Νέος διευθύνων σύμβουλος στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη… Γλυκάθηκε στο βερεσέ η ιδιοκτησία!

ONHL KOKA Μπορεί να μην έχουν συμπληρωθεί καλά καλά οκτώ μήνες από όταν η Δωδώνη πέρασε στα χέρια ιδιωτών και έγιναν οι πρώτες εξαγγελίες για τις επενδύσεις και τα ξένα κεφάλαια που άφθονα θα έρρεαν στην περιοχή και ήδη η αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Μαρτίου προς τους κτηνοτρόφους αποτελεί…. είδηση!!

Λιγότερο από οκτώ μήνες κράτησε τελικά και η παραμονή του… “Ηπειρώτη” Μάικλ Ο’ Νηλ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της μονάδας. Ο νέος διευθύνων έχει επιλεγεί ήδη και αυτή τη φορά η ιδιοκτησία προτίμησε να εμπιστευθεί την εταιρία σε έναν Έλληνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για τον Δημήτρη Κάφαλη, ο οποίος προέρχεται από την  SingularLogic ενώ διαθέτει εμπειρία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις μεγάλων πολυεθνικών όπως στις “Procter & Gamble Hellas A.E.”, «Pepsico-IVI A.E.», «Misko-Barilla A.E.» και «Allied Domecq A.E.”

Προφανώς η ρωσική νοοτροπία που θέλησε να φέρει ο κ. Μάικλ Ο Νηλ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Ήπειρο. Η αλλαγή που γίνεται μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και ίσως να είναι αρκετή από μόνη της για να αποδείξει ότι οι πολιτικές που εγκαινιάστηκαν από τη νέα ιδιοκτησία και εφαρμόστηκαν από τον Ιρλανδό με τις πολλές περγαμηνές και το πλούσιο βιογραφικό, απέτυχαν!

Ταυτόχρονα γλυκάθηκαν στο βερεσέ τα νέα αφεντικά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Με το φόβο ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους για γάλα που έχουν παραδώσει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, θα φθάσουν σύντομα και τους τρεις μήνες, όταν πριν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, το διάστημα ήταν μόλις στον ένα μήνα, ζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που κρύβει η πρακτική αυτή για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ήδη η διοίκηση της Δωδώνη έχει βάλει «μέσα» 2,5 μήνες τους περίπου 6.500 κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται κι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Στην αρχή της εβδομάδας “διαρροές” από τη νέα ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας έκαναν λόγο ότι για το 50% των οφειλών του Μαρτίου, που παρέμεναν  ακόμη ανεξόφλητες, «το 20%, που αντιστοιχεί σε περίπου 800 χιλ. ευρώ, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις επόμενες ημέρες». Για το υπόλοιπο 30% του Μάρτη ωστόσο, η διατύπωση που επιλέχθηκε από τις ίδιες πηγές ήταν προσεκτικά αόριστη, αφού επισημάνθηκε ότι η διοίκηση ευελπιστεί να είναι σε θέση να το αποπληρώσει στο επόμενο δεκαήμερο, χωρίς όμως να αναλαμβάνεται οποιαδήποτε δέσμευση επ’ αυτού.

Όσο για τις οφειλές του Απρίλη η μόνη βεβαιότητα που εκφράζεται είναι ότι η εξόφλησή τους θα γίνει και πάλι τμηματικά, ενώ για το Μάιο η απάντηση είναι ότι «δεν είναι σε καθυστέρηση. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρωθεί στις 25 Ιουνίου». Με αυτό βέβαια δεν συμφωνούν οι παραγωγοί. «Μας έχουν ήδη στους δυόμιση μήνες και όπως το πάνε σύντομα θα είμαστε μέσα για ένα τρίμηνο. Έτσι κτηνοτροφία δεν στέκεται. Το κόστος στις ζωοτροφές έχει ξεφύγει, οι τιμές στο γάλα παραμένουν σταθερές, από το κρέας φθάσαμε να μην έχουν πια κανένα έσοδο και δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση για να στηριχθούν οι εκμεταλλεύσεις» δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Μιχάλης Τζίμας.

Σύμφωνα πάντως με… διαρροές, από την Διοίκηση της Δωδώνης, σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου, πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών για ένα ποσοστό της τάξεως του 20% από την οφειλή του Μαρτίου που αγγίζει το ποσό των 900.000 ευρώ περίπου (έχει πληρωθεί άλλο ένα 40% οπότε απομένει ακόμα ένα 40% για τον Μάρτιο). Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και η αλλαγή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Δωδώνης του κ. Michael O’ Neil.