Ερώτηση Β. Γιόγιακα: Καταβολή του επίναυλου καυσίμων στους Τουριστικούς και Ναυτικούς Πράκτορες του νομού Θεσπρωτίας

Με την από 28 Απριλίου 2015 (αρ. πρωτ.: 29), επιστολή του ο «Σύλλογος Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Νομού Θεσπρωτίας», ενημέρωσε τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, για τα προβλήματα του κλάδου.

 Μεταξύ άλλων προβλημάτων, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών γραφείων εντός και εκτός του Λιμένα Ηγουμενίτσας, ένα ιδιαίτερο ζήτημα έχει σχέση με το ποσό του επίναυλου καυσίμων, που φτάνει το ποσό των 15€ και καλούνται να εισπράξουν οι τουριστικοί πράκτορες εκ μέρους των εταιρειών παρά τις διαμαρτυρίες των επιβατών.   Ωστόσο το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο καθώς ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους τουριστικούς πράκτορες εκ μέρους των εταιρειών που εκπροσωπούν στις ακτοπλοϊκές γραμμές από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς τα λιμάνια της Ιταλία στην Αδριατική.

Συγκεκριμένα, μία από τις εταιρείες που διαθέτουν τα πλοία τους στα δρομολόγια και συνδέουν τα λιμάνια της Ελλάδας και της Ιταλίας, καταβάλλει ως οφείλει το ποσό που αντιστοιχεί στον επίναυλο καυσίμων, συνυπολογίζεται στην τιμή του εισιτηρίου και εισπράττουν οι τουριστικοί πράκτορες. Πρόκειται για ποσό που προστέθηκε στη συνολική τιμή του εισιτηρίου το 2012, με αφορμή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο δύο εταιρείες, δεν καταβάλουν το ποσό του επίναυλου του εισιτηρίου με αποτέλεσμα οι τουριστικοί πράκτορες να επωμίζονται κόστος, που ενώ δεν οφείλουν να εισπράττουν, χρεώνονται.  

Είναι αναγκαίο να δοθεί εντολή προς τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε., να παρακολουθεί τη διαδικασία και να φροντίσει για την απόδοση του επίναυλου καυσίμων που αναγκαστικά εισπράττουν οι τουριστικοί πράκτορες εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Κατόπιν, των παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί:

  1. Είναι δυνατόν η επιβολή επίναυλου καυσίμων σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνει τους τουριστικούς πράκτορες;
  1. Η υλοποίηση του μέτρου επιβολής επίναυλου καυσίμου με αφορμή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μπορεί να ισχύει, ενώ η τιμή των καυσίμων έχει μειωθεί και έχει φτάσει στο επίπεδο των τιμών όταν υλοποιήθηκε η εφαρμογή του;
  1. Δεν θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί ο επίναυλος καυσίμων, μετά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και να προκριθεί η λύση  αναπροσαρμογής των τιμών των εισιτηρίων ανάλογα με τις πραγματικές τιμές των καυσίμων;
  1. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρέμβουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί πράκτορες του νομού Θεσπρωτίας;     

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Βασίλης Γιόγιακας