Εφτά προσαγωγές διαδηλωτών στην Ηγουμενίτσα – Ανακοινώσεις κομμάτων και οργανώσεων

Σε εφτά προσαγωγές διαδηλωτών που μετείχαν στη  συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, χθες στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας, προχώρησε η τοπική αστυνομία. Στην πλατεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολιτικών φορέων και οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 άτομα.

Όταν ξεκίνησαν πορεία, η αστυνομία επενέβη και προχώρησε σε 7 προσαγωγές διαδηλωτών, στους οποίους βεβαίωσε ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα για συμμετοχή σε συνάθροιση.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για την ημέρα ιστορικής μνήμης και αγώνα της 17ης Νοέμβρη 2020

Σε κάθε πόλη της χώρας, μικρή και μεγάλη, αγωνιστές, σωματεία, πολιτικοί φορείς αντιπάλεψαν με αποφασιστικότητα και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης της υγείας την απόπειρα φίμωσης των επιτακτικών λαϊκών αιτημάτων για ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Στάθηκαν με σθένος απέναντι στην ωμή καταστολή. Αποτίσανε τιμή στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κρατώντας σφιχτά το νήμα των αγώνων του σήμερα.

Ακριβώς επειδή φέτος υπάρχει το μεγάλο θέμα της Υγείας, δηλαδή ένας ΕΠΙΠΛΕΟΝ λόγος αγώνα και όχι λιγότεροι. Η απόδοση τιμής στους εξουθενωμένους υγειονομικούς, στους στοιβαγμένους νοσούντες, στους αποκλεισμένους από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, απαιτούν βροντερά «χειροκροτήματα και στεφάνια» που να αποτυπώνονται σε μπαλκόνια, δρόμους και πλατείες και όχι σε επικοινωνιακές κινήσεις.

Η κυβέρνηση, απέναντι σε αυτό το κύμα αγωνιστικής έκφρασης, εξαπέλυσε όλες τις δυνάμεις και τα μέσα καταστολής με ξυλοδαρμούς, πρόστιμα, συλλήψεις, προπηλακισμούς και απειλές. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύφθηκε το μεγάλο ψέμα (από τα τόσα της) της δήθεν προστασίας της υγείας του λαού. Η απαγόρευση και η καταστολή μόνο στόχο είχαν την προστασία της κυβέρνησης από την έκφραση μαζικής αγανάκτησης του λαού -που δεινοπαθεί, εξαθλιώνεται και πεθαίνει- με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Και στην Ηγουμενίτσα, η βίαιη καταστολή εκδηλώθηκε με στυγνό τρόπο ενάντια σε αγωνιστές που διαδήλωναν τηρώντας τα αναγκαία μέτρα σε απογευματινή διαδήλωση τις 4:00 στη πλατεία Δημαρχείου μετά από κάλεσμα του εργατικού κέντρου, στο οποίο ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αξιοσημείωτη υπήρξε η προσπάθεια των οργάνων της «δήθεν» τάξης για τρομοκράτηση της νεολαίας που συμμετείχε στη διαδήλωση. Κατάληξη αυτού του πρωτοφανούς για την πόλη μας οργίου καταστολής ήταν η προσαγωγή επτά αγωνιστών                (πέντε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η επιβολή προστίμων, βάση ενός Διατάγματος που ακόμη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διατύπωσε την αμφιλεγόμενη αντισυνταγματικότητά του.

Καταγγέλλουμε την κρατική τρομοκρατία και βιαιότητα που προωθεί η κυβέρνηση τόσο με χουντικής έμπνευσης νομοθετήματα όσο και με τα χουντοκρατούμενα κρατικά όργανα καταστολής.

Η βία του κράτους και η καταστολή δε μας σταματά. Στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά παλεύοντας για ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Ένας μακρύς δρόμος, που έχει ανάγκη όλους και όλες μας, εάν αποτελεί βούληση του καθενός και της καθεμιάς να αναπνεύσουμε οι ίδιοι και ολάκερη η κοινωνία από την ασφυκτική πολιτική τους, η οποία στραγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι Νοέμβρηδες, δεν αποτελούν τριήμερα και επετείους, αποτελούν συμπύκνωση των διαρκών αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε το εργατικό κέντρο, το δημοτικό συμβούλιο, τα συνδικαλιστικά όργανα να καταγγείλουν την αναίτια επίθεση της αστυνομίας στη πόλη μας, καθώς και τους πολίτες της πόλης να αντισταθούν στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Τ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, 18/11,2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με ικανοποιητική συμμετοχή  έγινε σήμερα 17 Νοέμβρη στις 4μμ, στην Ηγουμενίτσα,  συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου για να τιμήσουμε την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στην συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Και στην πλατεία αλλά και στην στη συντεταγμένη, μαχητική, ειρηνική πορεία που ακολούθησε με πανό και συνθήματα από την οδό Κύπρου, τηρήθηκαν αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας.

Στο ύψος της Ευαγγελίστριας, η πορεία  εμποδίστηκε από την Αστυνομία, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις, ζήτησε να γυρίσουν πίσω οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο.

Και όταν ακριβώς έγινε αυτό και οι διαδηλωτές εκινούντο πάλι προσεκτικά και συντεταγμένα στον Πεζόδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη,  με κατεύθυνση το Ηρώο για κατάθεση στεφάνων, οι αστυνομικές δυνάμεις εντελώς απρόκλητα και αναίτια,  θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, τις διαταγές της κυβέρνησής τους και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, προέβησαν σε κυνηγητό διαδηλωτών και σε προσαγωγές 7 συναγωνιστών, γνωστών συμπολιτών και συνδικαλιστών «για εξακρίβωση στοιχείων», οι οποίοι κατά τον ζητηθέντα έλεγχο είχαν επιδείξει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

Στην συνέχεια στην Αστυνομία που οδηγήθηκαν, τους επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ έξω από τον χώρο της Αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση αρκετοί συναγωνιστές.

Σημειώνουμε πάντως και το γεγονός της στάσης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας που με Ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες είχε ορίσει, την ώρα αυτή (4μμ), την Πλατεία Δημαρχείου σαν αφετηρία εκδηλώσεων, στην οποία δεν εμφανίστηκε κανείς, επιλέγοντας άλλη πρωϊνή παρέμβαση.

  • Χαιρετίζουμε την  αγωνιστική παρουσία του κόσμου που συμμετείχε στην διαδήλωση και που έσπασε την απαγόρευση.
  • Καταγγέλλουμε τη προκλητική, βάρβαρη, αναίτια και τρομοκρατική επέμβαση της Αστυνομίας σε εφαρμογή της χουντικής έμπνευσης απόφασης της αντιδραστικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στους συναγωνιστές μας και δηλώνουμε ότι θα δώσουμε σύντομα την απάντησή μας στην τρομοκρατία με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες μας

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει

Ηγουμενίτσα 17-11-2020

Κ. Ο. Θεσπρωτίας του ΜΛ-ΚΚΕ