Σε έναν από τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, γενικότερα, εξελίσσεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Αιτίες, με τα έργα για το νέο λιμάνι που συνεχίζουν να τρέχουν, καθώς και την ολοκλήρωση του κλειστού αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας.
«Η κατασκευή και η συνεχής αναβάθμιση του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας θεωρώ ότι αποτελούν μία πραγματικά εθνική στρατηγική προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για ένα κομβικό λιμάνι σύνδεσης της χώρας με τη Δύση», σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ Βασίλης Διαμάντης.
Η λειτουργία του νέου λιμένα και τα υλοποιούμενα έργα επέκτασης των υποδομών του, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών στη γύρω περιοχή, αναβαθμίζουν σημαντικά τη δυναμικότητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης της επιβατικής, της τουριστικής (ανάπτυξη κρουαζιέρας) αλλά και της εμπορευματικής κίνησης του λιμένα (ανάπτυξη υπηρεσιών ασυνόδευτων φορτίων).
«Ενας από τους πρωτεύοντες στόχους παραμένει από την πρώτη στιγμή η αύξηση της εμπορικής κίνησης και η βέλτιστη εξυπηρέτηση των διαμετακομιστικών αναγκών της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα των χωρών της νότιας Βαλκανικής», τονίζει ο κ. Διαμάντης, ενώ ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του λιμανιού περιγράφει τη σημαντική μείωση του χρόνου και κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων από τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Εγνατίας Οδού, καθώς και τις σαφώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ΟΛΗΓ μέσω των νέων υποδομών της β’ φάσης επέκτασης του λιμένα.
«Οι χερσαίοι χώροι που προστίθενται στις λιμενικές υποδομές με τα έργα της β’ φάσης θα επιτρέψουν την καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών ασυνόδευτων φορτίων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η β’ φάση
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση των εργασιών της β’ φάσης, η οποία περιλαμβάνει:
* Χερσαία επιφάνεια 118 στρ.
* Διάνοιξη ευθύγραμμου διαύλου πλάτους 170 μ., ωφέλιμου βάθους 10.50 μ. και μήκος 1.800 μ.
* Κτήριο τερματικού σταθμού 2: 3,041.46 τ.μ.
* Κτήριο τερματικού σταθμού 3: 2,324.80 τ.μ. ο οποίος θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Schengen και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.
* Συνδετήριο κρηπίδωμα μήκους 371 μέτρων με ωφέλιμο βάθος 10.50 μ.
* Εναν προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 197,60 μέτρων, ικανό για πρόσδεση πλοίων μήκους 227 μέτρων και μέγιστου έμφορτου βυθίσματος 9.40 μ. Το σημαντικότερο τμήμα του έργου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στο 2014.
Επίσης, «η γ’ φάση ανάπτυξης του λιμένα, η οποία περιλαμβάνει το εμπορευματικό κομμάτι των λιμενικών εγκαταστάσεων, έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται. Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ρυθμοί εξέλιξης των έργων δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα θέλαμε και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να υπάρξει εντατικοποίηση των εργασιών», αναφέρει ο κ. Διαμάντης στη «Ν».
Σιδηροδρομική σύνδεση
Ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗΓ Βασίλη Διαμάντη, και τα νέα για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, η οποία εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών που ανήκουν στον άξονα του διατροπικού διαδρόμου του Ιονίου και της Αδριατικής.
Σημαντικό βήμα αποτελεί και η συνεργασία με το λιμένα της Βενετίας στο πρόγραμμα των Θαλασσίων Διαδρόμων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών. «Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τη λιμενική αρχή της Βενετίας συμμετέχει στο έργο ADRIAMOS, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.
Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση όλων των μελετών κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου Θεσπρωτίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμάντης.
Η κίνηση
Ετησίως διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατ. επιβάτες και περίπου 230.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού, εξωτερικού. Κύριες συνδέσεις αποτελούν οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Πρίντεζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα), καθώς και η νήσος της Κέρκυρας.
Η κίνηση του λιμένα έχει ανακάμψει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το 2013 έκλεισε αισιόδοξα, με τους επιβάτες εξωτερικού να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 5,7% και για τους επιβάτες εσωτερικού το 11,28%.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»