Κλείδωσε στις τέσσερις κάλπες η συμφωνία για την προανακριτική

Σε μια ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα αναφέρουν τα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή τους σε προανακριτική, κατέληξε τελικά ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία δήλωσε ότι συμφωνεί να στηθούν τέσσερις κάλπες και να γίνει μία ψηφοφορία, έγινε αποδεκτή από τη συμπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ). Η αντιπολίτευση έτσι κι αλλιώς είχε από την αρχή προτείνει μια ψηφοφορία και τέσσερις κάλπες.

Νωρίτερα, διήμερη συζήτηση που θα απολήξει σε μια ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, ανά πρόσωπο ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ελέγχει την ψήφο των βουλευτών και είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί δυνατότητα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Διήμερη συζήτηση, ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλπες σε αντιστοιχία με τα πρόσωπα και ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο και αδίκημα, πρότεινε και ο Φώτης Κουβέλης.

Η πρόταση του προεδρείου διασφαλίζει την διαφάνεια, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την πρόταση του καθοδηγεί η πολιτική στόχευση. Δήλωσε όμως ότι θα συμφωνήσει με την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες.

Για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν τέσσερις κάλπες για τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά για να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε κάθε κάλπη και όχι κάποιος βουλευτής να προσέρχεται σε όποια κάλπη θέλει, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Πάππας.

«Το προεδρείο της Βουλής όμως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη για τη στάση του.

«Τα περί σκευωρίας να τα θέσει ο κ. Βενιζέλος στην ουσία της συζήτησης. Το ΚΚΕ το αφήνουν παγερά αδιάφορο οι αναφορές για τη σκευωρία», σχολίασε την ομιλία του κ. Βενιζέλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εκτιμώντας ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες.

«Δεν υπήρξε μεθόδευση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και αυτό αποδείχθηκε με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου και είναι πλήγμα όταν διατυπώνονται αξιολογήσεις περί μεθοδεύσεων» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Διαβάστε επίσης:

Στον Άρειο Πάγο η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ, από τους οικονομικούς εισαγγελείς

Υπόμνημα Λ. Παπαδήμου προς τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ»

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Προανακριτική 

Τρεις ψηφοφορίες και επτά κάλπες

πηγή: ΑΜΠΕ