Θάψαμε τη ντροπή μας!

Σε παράνομη χωματερή που διατηρεί ο Δήμος Φιλιατών, κατέληξαν το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία!

Τα βιβλία, δωρεά εδώ και 12 περίπου χρόνια, από την «Ελευθεροτυπία» προς το Δήμο Φιλιατών, παρέμεναν στοιβαγμένα σε αποθήκη του Δήμου και σύμφωνα με τη δημόσια παραδοχή του Αντιδημάρχου Καθαριότητας των Φιλιατών, πετάχτηκαν για να «καθαρίσει η αποθήκη» καθώς κρίθηκαν «ακατάλληλα προς χρήση».

Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Σάββατο απόγευμα, επιστρατεύτηκε μπουλντόζα, η οποία και σκέπασε με χώμα τα βιβλία στην παράνομη χωματερή!

Η πράξη δημοσιοποιήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, από το Δημοτικό Σύμβουλο Φιλιατών, Βαγγέλη Λιανό. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές, αφού εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία  βρέθηκαν σωρό ανάμεσα σε σκουπίδια και μπάζα.

Η ανάρτηση, προκάλεσε – και πάλι μέσω κοινωνικών  δικτύων – την απάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας των Φιλιατών Δημήτρη Τσότση, ο οποίος παραδέχεται ότι «Η πράξη αυτή έγινε εν αγνοία μου στην προσπάθεια να καθαριστεί χώρος ακατάλληλος για αποθήκευση τέτοιου υλικού».

Ο κ. Τσότσης προβαίνει στη διαπίστωση ότι τα βιβλία αυτά ήταν ακατάλληλα προς χρήση καθώς ήταν «στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του δήμου».

Στη συνέχεια εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του κ.  Μπεράτη, καθώς διαπιστώνει στην ανάρτησή του «εμπάθεια τέως επί εννιά χρόνια Δημοτικού συμβούλου αντιδήμαρχου και προέδρου του ΟΚΠΑΔΗΦ καθ ύλην αρμόδιου για τα βιβλία. Όψιμος λάτρης του δήμου μας κατηγορεί την τωρινή δημοτική αρχή. Στα αρχεία της βιβλιοθήκης ούτε σαν περαστικός δεν αναγράφεται. Σαν αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΗΦ επί τέσσερα χρόνια τι έκανε να διατηρηθεί αυτός ο θησαυρός; Η εμπάθεια και η κακή αντιπολίτευση στον τόπο μας περισσεύει.».

Τέλος ζητά δημόσια συγγνώμη για τη… «για τη συμπεριφορά του άχρηστου προς χρήση υλικού».

Προφανώς, κατά τον κ. Τσότση, το… «άχρηστο, προς χρήση», υλικό συμπεριφέρθηκε άσχημα, πηγαίνοντας (με κάποιο μαγικό τρόπο και εν αγνοία, του, χωρίς να τον ρωτήσει – το υλικό πάντα – πρώτα) σε μια χωματερή!

Μια χωματερή που παρανόμως βρίσκεται στο Δήμο Φιλιατών, κοντά στο χώρο των σφαγείων, καθώς μετά τη δημιουργία των ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν όλες οι χωματερές στο νομό Θεσπρωτίας! Μια παράνομη χωματερή – που σύμφωνα με την παραδοχή του Αντιδημάρχου Φιλιατών κ. Τσότση, χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου για να εναποθέτουν – και μάλιστα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – άχρηστο – κατά την κρίση τους υλικό.

Μια χωματερή, η ύπαρξη της οποίας, εφόσον γίνει αντιληπτή από την ΕΕ, επισίεει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε βάρος της Ηπείρου, η οποία κατά τα λοιπά περηφανεύεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων!  

Y.Γ. Μπορεί Σαββατοκύριακο να μην υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί στο Δήμο Φιλιατών ο υπεύθυνος που έδωσε την εντολή να πεταχτούν τα βιβλία στην παράνομη χωματερή, πάντως βρέθηκε… μπουλντόζα, να θάψει τη ντροπή μας!

Υ.Γ.2 Τα βιβλία προέρχονταν από δωρεά της «Ελευθεροτυπίας» προς το Δήμο Φιλιατών επί θητείας Μηνά Ντουμάζιου… Μεσολάβησαν περισσότερα από 12 χρόνια… σχολεία δεν είχε το Φιλιάτι, να διανεμηθούν τα βιβλία;