Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε να τιμάται στις 8 Μαρτίου από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1977, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα Ίσα δικαιώματα.

Αναλογιζόμαστε τους αγώνες όλων των γυναικών από τον 19ο αι και στην συνέχεια για την απόκτηση των ίσων δικαιωμάτων τους, στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην  υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, συμμετοχή στην ενασχόληση με τα κοινά, ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης, ενασχόληση με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες η σωστή αξιοποίηση των οποίων,  μόνο κέρδος και πρόοδο μπορούν να φέρουν.  Καλούνται οι γυναίκες μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους ως σύζυγοι, μητέρες και εργαζόμενες καθημερινά να αποδεικνύουν πως και θέλουν και μπορούν να τα καταφέρουν παντού, και το αποδεικνύουν.

Σε όλη την διάρκεια των αγώνων τους και δυστυχώς ακόμη και σήμερα συναντούν αντιξοότητες όπως τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την εκμετάλλευση  τους, την στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . Τα αποτρόπαια φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, κάθε μορφής βίας  λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ενδοοικογενειακή,  εργασιακή  είναι αδίκημα και χρήζουν τιμωρίας. Η βία δυστυχώς δεν γνωρίζει κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο.

Παρακολουθούμε με ανησυχία και θλίψη τα τελευταία τρία (3) χρόνια το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Πρέπει οι γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να καταγγέλλουν  άσχημες  ή κακοποιητικές συμπεριφορές.  

Οι προσπάθειες όλων Κυβερνήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ κα Β’ βαθμού, Γυναικείων οργανώσεων, λοιπών φορέων και  συλλόγων να συγκλίνουν για τον περιορισμό και την εξάλειψη των φαινόμενων βίας και της στέρησης της ελευθερίας των γυναικών.

Ως Π.ΕΠ.ΙΣ των Φύλων της Περιφέρειας Ηπείρου με το Αυτοτελές γραφείο Ισότητας που συστήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή μας, Πανεπιστήμιο, Εκπαίδευση, Δικηγορικός Σύλλογος, Γυναικείες οργανώσεις κ.α προσπαθούμε δυνατά σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Ηπείρου αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Συμβουλευτικά κέντρα να συμβάλλουμε στον περιορισμό των φαινομένων βίας.

Στόχος όλων πρέπει να είναι ένα περιβάλλον ασφαλές και ευνομούμενο όπου όλοι οι πολίτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να ζούνε χωρίς φόβο και χωρίς αποκλεισμούς, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τα χαρίσματα ο καθένας και η καθεμία οδηγούμενοι στην πρόοδο και την ευημερία. 

Παναγιώτα (Γιούλα) Μητροκώστα

Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος

Πρόεδρος της Περιφερειακής

Επιτροπής Ισότητας των Φύλων