Λουκέτο σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στην Ήπειρο

– Παρέμβαση της Ένωσης Αξιωματικών

Την άμεση ανάκληση των αποφάσεων για επιστροφή των συνοριακών στις οργανικές τους θέσεις, ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου, προειδοποιώντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής θα οδηγήσει σε λουκέτο υπηρεσίες των αστυνομικών διευθύνσεων.

Η εντολή, όπως αποκάλυψε το Epiruspost.gr δόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει προκαλέσει γενικό αναβρασμό στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, περί δήθεν ενίσχυσης της μεθορίου, το οποίο όμως δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ειδικά τη στιγμή που οι μετακινήσεις από τα σύνορα της Ηπείρου προς τη Θράκη συνεχίζονται κι αυξάνονται ενώ έχει αποψιλωθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα, θερμικές κάμερες καθώς έχουν μεταφερθεί στον Έβρο.

Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τοπική αστυνομία, φέρει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην Ήπειρο, καθώς ο ίδιος υπηρέτησε επί μακρόν στην περιοχή.

Παρά την εμπειρία λοιπόν και την προσωπική γνώση, οδηγεί την Αστυνομία της Ηπείρου στην πλήρη διάλυση…

«Ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή έκδοσης των υπηρεσιακών διαταγών, όπου αφενός μεν έχουν χορηγηθεί προγραμματισμένες κανονικές άδειες στο προσωπικό, αφετέρου δε ο πληθυσμός των αστυνομευόμενων περιοχών είναι κατακόρυφα αυξημένος λόγω της θερινής περιόδου, θέτει ουσιαστικά θέμα λουκέτου σε αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες θα υπολειτουργούν αρχής γενομένης από τις 27 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των σχετικών διαταγών καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες ιδίας φύλαξης», σημειώνεται στο έγγραφο της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου.

Και βέβαια αυτό που γίνεται ευκόλως αντιληπτό στην Ήπειρο, αρνούνται να το καταλάβουν όσοι αποφασίζουν στην Αθήνα!

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπηρεσίες της αστυνομίας ενισχύονταν παγίως από συνοριοφύλακες προκειμένου να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες τάξης, ασφάλειας και τροχαίας και παράλληλα να καλύπτουν την αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μετακινούνταν από τις υπηρεσίες αυτές μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, κυρίως σε υπηρεσίες έδρας νομών.

Αποτέλεσμα είναι η δύναμη αυτών των υπηρεσιών να υπολείπεται κατά πολύ της οργανικής.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακόυ υπηρετούν 15 άτομα όταν οι οργανικές θέσεις είναι τριάντα, στο Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων έξι, αντί των εννέα που προβλέπονται, στο Αστυνομικό τμήμα Κήπων εννέα αντί των 15, στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας υπάρχουν 15 αντί των 27, στο Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης μόλις επτά από τους δεκαπέντε!

Η Ένωση Αξιωματικών τονίζει ότι το αγαθό της ασφάλειας, της τάξης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, πρέπει να παρέχεται σε όλους, ανεξαρτήτως της περιοχής όπου κατοικούν και ζητά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού ώστε υπηρεσίες να μην ανήκουν στη σφαίρα της λήθης.