Να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής

bezas_antΓράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
πρώην υφυπουργός Οικονομικών
www.antonisbezas.gr

ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ των δύο τελευταίων χρόνων, η πατρίδα μας έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού. Παρά τις επώδυνες θυσίες, οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονται, τα έσοδα είναι διαρκώς λιγότερα, το έλλειμμα θα είναι διψήφιο και το δημόσιο χρέος το 2020, αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Ταυτόχρονα, ήδη σήμερα  οι Έλληνες είμαστε φτωχότεροι κατά 30%, καμία  επένδυση δε γίνεται στη χώρα, η ανεργία έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Δυστυχώς, έγιναν πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να γίνονται σε περιόδους που υπάρχει κρίση χρέους. Υπήρξαν επιλογές που οδήγησαν σε παρατεταμένη ύφεση και η ύφεση με τη σειρά της διαιωνίζει τα ελλείμματα και εκτοξεύει το δημόσιο χρέος.

Ο περιορισμός της σπατάλης ευτελίστηκε με τις άδικες και οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, χωρίς να ληφθούν στοχευμένα μέτρα εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Η δημόσια διοίκηση διαλύθηκε με τις διαρκείς αλλαγές στη δομή των Υπουργείων, την αποσύνθεση των αποκεντρωμένων περιφερειακών μονάδων, την προχειρότητα του ενιαίου μισθολογίου και την αποτυχημένη εφαρμογή της εφεδρείας.  Η δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρήθηκε  χωρίς να υπάρχουν παράλληλα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά, αφού απαιτούνται πιο θαρραλέα και πιο ορθολογικά βήματα από αυτά που ήδη επιχειρήθηκαν. Η δυσβάσταχτη και οριζόντια αύξηση της φορολογίας γονάτισε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αφού πληρώνουν συνεχώς αυτοί που δεν αντέχουν να πληρώσουν. Η  ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα παραμελήθηκε με αποτέλεσμα να εξοντωθεί ο ιδιωτικός τομέας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν προβλέψει με ακρίβεια αυτές τις εξελίξεις, που τώρα, πλέον, αρχίζουν όλοι να αντιλαμβάνονται.
Ο περιορισμός της σπατάλης ευτελίστηκε με άδικες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Τα εντελώς αντίθετα  από τα προηγούμενα, είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν εξ αρχής προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από την κρίση και να εφαρμοστούν  νέες πολιτικές που θα εξασφαλίσουν άμεσα αποτελέσματα. Τα λάθη των προηγούμενων ετών, αποτελούν πολύτιμη εμπειρία για τη χρονιά που έρχεται. Η αποφυγή τους, συνιστά μια νέα πορεία.
Εδώ που έχουμε φθάσει, εύκολες λύσεις, βέβαια, δεν υπάρχουν και είναι αναγκαίο τόσο το PSI, όσο και η νέα δανειακή σύμβαση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Υπάρχει, όμως,  εναλλακτική οικονομική πρόταση από το σημερινό αδιέξοδο. Αρκεί να δοθεί έμφαση και στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί, χωρίς αυτήν, κανένα οικονομικό πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να πετύχει.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews το Σάββατο 31.12.2011)