Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Αναβλήθηκε η συζήτηση για το θέμα της αλλαγής του καταστατικού της “Δωδώνης” και θα συζητηθεί σε νέα συνέλευση στις 3 Αυγούστου.

Λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

Οι αποφάσεις του περιφερειακού Συμβουλίου

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών

Τα προβλήματα της ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ στο Δημοτικό Συμβουλίο Ιωαννιτών

Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η σύσκεψη για τις μεταφορές

Τη ζωή του έχασε σε τροχαίο ατύχημα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Δραΐνας

Συνελήφθη 29χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων και αθλητισμού

Σύλληψη ενός ημεδαπού για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για το θέμα της αλλαγής του καταστατικού της “Δωδώνης” και θα συζητηθεί σε νέα συνέλευση στις 3 Αυγούστου.

Χρήση του δικαιώματος της παράτασης για 30 ημέρες, έκαναν στην έκτακτη γενική συνέλευση για το μέλλον της Δωδώνης Α.Ε., τα μέλη της ΕΑΣ Ιωαννίνων. Η Ένωση η οποία είναι μια από τους βασικούς μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας, ζήτησε χρόνο οπότε το θέμα της αλλαγή άρθρων του καταστατικού πρόκειται να συζητηθεί στις 3 Αυγούστου. Επίσης κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η αλλαγή του προέδρου και του διευθύνοντα σύμβουλο της Δωδώνη Α.Ε., κ.κ. Δ. Παλαιοθόδωρο και Ελευθ. Κόντο. Στη θέση τους διορίστηκαν αντίστοιχα οι κ.κ. Ηλίας Πέτσης και Χρήστος Στόκας. Ο πρώτος νομικός σύμβουλος της ΑΤΕ και ο δεύτερος στέλεχος της τράπεζας. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν ως έχει. Το νέο συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

Προχωρά τις ενέργειες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και κάτοικοι και φορείς του Ελληνικού, είχε τεθεί αίτημα για συζήτηση του θέματος του ΧΥΤΑ από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ωστόσο δε συζητήθηκε τελικά μιας και εκκρεμεί δικαστική απόφαση, η οποία και θα κρίνει την τύχη του έργου.
«Η θέση της Περιφέρειας είναι υπέρ της λειτουργία του ΧΥΤΑ» ήταν η απάντηση του κ. Καχριμάνη στις ερωτήσεις των κατοίκων του Ελληνικού, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε λειτουργία του έργου για 4-5 χρόνια, ενώ η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει για 3 χρόνια.

Συζήτηση για το θέμα ζήτησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αργύρης. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με δηλώσεις που έκανε έδωσε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση που δόθηκε σημειώνεται:

 1. Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και τις, ως τώρα,  αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βάσει αυτών θα προχωρήσει στην έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας. Αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ, τότε θα επανεξετάσει το σχεδιασμό.
 2. Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει  η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.
 3. Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν και όχι από τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου, τους Δήμους και την Περιφέρεια θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα,  υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα την υλοποιήσει  στο ακέραιο.

Οι αποφάσεις του περιφερειακού Συμβουλίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα πήρε τις εξής αποφάσεις:
1)Τροποποίησε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων έτους 2011 της Περιφέρειας Ηπείρου, για την άμεση εφαρμογή του Προγράμματος  Δακοκτονίας στις ενδιαφερόμενες περιοχές.
2)Αποδέχθηκε την παραχώρηση έκτασης του Στρατοπέδου «ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ», προκειμένου να κατασκευασθεί το έργο βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού 1α, από κόμβο Αμφιθέας – Αγία Μαρίνα  ΕΟ  Ιωαννίνων – Κοζάνης, και ανέλαβε την εκτέλεση και των απαραίτητων έργων, που ζήτησε η Στρατιωτική Υπηρεσία, προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Στρατοπέδου. 
3)Έλαβε  απόφαση για την υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, ως συμπράττοντος φορέα, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωφελή Εργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
4)Κατάρτισε Προγράμματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2011  από πιστώσεις Κ.Α.Π., ΟΣΚ, κ.λ.π.
5) Προκειμένου να καταρτισθεί η τελική πρόταση της αιρετής Περιφερειακής Αρχής για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθούν με τον πλέον σωστό τρόπο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά πλαίσια, αποδέχθηκε την σχετική εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, η οποία και έχει την ευθύνη του συντονισμού των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων και του όλου  προγραμματισμού.
Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συζήτησης των θεμάτων, αναβλήθηκε η συζήτηση και λήψη απόφασης για τα δύο άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή τα Μέτρα προστασίας υδάτινων αποδεκτών Περιφέρειας Ηπείρου και τη γνωμοδότηση για το Χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών στην Ήπειρο

Η παράταξη Ήπειρος τόπος να ζεις, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη, δημοσιοποίησε τη θέση της για τις αποφάσεις της περιφερειακής αρχής για την κατανομή των έργων. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
«Πρέπει να τονιστεί πως  όλα,  σχεδόν, τα  έσοδα  της  Περιφέρειας  τα  επόμενα  χρόνια. προγραμματίστηκαν  να  καλύψουν  τα  χρέη  προηγούμενων  ετών.  Σε  μια  εποχή, λοιπόν,  που  επιβάλλεται, όσο  ποτέ  άλλοτε, όλα  τα  χρηματικά  κονδύλια  να  χρησιμοποιούνται  σε  παρεμβάσεις  που  θα  δώσουν  αναπτυξιακή  ώθηση  στην  Ήπειρο, διαπιστώνουμε  ότι  θα  χρησιμοποιηθούν  για  να  καλύψουν  την  κακοδιαχείριση  του  παρελθόντος».

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών, αποτυπώνεται πλέον και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με αυτά, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες οφειλές του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα 33,2 εκατομμύρια αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια και τα 22,1 είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές.
Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία αν υπολογιστούν εκτινάσσουν τις συνολικές υποχρεώσεις στα 75 εκατομμύρια.
Οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους φτάνουν στα 23,6 εκατομμύρια, όπως τονίστηκε όμως και από τους ορκωτούς ελεγκτές το 50% αυτών έχει μεγάλη επισφάλεια.
Για επικοινωνιακή τακτική που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή, για να παραπλανεί συστηματικά τους πολίτες, κάνει λόγο η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία σε ανακοίνωσή της για τις οφειλές του Δήμου που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Τα προβλήματα της ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ στο Δημοτικό Συμβουλίο Ιωαννιτών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Κιάφας από την Κενάν Μεσαρέ. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς, τόνισε πως η καταγραφή των προβλημάτων έχει ολοκληρωθεί και επανέλαβε πως τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, λόγω του κινδύνου απένταξης του έργου και επιστροφής των χρημάτων στην Κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις που θα τύχουν της σύμφωνης γνώμης της Διαχειριστικής Αρχής, θα προχωρήσουν από το Δήμο.

Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η σύσκεψη για τις μεταφορές

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από υπηρεσίες και επαγγελματικούς φορείς των Mεταφορών και Eπικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα, η ανοιχτή σύσκεψη – διαβούλευση για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, λέγοντας τα εξής:«Η Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά τις Μεταφορές (εθνικοί δρόμοι, επαρχιακοί, διαδημοτικοί, αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ) έχει προχωρήσει στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των υποδομών, έχει λάβει υπ’ όψιν της τις, υπό άμεση ένταξη στα χρηματοδοτικά πλαίσια, σχετικές προτάσεις έργων και τελικά θα δρομολογήσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και εν τέλει ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ. Όσον αφορά τον τομέα των Επικοινωνιών, θα γίνει η απαιτούμενη συμπλήρωση όλων των ευρυζωνικών δικτύων για να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις διοικητικές πράξεις (πχ Διαύγεια).

Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γιάννης Καραμπίνας, τόνισε ότι με τη σύσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών και επικοινωνιών στην Ήπειρο.

Ειδική αναφορά έγινε και στη λειτουργικότητα της Εγνατίας Οδού, για την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, κατέθεσε σειρά προτάσεων προς τη Διοίκησή της, που αφορούν: Τη δημιουργία ελικοδρομίων κατά μήκος της, προκειμένου να είναι προσιτή και άμεση η διακομιδή ασθενών ή τραυματιών. Ο καθορισμός σημείων σε συγκεκριμένα σημεία, που να διευκολύνουν την αναστροφή των οχημάτων του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής και τέλος την χρησιμοποίηση των αποχιονιστικών οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες ως βυτιοφόρων.

Τέλος ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών που έχει κατασκευαστεί στα Ιωάννινα και η οποία είναι η μοναδική στην Ήπειρο.

Τη ζωή του έχασε σε τροχαίο ατύχημα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Δραΐνας

Τη ζωή του έχασε σε τροχαίο ατύχημα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Δραΐνας. Δέκα λεπτά πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε σηματοδότη με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ο Κώστας Δραΐνας ήταν 61 ετών Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Ήταν υποψήφιος πρύτανης στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές και έχαιρε εκτίμησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο ως προσωπικότητα όσο και ειδικότερα για την επιστημονική του κατάρτιση. Σπούδασε Βιολόγος και ήταν κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Βιοχημική-Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβηα.

Ψηφίσματα για τον αδόκητο χαμό του εκλιπόντος εξέδωσε σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της πόλης.

Συνελήφθη 29χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων και αθλητισμού

Συνελήφθη στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, 29χρονος ημεδαπός, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων σε μορφή στυλό, η οποία έφερε ενσωματωμένο ενεργό μη πυροδοτημένο αβολίδωτο καψύλλιο και ένα (1)  πυροτέχνημα.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 29χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Ένα  (1) σωληνάριο πυρίτιδας 
 • Ένα  (1)  βραδύκαυστο φυτίλι, μήκους  50 εκατοστών
 • Δύο  (2) σωληνάρια κόλλας
 • Μία  (1) κροτίδα
 • Εκατόν τριάντα ένα (131) ενεργά μη πυροδοτημένα αβολίδωτα καψύλλια
 • Δώδεκα (12) μεταλλικές χοάνες, με ενσωματωμένα ενεργά μη πυροδοτημένα αβολίδωτα καψύλλια  και ισάριθμα πυροτεχνήματα
 • Είκοσι πέντε (25) μεταλλικές χοάνες
 • Τέσσερα  (4) πυροτεχνήματα με ενσωματωμένα καψύλλια

Επιπλέον σε έρευνα στα γραφεία ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ιωαννίνων, στην οποία ο παραπάνω δράστης δήλωσε υπεύθυνος λειτουργίας,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Εννέα (9) καπνογόνα
 • Οκτώ  (8) σπρέι πιπεριού

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων

Σύλληψη ενός ημεδαπού για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Συνελήφθη,  από  αστυνομικούς  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ένας 36χρονος ημεδαπός για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.   

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας   σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων εντόπισαν  δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, να κινούνται ύποπτα και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Με τη συνδρομή αστυνομικών της  Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, ακινητοποιήθηκε το ένα όχημα, διενεργήθηκε αστυνομικός έλεγχος και εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν  πενήντα (50) δέματα  με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους   πενήντα  δύο κιλών (52) περίπου και μία νάυλον σακούλα με ακατέργαστη κάνναβη  βάρους πέντε (5) γραμμαρίων, ενώ συνελήφθη ο 36χρονος ημεδαπός, οδηγός του οχήματος.

Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος, που ενεργούσε ως προπομπός  δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και προσπαθώντας να αποφύγει τον έλεγχο, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι.

 Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη, που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα πρόκειται για ημεδαπό, ηλικίας 32 ετών, κάτοικο Αθηνών συνεχίζονται.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, που διενεργεί την προανάκριση.