Η Παραμυθιά ανακτά το ιστορικό της κέντρο

PARAMYTHIA_DHMΤο πρώτο βήμα για να ανακτήσει η Παραμυθιά το ιστορικό της κέντρο έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για το έργο αυτό. Η μελέτη είχε ανατεθεί το 2009 και στόχος είναι να αναδείξει τον πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής.

Η Παραμυθιά αποτελούσε έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς. Ο αποχαρακτηρισμός κατά το παρελθόν διευκόλυνε την οικιστική της ανάπτυξη όμως αποστέρησε από την περιοχή ένα κομμάτι από την ιστορία της.

Σήμερα καταβάλλεται μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο να θεσμοθετηθεί και να αποκτήσει και πάλι ένα κομμάτι από την χαμένη του αίγλη.

Η μελέτη θα είναι σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες περίπου. Στο διάστημα αυτό θα κατατεθούν θέσεις και προτάσεις από κατοίκους και φορείς και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο θα οριοθετήσει επακριβώς το ιστορικό κέντρο.

«Στόχος είναι να διασωθούν κτίρια και να παροτρύνουμε τους ιδιώτες να αναπαλαιώσουν όσο διατηρούνται. Ό, τι γίνει θα είναι το αποτέλεσμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη.

Η Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το η θεσμοθέτηση του ιστορικού κέντρου αποτελεί υπόθεση δύσκολη και περίπλοκη και απαιτεί τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.

Το σημαντικό είναι πάντως ότι έγινε το πρώτο βήμα.

πηγή: epiruspost.gr