Ομιλία Μ. Κάτση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό

Share Button

katsis_edranaΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμότου 2019, είναι ενδεικτική για το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και πως η αντιπολίτευση σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας.
Συγκρούονται 2 κόσμοι:

Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό κράτος,  με όφελος για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων από την μια,
Κέρδη και φοροαπαλλαγές για τους λίγους και ισχυρούς,  διάλυση των εργασιακών σχέσεων και εκχώρηση του κοινωνικού κράτους σε ιδιώτες από την άλλη.
Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2010 και μετά που δεν παίρνει αλλά δίνει.
Δεν περιλαμβάνει περικοπές, αλλά ενισχυτικά μέτρα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ανάπτυξη για την επιχειρηματικότητα και διόρθωση αδικιών.
Εμπεριέχει κλιμακωτή μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση εισφορών για την πρόσληψη νέων κάτω των 25ετών, προσλήψεις σε παιδεία και κοινωνικό κράτος,  μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ για τα περισσότερα νοικοκυριά, μηνιαίο επίδομα ενοικίου για τους αδύναμους και τα νέα ζευγάρια, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος σε συνεταιρισμένους αγρότες, κατάργηση φόρου στο κρασί, κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.

Αυτός ο προϋπολογισμός λοιπόν, στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, και των και οικονομικών δεικτών.

Όλοι,  μα όλοι  οι δείκτες της οικονομίας είναι ξεκάθαρα βελτιωμένοι σε σχέση με εκεί που τους αφήσατε το 2015.  Η ανάπτυξη, η ανεργία, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός, η απορρόφηση κονδυλίων, η ιδιωτική κατανάλωση, το ισοζύγιο νέων- κλειστών επιχειρήσεων, το δημόσιο χρέος, τα επιτόκια δανεισμού, τα κόκκινα δάνεια,
όποιον δείκτη και αν αναλύσουμε όπως θα το κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνέχεια, δείχνει ότι πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε.   Και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των πολιτών συγκρίνοντας  μπακαλίστικα τις προβλέψεις το μεσοπροθέσμου σας το 2014 με τα πεπραγμένα μας όταν δεν πιάσατε ούτε ένα στόχο! Μιλάμε για τον πλήρη παραλογισμό.
Εμείς μπορεί να μην είμαστε οικονομικά  ακόμη στο σημείο που θα έπρεπε, καθώς δεν ανακτήσαμε το 25% του ΑΕΠ που εσείς απωλέσατε, αλλά η σύγκριση των πεπραγμένων μας είναι συντριπτική, ενώ δείχνει ότι η πορεία της οικονομίας είναι πλέον σε ενάρετο κύκλο.

Και αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι συνιστά την έξοδο από τα αγαπημένα σας μνημόνια . Αυτό που δεν θέλετε με τίποτα να παραδεχτείτε, αυτό που σας έχει διαλύσει οποιαδήποτε δυνατότητα να παράξετε πολιτική και προτάσεις για το αύριο.

Επειδή δεν έχετε επιχειρήματα και αφού διαψευστήκατε σε όλα, έχετε καταφύγει στις ακροδεξιές κορώνες,
σαν αυτή που εκστόμισε πρόσφατα ο πρόεδρος Κ. Μητσοτάκης  ωρυόμενος  από το βήμα της  Βουλής,ως άριστος απόφοιτος της Ελληνικής Αγωγής, ότι δηλαδή τι;
Ανταλλάξαμε,  λέει, τη Μακεδονία για τις συντάξεις με παγκόσμια συνομωσία μεταξύ του ΟΗΕ, του  ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της  Κομισιόνκαι του Eurogroup με τον σατανικό Τσίπρα.
Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης  να τα πει αυτά στα διεθνή fora αν έχει τα κότσια, τον προκαλούμε! Είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα τότε θα τον τοποθετήσει επάξια  στο κάδρο της γραφικότητας και της απομόνωσης,  πλάι στον πρόεδρο των ΦιλιππίνωνΡοντρίγκοΝτουτέρτε!

Βρήκατε βέβαια ανταπόκριση! Από ποιους;  Από την ναζιστική οργάνωση της Χ.Α. που τσίμπησε  στο ψάρεμά σας  στα θολά νερά και σας έκανε πρόταση συνεργασίας.
Ανατριχιάζουν οι μετριοπαθείς κεντρώοι , οι δημοκρατικοί και οι αριστεροί πολίτες και μόνο που σκέφτονται να έρθει ξανά η πιο σκοτεινή δεξιά βγαλμένη από τον χειρότερο  εφιάλτη  της νεοελληνικής ιστορίας.

Δεν θα σας ακολουθήσουμε πλέον στον κατήφορό σας. Εμείς απευθυνόμαστε  ανοιχτά και καθαρά στους πολίτες με τα πεπραγμένα μας και με το σχέδιο μας για το μέλλον.
Πάνω σε αυτό το μονοπάτι βαδίζει η κυβέρνηση μας εκτελώντας πιστά τους προϋπολογισμούς της. Βάλαμε πάτο στο βαρέλι, περάσαμε στην ανάπτυξη άνω του 2%, προστατέψαμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τώρα προχωράμε με στοχευμένεςπαρεμβάσεις για την μεσαία τάξη, στο πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ώστε να ξεδιπλώσουμε ένα νέο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξηςγια τους πολλούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε καλά πως οι συνέπειες της πολυετούς κρίσης δεν μπορούν να διορθωθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ήδη φαίνεται να αποδίδει. Η πορεία της χώρας μας εξαρτάται, ας μη το κρύβουμε και από την διεθνή συγκυρία. Η κρίση λιτότητας δημιουργεί πολιτική αστάθεια στις χώρες του κέντρου της ΕΕ όπως η Αγγλία με το Brexit, η Γαλλίαμε τα κίτρινα γιλέκα, η Ιταλία με τον προϋπολογισμό και η Γερμανία με το AfD. Παράλληλα οι χώρες του νότου όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν κάνει προοδευτική συμμαχία αντιλιτότητας.  Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο στην ανάγνωση της κρίσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα λόγω νεοφιλελεύθερων πολιτικών  και ότι η κρίση είναι ο αριστερός προοδευτικός φεντεραλισμός.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου,ως νέος άνθρωπος, να αναφερθώ στο φαινόμενο του braindrain και τι κάνει ο προϋπολογισμός για αυτό.

Τι βλέπουμε από τα στοιχεία του προϋπολογισμού; Διπλασιασμός χρηματοδότησης από το 2014,  οι  δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία θα ξεπεράσουν το 1,3% του ΑΕΠ το 2018 με περαιτέρω αυξητικές τάσεις για το 2019.
Επίσης η στροφή στα ψηφιακά έργα όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου, η γεωργία ακριβείας και το superfastbroadband θα δώσει προστιθέμενη αξία και στην οικονομία και στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων.

Απομένει σύντομα και σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις και τότε θα μιλάμε για πραγματική προοπτική για την νέα γενιά να προκόψει στον τόπο της.

Ευχαριστώ

Δείτε το βίντεο εδώ: