Δηλώσεις Αντ. Μπέζα για τις επισκέψεις Παπουτσή – Νταλάρα

Ο πρώην Υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τις επισκέψεις και τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή  και της Υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα στην Ηγουμενίτσα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι βγήκε από την υποχρέωσή της με τις πρόσφατες επισκέψεις  στην Ηγουμενίτσα, η Ηγουμενίτσα όμως δεν έβγαλε τίποτα το ουσιαστικό από τις επισκέψεις του κ. Παπουτσή και της κ. Νταλάρα.

Οι ανακοινώσεις του δύο κυβερνητικών στελεχών  και τα «μηνύματά» τους προς τους μετανάστες, τους διακινητές και την τοπική κοινωνία,  αποτελούν στην ουσία γενικόλογα ευχολόγια, εκθέσεις καλών προθέσεων χωρίς χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες και  προσπάθεια   μετάθεσης ευθυνών στις τοπικές αρχές. Όλα αυτά, δείχνουν προχειρότητα και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτή η κυβέρνηση μιλά πολύ και  δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων, πράττει λίγα.

 Το κυριότερο όμως είναι, ότι η παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών  στην Ηγουμενίτσα  αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης και την έλλειψη προετοιμασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου  δράσης. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα Κέντρα για τους μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα, μεταξύ των οποίων  στη Θεσπρωτία, και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ρωτά τις τοπικές αρχές αν προτιμούν  Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ή Κέντρο Κράτησης, να δεσμεύεται ότι θα αποστείλει  εκ των υστέρων τεχνικούς του Υπουργείου για να εξετάσουν προτάσεις  ιδιωτών και να συνεχίζει να συζητά για την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για ανενεργά στρατόπεδα. Πως ανακοινώθηκε επομένως Κέντρο στη Θεσπρωτία, όταν δεν έχουν ακόμη καθορισθεί, οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις και ο ρόλος του στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού;

Αν ο κ. Παπουτσής, η κ. Νταλάρα και η κυβέρνησή τους επιδιώκουν, όπως μας έχουν συνηθίσει, να αντιμετωπίσουν «επικοινωνιακά» την περίπτωση της Ηγουμενίτσας, τότε με τις επισκέψεις τους  και τις αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων ή όποιες ακολουθήσουν, έχουν πετύχει προσωρινά το στόχο τους «ανακυκλώνοντας» το πρόβλημα.  Αν όμως έχουν τη βούληση, γιατί αυτοί έχουν την  ευθύνη σχεδιασμού  και υλοποίησης  της μεταναστευτικής πολιτικής και όχι οι τοπικοί φορείς, να αντιμετωπίσουν σε μόνιμη βάση το πρόβλημα, τότε  άνθρακες ο θησαυρός…».