Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει

perifereia

perifereiaΕπωφελής για το επιβατικό κοινό και τον κλάδο των αυτοκινητιστών η απόφαση του Π.Σ. για τις έδρες των ταξί

Mε σύνθεση απόψεων και με κριτήριο το συμφέρον του επιβατικού κοινού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με ευρεία πλειοψηφία καθόρισε στη χθεσινή του συνεδρίαση τις έδρες των διοικητικών μονάδων ταξί στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Μετά τον καθορισμό των εδρών θα ακολουθήσει απόφαση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, για τον καθορισμό των περιμετρικών ζωνών, από τον οποίο αναμένεται να προκύψει άμεσο οικονομικό όφελος για το επιβατικό κοινό. Όπως υπογραμμίστηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατά την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, τα όποια προβλήματα καταγραφούν θα αξιολογηθούν, ενώ η απόφαση έχει διετή ισχύ.

Όπως αναφέρθηκε από τον Εισηγητή του θέματος, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Ιωάννη Καραμπίνα, ένα από τα ζητήματα που λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ήταν το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα – πρωτεύουσες των νομών, υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός ταξί, που υπερβαίνει τον αριθμό που προκύπτει από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου κατά τη διάταξη του ισχύοντος νόμου.

Την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ταξί επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ο Νόμος προβλέπει σαφέστατα ότι η απόφαση είναι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζητήσαμε και τις απόψεις των δήμων. Άλλοι έστειλαν προτάσεις και άλλοι όχι. Οι προτάσεις τους δεν είναι τίποτε άλλο από μια γνωμοδότηση, την οποία λαμβάνεις υπόψη με άλλους παράγοντες και διαμορφώνεις την τελική πρόταση. Εργαστήκαμε με γενικότερα κριτήρια», υπογράμμισε.

Για ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές ενότητές τους αναφέρθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης.

Με την εφαρμογή της απόφασης και βάσει των προβλέψεων του σχετικού νόμου, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε ορισμένες περιοχές, τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση που πάρθηκε, αλλά και για το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την επεξεργασία των προτάσεων.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο θέμα που αφορούσε έναν επαγγελματικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, το επιβατικό κοινό που πρέπει να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες στο νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη». Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταλήξαμε στις πλέον βέλτιστες προτάσεις, οι οποίες απομένουν να ολοκληρωθούν με τον καθορισμό των περιμετρικών ζωνών. Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας των ταξί και ιδιαίτερα της κάλυψης των αναγκών των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις».

 

 Διαφάνεια και συνεργασία για το ΧΥΤΑ Ελληνικού

Τους άξονες δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια και τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, στο ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο ζήτημα ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και στη συνέχεια των Σταθμών Μεταφόρτωσης και του Εργοστασίου ΑΣΑ, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του λόφου. Με εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα που απομένουν, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό μας».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενημέρωσε το Σώμα, μετά από αίτημα που κατατέθηκε από την παράταξη της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση», για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του προβλήματος στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, από εκπροσώπους του Γενικού Χημείου του Κράτους, το ΙΓΜΕ, η οποία παρακολουθεί και προτείνει λύσεις για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο των προτάσεων και των υποδείξεων της Επιστημονικής Επιτροπής, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, θα πραγματοποιηθεί η ιχνηθέτηση, με ευθύνη του μελετητή του αναδόχου (όπως είναι υποχρέωσή του) υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου Γεωλογίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Στις 11 Ιουλίου ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού των τριών γεωτρήσεων και των απαραίτητων μετρήσεων, ενώ η ρίψη ιχνηθετών στο κύτταρο υπολογίζεται να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην γεωηλεκτρική τομογραφία που ανατέθηκε στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους, των οποίων τα συμπεράσματα θα συνεκτιμηθούν και φυσικά θα τεθούν υπόψη των επιστημονικών φορέων, του ΦΟΔΣΑ και των άμεσα εμπλεκομένων δήμων. Όλες οι παραπάνω ενέργειες και διερευνήσεις γίνονται με την εποπτεία της Περιφέρειας, της Επιστημονικής Επιτροπής και εκπροσώπων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος».

Αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου στη διάθεση πίστωσης 50.000 ευρώ για τη μεταφορά στο Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων 8.500 κυβικών μέτρων υγρών για τη μείωση του υδραυλικού φορτίου του ΧΥΤΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση του φαινομένου, αλλά και στο ποσό των 20.000 ευρώ που θα διατεθεί για την κατασκευή αναβαθμού στο κύτταρο για απομάκρυνση των ομβρίων, μειώνοντας περίπου κατά 50% την επιβάρυνση του.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τη συνδρομή της Περιφέρειας στους ΦΟΔΣΑ για την εφαρμογή των δράσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Μάλιστα, υπογράμμισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΦΟΔΣΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για ένα έτος, από τη λήξη της περιόδου της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Προεγκρίσεις δημοπρατήσεων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, προεγκρίθηκε η δημοπράτηση έργων στους Δήμους Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων.

Πρόκειται για τα έργα «Δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση ‘Γοριτσακι’ Τ.Κ. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου», συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, και «Περιπατητικές διαδρομές Τ.Κ. Ματσουκίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 178.000 ευρώ.