Δραστηριότητες του Περιφερειάρχη

kaxrim

Στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στο Υπ. Ανάπτυξης συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

Παρεμβάσεις Περιφερειάρχη προς Υπ. Οικονομικών για θέματα Τουρισμού, Επιχειρήσεων και Χοιροτρόφων

Παρέμβαση για τα ΕΛΤΑ Φιλοθέη Άρτας

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής Ιωαννίνων

Στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στο Υπ. Ανάπτυξης συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το  αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η  αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση των μεγάλων έργων που εκτελούνται με τις συμβάσεις παραχώρησης, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αντιμετωπιστούν προβλήματα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που έχουν προκύψει από την υλοποίηση του προγράμματος  «ΘΗΣΕΑΣ».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφερόμενος στη σύσκεψη,  δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε γίνεται αγώνας, ώστε μέσω του ΕΣΠΑ να λυθούν προβλήματα για τις Περιφέρειες,  τις υποδομές, το περιβάλλον,  να προχωρήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα έργα παραχώρησης και να βρεθούν χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα τους δώσουν μια ανάσα. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης  στο  πλαίσιο αυτό,  1,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ θα δοθεί ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικό ποσό 6 δις ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα παραχώρησης και πεντακόσια (500) εκ. ευρώ θα δοθούν για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τον Υπουργό να είναι θετικός, ώστε  η  διαχείριση να γίνεται από τις Περιφέρειες και για όσες δεν μπορούν από τις Τράπεζες.  Το Π.Ε.Π. Ηπείρου για τις Μ.Μ.Ε. θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ισχύει το αρχικό κατοχυρωμένο ποσό και όσα έχουν ειπωθεί για την υπερδέσμευση.   Επίσης μετά από αίτημα μας, οι πόροι για την κάλυψη υποχρεώσεων του «ΘΗΣΕΑ» θα αναζητηθούν από άλλες πηγές των τομεακών προγραμμάτων (ΥΠΕΡΡΑ κ.α.) και εφόσον τα έργα  έχουν τις προδιαγραφές ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των έργων παραχώρησης,  ειδικότερα της Ιόνιας Οδού επιδιώκοντας την επέκταση της μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα».

* Σήμερα ο Περιφερειάρχης μετέβη στην Καστοριά, όπου συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της πρωτοβουλίας INTERREG Ελλάδος – Αλβανίας.

Παρεμβάσεις Περιφερειάρχη προς Υπ. Οικονομικών για θέματα Τουρισμού, Επιχειρήσεων και Χοιροτρόφων

Με έγγραφά του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητά την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο του Τουρισμού, τις Επιχειρήσεις και τους Χοιροτρόφους. Αναλυτικά:

Για τη θέρμανση των τουριστικών καταλυμάτων

 Mε έγγραφο του (16-11-2011), ο Περιφερειάρχης  ζητά την  επανεξέταση της διάταξης με την οποία τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν με τη νομική μορφή εταιρίας, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο κίνησης.

Ο Περιφερειάρχης  υπογραμμίζει ότι με τη διάταξη αυτή φαλκιδεύεται ο «εσωτερικός» ανταγωνισμός,  καθώς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και κατά συνέπεια  διαφορετικό κόστος λειτουργίας. Προσθέτει επίσης ότι  με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν  στα ορεινά της Ηπείρου, το κόστος παροχής υπηρεσιών είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της  χώρας και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε  αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές.

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση της διάταξης,  είναι αναγκαία, προκειμένου οι επιχειρήσεις της Ηπείρου να προσελκύσουν επισκέπτες την τρέχουσα χειμερινή περίοδο,  καθώς εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα μεγάλο ανταγωνισμό από τις Βαλκανικές χώρες.

Ρύθμιση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Με έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 ο Περιφερειάρχης ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να προωθήσει ρύθμιση ώστε   οι  επιχειρήσεις που δεν προσδιορίζονται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, ως βιομηχανίες – βιοτεχνίες, όπως είναι οι άδειες λειτουργίας τους,  να μη καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων από το οποίο απαλλάσσονται βάσει του Νόμου. Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης, η διαδικασία απαλλαγής που προβλέπεται σήμερα, εκτός της γραφειοκρατίας που πρέπει να υποστούν οι επιχειρήσεις είναι και επώδυνη οικονομικά, καθώς πρώτα πρέπει να καταβληθεί το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να αποδοθεί αυτό – και άγνωστο μετά από πόσο χρόνο- στους δικαιούχους.

Επιστροφή Φ.Π.Α. στους χοιροτρόφους

 Τέλος με άλλο έγγραφο (23-11-2011) ο Περιφερειάρχης ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους χοιροτρόφους της Ηπείρου, από τις εξαγωγές που πραγματοποιούν στην γειτονική Αλβανία. Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας μετά τα πλήγματα που έχει υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια μικρή, ελπιδοφόρα ανάκαμψη, που οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα προς την Αλβανία. Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη διακυβεύεται από την μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του Φ.Π.Α., η οποία αν συνεχιστεί για λίγες ακόμη εβδομάδες, θα οδηγήσει σε διακοπή των εξαγωγών λόγω ασύμφορων τιμών πώλησης και κατ΄ επέκταση σε οριστική απώλεια της Αλβανικής αγοράς.

Παρέμβαση για τα ΕΛΤΑ Φιλοθέη Άρτας

 

 Με σημερινό του έγγραφο προς το Περιφερειακό Κατάστημα Ηπείρου των ΕΛΤΑ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επαναλειτουργία του καταστήματος στην Φιλοθέη Άρτας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εξυπηρετούσε τις ανάγκες πολλών κατοίκων και επιχειρήσεων. Αναφέρει ακόμα ότι η Περιφέρεια, είναι διατεθειμένη να συνδράμει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του καταστήματος.

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής Ιωαννίνων με τη συνεργασία Περιφέρειας, Εθελοντικών Οργανώσεων και Τ/Σ  ΣΚΑΪ

H Περιφέρεια Ηπείρου, με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει  στην εκστρατεία «Καθαρίζουμε την Ελλάδα – Ομορφαίνουμε την Ελλάδα» που  πραγματοποιεί σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος  ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής των Ιωαννίνων. Σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Μαβίλη (Μόλος), ώρα 11.00 π.μ.. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651087312 (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας). Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας είναι η εταιρία «ΖΑΓΟΡΙ». Στην εκστρατεία μπορούν να λάβουν μέρος επίσης σχολεία, περιβαλλοντικοί  και  άλλοι φορείς.