Δ. ΔΗΜΑΣ: ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ…

laiki

laikiΤις τελευταίες μέρες οξύνθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των συνδυασμών του Γ.Λώλου και Γ.Γόγολου. Αυτή την φορά αντικείμενο της προεκλογικής τους διαμάχης αποτέλεσαν οι χρεώσεις στην κατανάλωση του νερού από την ΔΕΥΑΗ.

Έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε σε αυτόν τον «καυγά» επισημαίνοντας:

• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταψηφίσει τις αυξήσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης – αποχέτευσης που έγιναν τόσο από την σημερινή Δημοτική αρχή όσο και από την προηγούμενη. http://laikisyspeirosi.com/προϋπολογισμός-της-δευαη/

• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε και αποκάλυψε τον τρόπο που αυτές οι αυξήσεις μεθοδεύτηκαν από την Δημοτική Αρχή http://laikisyspeirosi.com/τιμολόγιο-της-δευαη/

• Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθαιρέθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ. http://laikisyspeirosi.com/δευαη/

Είναι αλήθεια ότι – όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ – «Το τιμολόγιο ύδρευσης-αποχέτευσης καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, η οποία εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, αφού απαραιτήτως συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη κόστους- οφέλους βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΗ, η οποία θα υπολογίσει το ύψος της τιμολόγησης του βασικού αγαθού, βάσει της ανταποδοτικότητας, ισοσκέλισης του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΗ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους Ν.1069/80, Ν.3199/2003, Οδηγία 2000/60/ΕΚ, Π.Δ. 51/2007 και κανονισμό ΕΕ 1303/2013».

Ερωτούμε και τους δύο υποψήφιους δημάρχους και τους ζητούμε να τοποθετηθούν πριν από την εκλογική μάχη στις 26/05/2019:

• Πού διαφωνούν με αυτό το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έχει μετατρέψει τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης σε Α.Ε.;

• Επίσης, αν διαφωνούν, πώς, πότε και σε ποιόν εκφράσανε αυτήν την διαφωνία τους;

• Πότε ενημέρωσαν τους κατοίκους αυτού του τόπου για τις συνέπειες του; Πότε τους κάλεσαν να το αντιπαλέψουν;

• Υπάρχει περίπτωση με αυτό το θεσμικό πλαίσιο να βρούμε «χαΐρι και προκοπή»;

Στην κοκορομαχία τους αυτή και οι δυο λένε μερικές αλήθειες για να ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: ότι το νερό αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο:

• Υπάρχει χρέωση ΦΠΑ 13% στην κατανάλωση της ύδρευσης.

• Υπάρχει χρέωση ΦΠΑ 24% στην αποχέτευση που χρεώνεται με βάση την κατανάλωση του νερού.

• Οι άλλες χρεώσεις π.χ. πάγιο, «συντήρηση» μετρητών κλπ. έχουν ΦΠΑ 24% σαν υπηρεσίες

• Η ΔΕΥΑΗ λειτουργεί και αντιμετωπίζεται από το κράτος σαν Α.Ε. και όχι σαν κοινωνική υπηρεσία.

• Μεγάλες ΔΕΥΑ όπως των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης έχουν πάρει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση τους.

Να επισημάνουμε επίσης ότι, μολονότι οι ΔΕΥΑ πανελλαδικά είναι Α.Ε., δεν πληρώνουν μειωμένη κατά 15% την τιμή στο ρεύμα ( κύριο έξοδο τους), όπως οι μεγάλες βιομηχανίες.

Να επισημάνουμε επίσης ότι, μετά και την ολοκλήρωση του αποχετευτικού Πέρδικας-Συβότων, τα κόστη λειτουργίας θα εκτοξευτούν στα ύψη. Άρα με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ οι χρεώσεις από την ΔΕΥΑΗ. Αυτό θα αναγκάσει τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας να πούνε το «νερό ,νεράκι».

Για όλα αυτά δεν λένε κουβέντα ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ.

Η στάση τους αυτή προδίδει και τις εξαρτήσεις των «ανεξάρτητων» υποψηφίων. Οι μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες κρύβουν τον κύριο υπεύθυνο. Έτσι «βγάζουν λάδι» την πολιτική της Ε.Ε. και των κομμάτων που κυβερνήσανε, στελέχη των οποίων είναι και οι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα του τόπου, ας μην κουράζονται να βρουν τις διαφορές τους. Ας μην ψάχνουν ποιος από τους «κολλητούς» τους μπορεί να τους βοηθήσει εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική.

Αλλά να κάνουν με την ψήφο τους την διαφορά, ενισχύοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στον Δήμο Ηγουμενίτσας όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου .

Να επισημάνουμε επίσης ότι το θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται παρά πάνω είναι σχεδιασμένο από την Ε.Ε. και θεσμοθετημένο διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Οι Δημοτικές αρχές της Ηγουμενίτσας απλά συγκεκριμενοποιούν και υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Πιστεύουμε ότι και από αυτό πρέπει οι δημότες μας να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να ενισχύσουν και στις Ευρωεκλογές το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει καμιά δέσμευση με αυτήν την λυκοσυμμαχία.

Ηγουμενίτσα 23/05/2019

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας