Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ήπειρο

kaxrim

kaxrim Τον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη επισκέφτηκε

ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα

 Συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπ. Σμιθ, που επισκέπτεται την Ήπειρο,  είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη,  ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη για τοπικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ήπειρο και τις ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καχριμάνης δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ηπείρου και την έδρα της Περιφέρειας. Ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και είδα ότι είναι ενημερωμένος πλήρως για την περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ο Πρέσβης της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη ήξερε τόσα πολλά για την μικρή Περιφέρειά μας, την Ήπειρο».

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρέσβης Ντανιέλ Μπ. Σμιθ ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη πόλη, σε αυτή την υπέροχη περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της χώρας που συνέβαλλε σημαντικά στην ελληνική ιστορία και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Πολλοί Αμερικανοί έχουν προγόνους που κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν στενές σχέσεις με την περιοχή μέχρι σήμερα. Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και τα σχέδια που έχει για την Ήπειρο, και βρήκαμε πληροφορίες ελπιδοφόρες για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών. Θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να επισκεφτούν την περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και τη γενναιοδωρία του».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη και την σύζυγό του Νταϊάνα Σμιθ, που τον συνόδευε, ένα λεύκωμα και βιβλία σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου. 

Στον Δήμαρχο Ιωαννίνων ο Αμερικανός Πρέσβης

Τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Daniel Bennett Smith δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την περιοχή των Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες και τον τουριστικό τομέα.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου και συνεργάτες του Αμερικανού διπλωμάτη, οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ηπείρου είναι τεράστιες και για αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια.

«Υπάρχει μία μακρά σχέση φιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε ζει εκεί μεγάλος αριθμός Ηπειρωτών, ο οποίος κρατά ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα. Η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θα υπάρξει συνέχεια με επιμέρους συνεργασίες του Δήμου μας με το Εμπορικό και το Μορφωτικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας», σημείωσε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του ενώ παράλληλα κάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στα Γιάννινα. Η συζήτησή μας με τον Δήμαρχο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι δεσμοί των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι πολύ στενοί και αναζητούμε συνεχώς τρόπους για μεγαλύτερη συνεργασία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρέσβης.