Δικηγορικός Σύλλογος: Η διακοπή της σίτισης των σπουδαστών παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα

TEI_SITISH

TEI_SITISHΑνακοίνωση εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, με την οποία επισημαίνει ότι “Με την  επαπειλούμενη διακοπή  της σίτισης των Σπουδαστών  παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα”. 

Ταυτόχρονα, συμπαράσταση προς τους σπουδαστές του ΤΕΙ, δήλωσαν η φορείς που παρέστησαν στη σύσκεψη που προκάλεσε για το θέμα αυτό, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας την Τετάρτη το βράδυ.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΤΕΙ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Προέδρου του ΤΕΙ προς το Υπουργείο Παιδείας με την οποία επικαλείται ως αιτία διακοπής της σίτισης το… κούρεμα των αποθεματικών του λόγω PSI.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου, που υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Σιντόρης, έχει ως εξής:

Με έκπληξη  αλλά και λύπη πληροφορηθήκαμε ότι  πρόκειται να  διακοπεί η σίτιση των Σπουδαστών του ΤΕΙ  Ηγουμενίτσας, με την αναστολή λειτουργίας του Εστιατορίου ,  και  οφείλουμε ως  πολίτες  του ευνομούμενου κράτους στο οποίο ζούμε να επισημάνουμε προς κάθε αρμόδιο τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 16  § 4  του Συντάγματος «4. Όλοι  οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν  παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες  της, στα κρατικά  εκπαιδευτήρια.  Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται  καθώς και αυτούς που έχουν  ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.»

Είναι προφανές ότι  στον όρο «δωρεάν παιδεία» συμπεριλαμβάνεται κάθε διευκόλυνση  προς τον Σπουδαστή, ώστε να έχει πράγματι και επί της ουσίας δωρεάν παιδεία, όπως δωρεάν παροχή  συγγραμμάτων, δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν σίτιση κλπ

Με την  επαπειλούμενη διακοπή  της σίτισης των Σπουδαστών  παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα,  και θα  πρέπει να  καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τους αρμοδίους  για την άμεση λύση του προβλήματος, και βέβαια δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτό τρόπο, επιχειρείται έμμεσα αλλά σαφέστατα η  συρρίκνωση και – εν τέλει- η πλήρης απαξίωση του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, με σκοπό  και οι  ήδη φοιτούντες σπουδαστές να το εγκαταλείψουν, αλλά και να μην υπάρξει ενδιαφέρον  από νέους  Σπουδαστές, με απώτερο σκοπό  να κλείσει «αναγκαστικά» λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος !!

Τέλος οφείλουμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας προς τους Σπουδαστές, που έχουν  εγκαταλείψει  τα σπίτια τους, για  ένα καλύτερο μέλλον, μέσω των σπουδών τους, ένα μέλλον που φαντάζει πλέον αβέβαιο , και μάλιστα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας γενικότερα.

Η σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Πραγματοποιήθηκε στις 06 Ιουνίου 2012 συνάντηση φορέων του Νομού Θεσπρωτίας στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, όπου συζητήθηκαν τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας σήμερα. Πρώτον την υποβάθμιση και κατάργηση του τμημάτων του, και δεύτερον το πρόβλημα διακοπής της σίτισης των φοιτητών.

Στην εκδήλωση παρότι κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι φορείς του Νομού, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των : Δ. Ηγουμενίτσας, Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Θεσπρωτίας, Φοιτητικού Συλλόγου, Καθηγητές & υπάλληλοι ΤΕΙ, Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ, οι Σύλλογοι: Εμπορ/κός Ηγουμενίτσας, Ενοικ. Δωμ. Ηγουμενίτσας, Λογιστών, Ιχθυοκαλλιεργητών, το Πολιτιστικό Ινστιτούτο, μέλη Δ.Σ. (νυν και πρώην) του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Με τη λήξη της συνάντησης αποφασίσθηκε :

Α) να ενδυναμωθεί η Επιτροπή Αγώνα του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με την συμμετοχή σε αυτή εκπροσώπων από όλους τους φορείς του νομού που επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια,  και

Β) να υπάρξουν κοινές δράσεις, οποιασδήποτε μορφής αγώνα, για την διεκδίκηση στα ζητήματα κατάργησης των τμημάτων του ΤΕΙ και της σίτισης των σπουδαστών.

Η επιστολή Γκίκα προς το Υπουργείο Παιδείας

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι από 15 Ιουνίου 2012 διακόπτεται η σίτιση των σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεών του λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και του «κουρέματος» των αποθεματικών του Ιδρύματος, σύμφωνα και με τα αριθμ. πρωτ. Φ11/2855/16-5-2012 και Φ11/2856/16-5-2012 έγγραφα, τα οποία σας αποστείλαμε.

    Σας επισημαίνουμε ότι η επιχορήγηση του ΤΕΙ Ηπείρου για σίτιση και λειτουργικές δαπάνες ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή που του αναλογούσε λόγω των μεγάλων αποθεματικών. Τα αποθεματικά του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ήταν αποταμιεύσεις ετών και αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρηστής διαχείρισης, επενδύθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς την έγκρισή μας, σε ομόλογα τα οποία μειώθηκαν κατά 70% μετά το γνωστό «κούρεμα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη των βασικών αναγκών της σίτισης των σπουδαστών μας καθώς και της φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο ακτινώνεται στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου.

   Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, είναι προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η σίτιση των σπουδαστών μας, των οποίων οι οικογένειές τους βιώνουν οικονομικά προβλήματα καθώς και η φύλαξη των εγκαταστάσεών μας στο πλαίσιο της υποχρέωσής μας για την  προστασία της δημόσιας περιουσίας.

     Ως συνέπεια των παραπάνω, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα με διαμαρτυρίες των σπουδαστών μας και καταλήψεις και με ορατό κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου.

      Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε για την άμεση και κατεπείγουσα επιχορήγηση για την κάλυψη των παραπάνω βασικών αναγκών του ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ποιοτική εκπαιδευτική λειτουργία της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

 

O Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

Καθηγητής  Γρηγόριος  Γκίκας