Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella
  • Έως το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων
  • Διαμαρτύρεται ο Δήμος Αρταίων για ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού
  • Ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση του Καλαμά
  • Ανταλλαγή ανακοινώσεων για το Πέραμα
  • Παραιτήθηκε από τις επιτροπές ο Δημοτικός Σύμβουλος Επ. Ριστάνης – Στο ΑΣΕΠ οι συμβάσεις της ΑΔΕΙ
    Οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι στην Γ.Γ.Α.Δ.
  • Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος
  • Παρέμβαση από την Κυβέρνηση ζητάει η Πρυτανεία για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.
  • Στα Γιάννενα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής

Έως το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων

Έως το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη. Στη σύσκεψη, μετείχαν εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα Γιάννενα. Από τους εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με το Ρυθμιστικό και κυρίως τα σημεία στα οποία είχαν καταγραφεί διαφωνίες και αντιρρήσεις, κατά το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ επαναδιατυπώθηκε το αίτημα του Δήμου να προβλεφθεί στο Ρυθμιστικό, τράπεζα γης, ώστε ο Δήμος να έχει την δυνατότητα ανταλλαγής εκτάσεων, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή υπέρογκων χρηματικών ποσών για τις ρυμοτομίες.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και το πρακτικό μέρος θα εξεταστεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.
Επίσης τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Κατσικά. Από την συζήτηση που έγινε διαφαίνεται, αναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών, ότι υπάρχει η βούληση παραχώρησης της έκτασης που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα και άλλοι αθλητικοί χώροι.

Διαμαρτύρεται ο Δήμος Αρταίων για ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού

Την άμεση έγγραφη διάψευση της σχεδιαζόμενης αναστολής λειτουργίας  του Κ.Ε.Υ.Γ. Άρτας και την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας με ομόφωνο ψήφισμά του, το οποίο απέστειλε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει  την πλήρη αντίθεσή του και  διαμαρτύρεται εντονότατα για την  σχεδιαζόμενη αναστολή λειτουργίας  του Κ.Ε.Υ.Γ. Άρτας. Εκφράζουμε  την απόλυτη και έντονη αντίθεσή μας, σε πιθανολογούμενη κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού, που λειτουργεί στην πόλη της Άρτας, του οποίου η συνέχιση της λειτουργίας του  επιβάλλεται για λόγους κοινωνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς, αλλά και επιστημονικούς, με δεδομένη την επιστημονική δραστηριοποίηση των στρατιωτικών γιατρών, αλλά και των εκπαιδευόμενων νεοσύλλεκτων ιατρών στην πόλη μας.
ΖΗΤΑΜΕ  την άμεση έγγραφη διάψευση  της  σχεδιαζόμενης αναστολής λειτουργίας του  ΚΕΥΓ Άρτας  και την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του».

Ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση του Καλαμά

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη,για το θέμα της εκτεταμένης ρύπανσης με την οποία απειλείται ο ποταμός Καλαμάς,κατέθεσαν στη βουλή,οι βουλευτές της “Δημοκρατικής Αριστεράς” κ.κ. Κουβέλης Φώτης, Θανάσης Λεβέντης,Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός αν:
1. Υπάρχει σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020, όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά ημερησίως, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του;
2. Ποιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες της εν λόγω περιοχής;”

Ανταλλαγή ανακοινώσεων για το Πέραμα

Την έντονη αντίθεσή της στην διακοπή λειτουργίας του Κ.Ε.Ν. Περάματος εξέφρασε με ανακοίνωσή της η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία  του Ν. Γκόντα, τονίζοντας ότι υποβαθμίζεται έτσι η περιοχή, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Δημοτική Αρχή για την πρότασή της να αποδοθεί στο Δήμο η έκταση αυτή. Η Δημοτική Αρχή απάντησε με νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει «ότι δεν είναι ανάπτυξη για την περιοχή η παρουσία 100 νεοσυλλέκτων», στην οποία ανταπάντησε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία  με σαφής κατηγορίες ότι «η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει με ευλάβεια οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή, αντί να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Παραιτήθηκε από τις επιτροπές ο Δημοτικός Σύμβουλος Επ. Ριστάνης – Στο ΑΣΕΠ οι συμβάσεις της ΑΔΕΙ
Την παραίτησή του από μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών και της Επιτροπής των ΚΑΠΗ ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Ριστάνης.
Αιτία όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου είναι η «αστυνομική επέμβαση για τη βίαιη απομάκρυνση και την ‘απελευθέρωση’ του Δημαρχείου από τους συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου».

Εξ’ αλλου την αποστολή των συμβάσεων των 128 συμβασιούχων της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων, προκειμένου να κριθούν από το ΑΣΕΠ, αποφάσισε η δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας. Τα παραπάνω κάνει γνωστά με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Γιώργος Ντόλιος. Ερώτηση για τους συμβασιούχους της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων, είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, επισημαίνοντας ότι οι συμβασιούχοι αυτοί, οι οποίοι μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν πάψει να εργάζονται, έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με την πρώην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων και ζητούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας.

Οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι στην Γ.Γ.Α.Δ.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπείρου των εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με αφορμή την 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιούν την Πέμπτη και Παρασκευή (31/3-1/4/11). Η Γενική Γραμματέας συζήτησε με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους και τους ενημέρωσε πως η πληρωμή τους θα συνεχιστεί κανονικά ενώ η εξόφληση των δεδουλευμένων τους ξεκινά άμεσα, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας υπέγραψε τις πιστώσεις για την πληρωμή των κοινωνικών δομών και τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους σχετικούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους προκειμένου να επιτευχθεί μεταξύ άλλων η τροποποίηση που ζητούν και να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτός από άτομα με άνεργο συγγενή και άτομα ανήμπορα, μοναχικά που ζουν σε ορεινές απομονωμένες περιοχές.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ότι σε σχέση με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βασική αρχή της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, από την πλευρά της ευχήθηκε να είναι επωφελείς για τον τόπο οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται και οι οποίες, εκ του Νόμου, είναι εκτελεστέες. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»  Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης. Η επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά για 22 έργα, μεταξύ των οποίων και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και των δήμων Σουλίου και Φιλιατών για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στα Δ.Δ. Παραμυθιάς- Καριωτίου και Φιλιατών αντίστοιχα.Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη και οι δύο συμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς οι δύο δήμοι δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση των έργων και οι δύο προτάσεις πρέπει να υποβληθούν άμεσα στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης», η πρώτη (για Δ.Δ. Παραμυθιάς – Καρυωτίου) με προϋπολογισμό 10.194.200 ευρώ και η δεύτερη (για Δ.Δ. Φιλιατών) με προϋπολογισμό 8.506.250 ευρώ.

Παρέμβαση από την Κυβέρνηση ζητάει η Πρυτανεία για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Για ανακολουθία της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και  παντελή έλλειψη πνεύματος συνεργασίας κάνει λόγο η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ομόφωνό ψήφισμά της αναφορικά με το μείζον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Στο ψήφισμά της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση της διοίκησης του ΤΕΕ και ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος

Στα Γιάννενα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής

Στα Γιάννινα θα διεξαχθεί το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής από 1 έως 3 Απριλίου. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Παιδείας και έχει ως θέμα «Η πληροφορική στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής στο νέο σχολείο».
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής σε συνεργασία με το Εργαστήρι Εικονικής Πραγματικότητας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο κτήριο του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου και η επίσημη έναρξη θα γίνει στην αίθουσα σεμιναρίων (2ος όροφος), την Παρασκευή, 1 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα.