Μικρή φάλαινα στις Εκβολές του Καλαμά

Μια μικρή φάλαινα εκβράστηκε στις παλιές Εκβολές του Καλαμά.
Μετά απο αυτοψία του Φορέα Διαχείρησης και επικοινωνία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πελάγος για την επιστημονική ταυτοποίηση, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ζιφιό (Ziphius cavirostris).
Τα είδη κητωδών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες είναι 12 και 22 στη Μεσόγειο. Κάποια ζουν μόνιμα στην Ελλάδα (8) ή στη Μεσόγειο (11), ενώ κάποα άλλα έρχονται περιστασιακά απο τον Ατλαντικό ωκεανό.
Στις ελληνικές θάλασσες ζει μόνιμα ένα είδος φάλαινας, η πτεροφάλαινα και επτά είδη οδοντοκητών:
φυσητήρας, ζιφιός, σταχτοδέλφινο, ρινοδέλφινο, κοινό δελφίνι, ζωνοδέλφινο, φώκαινα.
Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους με μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες.Είναι μεσαίου μεγέθους με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5μ) και μοιάζει με μεγάλο δελφίνι. Δεν κάνει ποτέ άλματα άρα ειναι δύσκολο να παρατηρηθεί και αποφεύγει την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τρέφεται με βαθύβια καλαμάρια που μπορεί να φτάσουν σε βάθη των 2000 μέτρων.
Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν ως αποτέλεσμα ακουστικών στρατιωτικών δοκιμών με τη χρήση ισχυρών σόναρ. Ο τελευταίος μαζικός εκβρασμός ήταν το 2011 στη διάρκεια ασκήσεων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.Ο πληθυσμός των ζιφιών στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται στα όρια εξαφάνισής του.
Η ανεύρεση του εκβρασμένου ζιφιού είναι σημαντική για τη μελέτη των μετακινήσεων των κητωδών καθώς και για τη μελέτη του πληθυσμού τους.
Η προστασία των δελφινιών, των φαλαινών αλλά και όλων των κητωδών είναι επιτακτική και συμβάλλει στη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Στη σελίδα www.pelagosinstitute.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Ινστιτουτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το έργο του.