Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει…

perifereia21

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ενημέρωση για τις κλεμμένες εικόνες

Ευρύ πρόγραμμα καθαρισμών των αποστραγγιστικών τάφρων

Καταγραφή της διαθέσιμης δασικής βιομάζας Ηπείρου

ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ

ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Εκτενή συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον τομέα Πολιτισμού στην Ήπειρο, είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση  του με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία περιόδευσε στην Περιφέρεια.   

Η Γ.Γ. ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για το γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς επίσης και για την απόφασή της να  αποδεσμεύσει  από το ΠΕΠ Ηπείρου,  κονδύλια ύψους 8 περίπου εκατομμύριων για έργα τα οποία θα ενταχθεί τελικά σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημάνθηκε,  θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, με την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από την 1η Ιουλίου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για προβλήματα που υπάρχουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδέσμευση  του προαναφερθέντος κονδυλίου από το ΠΕΠ, ενώ πρότεινε όπως η επίβλεψη και των έργων που δημοπρατούνται από το Υπουργείο να γίνεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες.  Εξήρε δε τη συμβολή της κ. Μενδώνη στην προώθηση έργων στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι η άριστη μέχρι τώρα συνεργασία μαζί της, θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Ενημέρωση για τις κλεμμένες εικόνες

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τον Περιφερειάρχη και την Γ.Γ. Πολιτισμού, ήταν αυτό των κλεμμένων εικόνων από Μοναστήρια και Ναούς κυρίως του Ζαγορίου. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε διεξοδικά τη Γ.Γ., η οποία συνοδευόταν από αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου, για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί από τις αρχές του 2010 η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων, με ουσιαστικότερη την ανάρτησή  για όσες υπήρχαν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, ήταν τον τελευταίο μήνα να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς κλεμμένες εικόνες έχουν ταυτοποιηθεί από την Περιφέρεια με τη συνεργασία των Υπηρεσιών Πολιτισμού σε εκθέσεις τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Ολλανδία.

«Από ενημέρωση που έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και την Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, υπάρχουν θετικές προοπτικές για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι στις 13 Απριλίου, οι πρώτες από τις εικόνες που εντοπίστηκαν σε έκθεση του Λονδίνου, μεταφέρονται και πάλι στην Ελλάδα. Όμως δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν εντοπιστούν και οι άλλες κλαπείσες εικόνες, αλλά και κυρίως οι δράστες των κλοπών, που απογύμνωσαν από πολιτιστικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, που ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για το ενδιαφέρον της και στον τομέα αυτό, ζητώντας παράλληλα να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Στη συνάντηση με την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, παρευρίσκονταν επίσης – και έθεσαν διάφορα επιμέρους ζητήματα – οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου και Πολιτισμού κ. Παντελής Κολόκας.

Ευρύ πρόγραμμα καθαρισμών των αποστραγγιστικών τάφρων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, από την Περιφέρεια,  οι εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων σε περιοχές της Ηπείρου. Μηχανήματα εργάζονται ήδη σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν ανάλογες εργασίες και στην Π.Ε. ΄Αρτας. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφτηκε την περιοχή Περάματος Ιωαννίνων, στην οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού  αποστραγγιστικού αύλακα στον οποίο διοχετεύονται νερά από την υπερχείλιση της Λίμνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα το οποίο εφάπτεται πρώην εργοστασίου μαρμάρων και το οποίο προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες σε ολόκληρη την περιοχή.

«Πρόκειται για τάφρο που ήταν εγκαταλελειμμένη στην τύχη της 40-50 χρόνια.  Κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για το πρόβλημα που  υπήρχε από την ρίψη μπάζων  και τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση των νερών. Αποτέλεσμα ήταν να έχει ουσιαστικά κλείσει τόσο η αποστραγγιστική τάφρος,  όσο και η αρδευτική διώρυγα και έτσι να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς που αδυνατούσαν να προβούν στον καθαρισμό των τάφρων, ανέλαβε την υποχρέωση αυτή, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Μετά από εργασία πολλών εβδομάδων και τη διάθεση όλων των κατάλληλων μηχανημάτων, ολοκληρώθηκε στο δύσκολο αυτό σημείο  ο καθαρισμός και σε επόμενο στάδιο θα συνεχιστεί και σε άλλα  τμήματα της τάφρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του,  είπε  ότι η  Περιφέρεια προγραμματίζει ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων, ενώ ήδη μηχανήματά της έχουν σταλεί και εργάζονται σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία και προσεχώς το ίδιο θα γίνει και στην Άρτα. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς τους φορείς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πλημμύρες και να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.  

Καταγραφή της διαθέσιμης δασικής βιομάζας Ηπείρου

Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα WOOD-3 έδωσε σήμερα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης. Όπως, ανέφερε  ανάμεσα στα άλλα,   η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα WOOD-3 μαζί με  φορείς από Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία και Γαλλία. Σε συνάντηση που έγινε στην Ιταλία, προχώρησαν στον καθορισμό των στόχων του προγράμματος, ώστε από σήμερα που δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση, να γίνει η καταγραφή της διαθέσιμης/δασικής βιομάζας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την παραγωγή ενέργειας. Όπως τόνισε ο κ. Πότσης  η Ήπειρος,  διαθέτει σημαντικές ποσότητες δασικής βιομάζας, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για τις ενεργειακές ανάγκες της, με σημαντικά οφέλη  για   όσους δραστηριοποιούνται στα δασικά προϊόντα και γενικά την τοπική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε,  η αξιοποίησή της προστατεύει και το φυσικό περιβάλλον από πιθανές αναφλέξεις των υπολειμμάτων  από τις εργασίες στα δάση.

Πριν την συνάντηση της Ιταλίας, είχε γίνει ενημερωτική συνάντηση για το θέμα αυτό, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, ενώ η επόμενη συνάντηση των Εταίρων,  κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την μελέτη καταγραφής  θα γίνει στην Ισπανία.

.

Τον κ. Οδ. Πότση στη συνάντηση της Ιταλίας,  συνόδευσαν στελέχη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ

ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Επιχείρησης και του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Οικονόμου. Δέχεται καθημερινά τους πολίτες, τις πρωινές ώρες στο γραφείο του 216 (1ος όροφος Διοικητηρίου της Περιφέρειας). Τηλέφωνο επικοινωνίας 26510-87216.

Οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη της Επιχείρησης και του Πολίτη είναι σαφώς καθορισμένες από τον Νόμο του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:

«Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (4-4-2011) και  σχετικό  έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας (6-6-2011), κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου το ποσό των 4.660.000 ευρώ για την εξόφληση των οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών έτους 2010.

Το ανωτέρω ποσό, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου είναι κατά 20% μειωμένο σε σχέση με το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών  – πράγμα που συμβαίνει για όλες τις περιφέρειες – και όπως υπογραμμίζεται δεν πρόκειται να γίνει καμία περαιτέρω αναπροσαρμογή, καθώς έχει εξαντληθεί η δυνατότητα του προϋπολογισμού για αυτή την αιτία. Από το Υπουργείο και την Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς για τη χορήγηση της έκπτωσης, προκειμένου να εξοφληθεί με τη χορηγούμενη πίστωση το σύνολο των μέχρι 31-12-2010 οφειλών.  Για περαιτέρω πληροφορίες και τις διαδικασίες που απαιτούνται οι μεταφορείς θα πρέπει να προσέλθουν τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.