ΕΙΝΗ: Στα πρόθυρα της έκρηξης το Πανεπιστημιακό

pgni

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου καταγγέλλοντας ως επικίνδυνο τον τρόπο λειτουργία του ΤΕΠ Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο «βούλιαξε» από την διακομιδή θετικών υπερηλίκων από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα.  

Η λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου μέχρι σήμερα,  γίνονταν με ένα ειδικό Παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ιατρούς, με οριακή ασφάλεια. Η εξέλιξη του 2ου κύματος της πανδημίας,  ανάγκασε κατά το μήνα Οκτώβριο να μειωθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων στα ΤΕΠ Παθολογίας μόνο στον ένα, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες Covid-19 του ΠΓΝΙ.

Ωστόσο από την 01/11/20 το ΤΕΠ Παθολογίας λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενο και με ένα μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες, και το ΤΕΠ covid με δυο ειδικούς, ο ένας μόλις ερχόμενος από ΚΥ.

«Φαίνεται ότι οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος. Μιλάμε για την έσχατη αποδυνάμωση των ΤΕΠ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ και υπογραμμίζεται πως ένας μόνο γιατρός στα ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες.

 «Ήδη από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών  Covid-19 του ΠΓΝΙ, ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid -19, δηλ. οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-covid σε όλη την ΒΔ Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ.  Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες».

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης.  Η παντελής εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η μη δημιουργία ΚΥ Covid-19, και οι μεταφορές από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου.

«Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος υγείας που συνοδευόταν από άθλια προπαγάνδα για «άρτια ετοιμότητα και επεξεργασμένο σχέδιο», αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπηρετεί πιστά την λογική του κόστους-οφέλους ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Με την μείωση των χειρουργείων κατά 80%, την συρρίκνωση λειτουργίας κλινικών στο ΠΓΝΙ για να στελεχωθούν εκ των ενόντων οι κλίνες covid, το ΠΓΝΙ μετατρέπεται σταδιακά σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για τον Covid-19. Τώρα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας για τον Covid-19, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19.

Η εγκληματική απουσία κρατικής επιτήρησης λήψης μέτρων σε γηροκομεία και μαζικούς χώρους εργασίας, τινάζει το σύστημα υγείας στον αέρα. Πρέπει άμεσα να ληφθούνε μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο, να προσληφθούνε μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί, να δημιουργηθούνε νέες δομές εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να μην γίνουν εν τέλει και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.