Ειδήσεις από την Ήπειρο

logo-vdella

Την εκπόνηση προμελέτης άμεσα για τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας στην Ήπειρο απορριμμάτων ζητάει η Επιτροπή

Νέο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο ζητά ο Δήμος Σουλίου

Προτάσεις έργων 54,3 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΙ στο ΕΣΠΑ

Αποκατάσταση της Όασης
Μελέτη για την προσαρμογή των επιχειρήσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Υποβάθμιση του ρόλου των φορέων της Πρέβεζας διαπιστώνουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Επίσκεψη στα Ιωάννινα του Γερμανού Υφυπουργού Υγείας

Πρέβεζα: Σύσκεψη για το παρεμπόριο

Τη βελτίωση της Εθνικής οδού στο Λούρο, ζητά ο Δήμος Πρέβεζας

Την εκπόνηση προμελέτης άμεσα για τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας στην Ήπειρο απορριμμάτων ζητάει η Επιτροπή

Την εκπόνηση προμελέτης άμεσα για τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας στην Ήπειρο απορριμμάτων ζητάει η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης «Χωροθέτησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» που συνεδρίασε σήμερα. Στην απόφαση της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη και παρατηρήσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές κατά τη διαβούλευση (όπως ο υπολογισμός των αποστάσεων από την Ιόνια, παλιότεροι αποκλεισμοί κ.α), ζητάει όμως και την διερεύνηση νέων θέσεων. Επιπλέον, ζητάει και διερεύνηση της δυνατότητας χωροθέτησης ΧΥΤΥ στον ίδιο χώρο ή σε παραπλήσιο με το εργοστάσιο.

Νέο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο ζητά ο Δήμος Σουλίου

Η απόφαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβούλιο Δήμου Σουλίου για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι να γίνει ένας νέος ΧΥΤΥ και να λειτουργήσει μαζί με το εργοστάσια ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα ζητά, μέχρι τη λειτουργία του, να λειτουργήσουν και οι 4 ΧΥΤΑ και να μην απεμπλακεί από τη διαδικασία ο ΧΥΤΑ Ελληνικού, ενώ επισημαίνει ότι δεν δέχεται τη λειτουργία εργοστασίου και ΧΥΤΥ στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Προτάσεις έργων 54,3 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΙ στο ΕΣΠΑ

 

Την μεγαλύτερη πρόταση, από ιδρύσεώς της, για ένταξη και χρηματοδότηση έργων στο ΕΣΠΑ, ολοκλήρωσε και υπέβαλλε η ΔΕΥΑΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.
Η πρόταση με συνολικό προϋπολογισμό 54,3 εκατομμύρια ευρώ υπεβλήθη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα και αποτυπώνει την βούληση της Δημοτικής Αρχής για πλήρη προστασία της λίμνης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Το πρόγραμμα απαιτεί ίδια συμμετοχή και αυτός είναι πλέον ο αγώνας δρόμου που κάνουμε στην ΔΕΥΑΙ, καθώς η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είναι τραγική», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Η πρόταση, περιλαμβάνει τα ακόλουθα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
-Μελέτη για την αποχέτευση των οικισμών περιμετρικά της λίμνης.
-Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στους παραλίμνιους οικισμούς.
-Επέκταση και εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασία της λυματολάσπης ώστε να εναποτίθεται σε ΧΥΤΑ.
-Κατασκευή νέου, κεντρικού, αγωγού αποχέτευσης από το Πανεπιστήμιο, προς το Νεοχωρόπουλο και το Σταυράκι.
-Έργα αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια.

Στην ίδια συνέντευξη ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε έργα του Δήμου που είτε βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης είτε σε φάση υλοποίησης.

Αποκατάσταση της Όασης

Για πλήρη αποκατάσταση της Όασης μίλησαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο αντιδήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση στη χτεσινή συνέντευξη σχετικά με την αξιοποίηση της. Σημείωσαν δε ότι πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου με πιστή εφαρμογή της μελέτης Κωνσταντινίδη. Όσο για την αξιοποίηση η Δημοτική Αρχή προκρίνει την λειτουργία της ως εστιατορίου και καφενείου.

 

Μελέτη για την προσαρμογή των επιχειρήσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Πρόσκληση προς όλες τις επιχειρήσεις, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με στόχο την ενημέρωσή τους ότι στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας με θέμα «Διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης», ο Σύλλογος θα υλοποιήσει δωρεάν μελέτη.
Η μελέτη αφορά το πώς θα προσαρμοστούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων στα νέα δεδομένα λόγω της οικονομικής κρίσης και παράλληλα θα γίνει εκπαίδευση τόσο οι έμποροι όσο και οι εργαζόμενοι, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης.

Υποβάθμιση του ρόλου των φορέων της Πρέβεζας διαπιστώνουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Για υποβάθμιση του ρόλου των φορέων της Πρέβεζας κάνουν λόγο οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ της ΠΕ Πρέβεζας με αφορμή τη συζήτηση τις αναπτυξιακές εταιρείες. Οι Κώστας Αρβανίτης, Γιώργος Ζιάκας και Δήμητρα Αναγνώστου τονίζουν ότι σε ότι αφορά στην περιφερειακή ενότητα της Πρέβεζας, αυτή οφείλει να διεκδικήσει το διακριτό της ρόλο σε μια Ήπειρο που προγραμματίζει το μέλλον της. Σημειώνουν ότι αντ’ αυτού παρατηρείται η υποβάθμιση του ρόλου φορέων της Πρέβεζας από φορείς των Ιωαννίνων και φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας για αναβάθμιση του ρόλου της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους η απόφαση αυτή «στριμώχνει στη γωνία» την ΕΤΑΝΑΜ, που έχει έδρα την Πρέβεζα και γραφείο στην Άρτα. Και επαφίεται πλέον στους μετόχους της ΕΤΑΝΑΜ να αποφασίσουν αν θα συγχωνευθεί με την ΗΠΕΙΡΟΣ (προφανώς από μειονεκτική θέση) ή αν θα συνεχίσει τη λειτουργία της με περιορισμένο πλέον ρόλο.

 

Επίσκεψη στα Ιωάννινα του Γερμανού Υφυπουργού Υγείας

Ο Γερμανός Υφυπουργός Υγείας, κ. Stefan Kapferer θα επισκεφθεί την Ελλάδα από 16 έως 18 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη. Στη διάρκεια της επίσκεψής οι δύο Υφυπουργοί θα υπογράψουν Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την εντατικοποίηση της συνεργασίας των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών στον τομέα της υγείας που θα αφορά σε ζητήματα της διοίκησης νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της προμήθειας νοσοκομειακού υλικού, της τιμολόγησης φαρμάκων, του ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, της επείγουσας ιατρικής και της συνεργασίας σε θέματα ογκολογίας. Στις 17 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί στα Ιωάννινα Πρόγραμμα Δράσης ανάμεσα στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Μάρμπουργκ (Marbourg) για την κλινική και επιστημονική συνεργασία των Ουρολογικών κλινικών των δύο νοσοκομείων με τη μετάβαση Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία για μετεκπαίδευση και παρακολούθηση επεμβάσεων και την επίσκεψη Γερμανών γιατρών στην Ελλάδα για την παράδοση μαθημάτων χειρουργικής, οργάνωσης χειρουργικών επεμβάσεων και θεμάτων διαχείρισης ασθενών.

 

Πρέβεζα: Σύσκεψη για το παρεμπόριο

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του παράνομου πλανόδιου εμπορίου συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού, ο Αστυνομικός Διευθυντής και η Λιμενάρχης Πρέβεζας, η Δημοτική Αστυνομία, εκπρόσωπος της ΔΟΥ, το τμήμα εμπορίου, ο εμπορικός και ο δικηγορικός σύλλογος Πρέβεζας καθώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Όπως τονίζει στην πρόσκληση ο κ. Ιωάννου είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και οι προτάσεις τους για το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

 

Τη βελτίωση της Εθνικής οδού στο Λούρο, ζητά ο Δήμος Πρέβεζας

Τη βελτίωση της εθνικής οδού, στο κομμάτι της εισόδου του Λούρου επαναφέρει στο προσκήνιο ο Δήμαρχος Πρέβεζας και πρώην Δήμαρχος Λούρου Χρήστος Μπαϊλης μετά το τραγικό δυστύχημα που έγινε αφορμή να χάσει την ζωή του ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο ο Δήμος όσο και το τοπικό συμβούλιο Ωρωπού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οδικές συνθήκες στο συγκεκριμένο σημείο. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης και ο αντιδήμαρχος Λούρου Λάζαρος Παπαχρήστος σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν για μια ακόμη φορά την ανάδειξη του θέματος απαιτώντας την άμεση δρομολόγηση παρεμβάσεων.