Διαγωνισμοί για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Δ. Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία

Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αχαΐα ενέκρινε χθες η Διυπουργική Επιτροπή. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εξετάστηκε και η εξέλιξη των διαγωνισμών για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.
Η μονάδα στην Αχαΐα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 150.000 τόνων απορριμμάτων και η σύμπραξη θα έχει διάρκεια 27 χρόνια. Ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού και θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των υποδομών. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να γίνει έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
«Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει το μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται άμεσα τουλάχιστον το δημόσιο χρέος» ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έργα διαχείρισης απορριμμάτων: στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας το έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ο διαγωνισμός προχωρά στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη αναδόχου.
Στην τελική φάση βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Πελοποννήσου. Για τα έργα στον Νομό Ηλείας ο διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει στην τελική φάση έως το τέλος του επόμενου μήνα – αν προηγουμένως δεν υπάρξει καμία προσφυγή. Για τις μονάδες στις Σέρρες και την Αιτωλοακαρνανία ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψήφιων.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ανάπτυξης, γι’ αυτά τα έργα οι επενδύσεις υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ιδιωτικών κεφαλαίων από τους επενδυτές καθώς και δυνητική δανειοδότηση από τους πόρους του ταμείου Jessica (έργα βιώσιμης ανάπτυξης). Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.