Δ’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης: Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν….

Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν, τότε ξυπνάνε μνήμες, και ο νόστος καλά κρατεί. Τότε τα χιλιόμετρα και οι αποστάσεις δεν έχουν ισχύ, τότε η διάθεση να βρεθείς με όσους κουβαλάνε τον ίδιο νόστο μ’ εσένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση για γιορτή που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς ν’ αναριγήσει. Είναι ο τρόπος ο δικός μας να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρογονική εστία.

Ο λόγος για το Δ’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης το οποίο έλαβε χώρα στο Ketsch κοντά στην πόλη του Ludwigshafen στη Γερμανία, στις 25 και 26 Μαϊου και διοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ludwigshafen που είχε την οργανωτική επιμέλεια του όλου εγχειρήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιος συνοδευόμενος από μέλη του δημοτικού του συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος με τον Αντιδήμαρχο κ. Κάτσιο και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μαργαριτίου κ. Μπόλωση,  εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Από ένα τέτοιο αντάμωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν μεγάλες φυσιογνωμίες της δημοτικής παράδοσης και του Ηπειρώτικου τραγουδιού όπως ο Πέτρο Λούκας- Χαλκιάς με το κλαρίνο του και ο Αντώνης Κυρίτσης με το τραγούδι του οι οποίοι βραβεύτηκαν από το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας. Τους βιρτουόζους της δημοτικής μας παράδοσης συνόδευσαν καλλιτέχνες της δημοτικής παράδοσης της ομογένειας, όπως ο Τρύφωνας Αναστασίου με το κλαρίνο του και οι τραγουδιστές Φίλιππος Δήμου, Σάκης Ζιώγας και Δημήτρης Σκλιβανίτης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χορευτικές ομάδες Συλλόγων των Ηπειρωτών Λουντιβγκσχάφεν, Στοκχόλμης (Σουηδία), Νυρεμβέργης, Φρανκφούρτης, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδης που επάξια κέρδισαν τον έπαινο και το χειροκρότημα του κοινού.

Μια βραδιά που γέμισε από το σφρίγος των απόδημων Ηπειρωτών που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επερχόμενων γενεών Ηπειρωτών στην Ευρώπη, αλλά και το παράπονο ότι η πατρίδα έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης τον απόδημο ελληνισμό.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο μέλλον της Ηπείρου και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκε οικονομικό φόρουμ στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών με επικεφαλής τους το Δήμαρχο κ. Φίλιο, εκπρόσωποι του δήμου Ηγουμενίτσας με επικεφαλής του δήμαρχο κ. Κάτσινο, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με επικεφαλής του τον Πρόεδρο του φορέα και εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Κωσταδήμας ο οποίος παρουσίασε τους εισηγητές ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Δήμου.

Αναφορά έγινε από το σύνολο των ομιλητών στη αρνητική οικονομική συγκυρία που προκύπτει από την κρίση, την δεινή κατάσταση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στις υποδομές που έχουν αλλάξει την εικόνα της Ηπείρου δίνοντας της προοπτικές όπως η Εγνατία Οδός, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και η Ιονία Οδός που σε περίπτωση που ολοκληρωθεί θα έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του τόπου.

Κλείνοντας Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης ευχαρίστησε τους ομιλητές, το σύλλογο Ηπειρωτών Λουντβιγκσχάφεν που είχε την επιμέλεια της οργάνωσης αλλά και το εστιατόριο “Οδυσσέας” του Ketsch που παραχώρησε του χώρους για την διοργάνωση του οικονομικού φόρουμ του κ. Μιχάλη Χριστοδούλου.