 να είναι  υποδειγματική , υλοποιήσαμε  ,παρά την εξαιρετικά μειωμένη  σε σχέση με άλλες χρονιές χρηματοδότηση του Δήμου Φιλιατών, δεκάδες έργα σε όλο το δήμο.                   

Άμεσα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να ετοιμάσουμε το σχετικό φάκελο και να υποβάλουμε στο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Π.Ε. Θεσπρωτίας , πρόταση , με τίτλο «Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φιλιατών»,  με αποτέλεσμα την ένταξη του έργου  τον Νοέμβριο 2011.                                                                                                            Δώσαμε προτεραιότητα στην αξιοποίηση προγραμμάτων για χρηματοδότηση έργων υποδομής και διαφόρων δράσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου ,υποβάλλοντας περισσότερες από 20 προτάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Ανοίξαμε δίαυλο συνεργασίας  με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και επιδιώκουμε συστηματικά  την «ωρίμανση» όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην περιοχή μας και με στόχο την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.                                                                   

Παράλληλα, στο επίπεδο του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ολοκληρώσαμε και σύντομα θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο , τη πρώτη φάση του  Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας για την περίοδο 2012 -2014, στο οποίο θα σχεδιάσουμε έργα και δράσεις, ζωτικής σημασίας  για το Δήμο μας .

Φίλες και φίλοι                                                                                                                                            

Πιστεύω πως η δύσκολη κατάσταση στη οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει το δικό της όραμα για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Οι δήμοι  πρέπει να ονειρεύονται , να σχεδιάζουν , να υλοποιούν  και όχι να μετατρέπονται σε διαχειριστές καταστάσεων ανήμποροι και εξαρτώμενοι από την κεντρική εξουσία και τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες. Ο Καλλικράτης άνοιξε μια πόρτα προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε η  λύση των προβλημάτων που δημιουργούν αναχώματα στην προσπάθεια μας, να είναι άμεση,  ώστε να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η μεταρρύθμιση αυτή.

Κλείνοντας θέλω να πω πως μέσα στην Άνοιξη ,αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των παρελθόντων ετών  και αφού τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα υποβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο ισολογισμός του  2011 , ενώ  έως τα τέλη Μαΐου θα γίνει σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ο προβλεπόμενος Απολογισμός Πεπραγμένων για το έτος 2011.

                                                                                           Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

                                                                                                                        ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΠΑΣ