Ο Αντ. Μπέζας διαπιστώνει… ”πραγματική διαπραγμάτευση”

bezas_ant“Πραγματική διαπραγμάτευση” διαπίστωσε ότι “έκανε για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση” ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντ. Μπέζας!

(Σ.Σ.: Τώρα, βέβαια, το πως για να καλυφθεί έλλειμα 2,5 δις, χρειάστηκαν μέτρα 11,5 δις και τελικά θα ψηφιστούν μέτρα 19 δις… μετά από τη διαδικασία της… “πραγματικής διαπραγμάτευσης”, μάλλον είναι μαθηματικό παράδοξο!)

Ο  Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης  Μπέζας, κατά την παρέμβασή  του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στη διαδρομή της Παράταξης υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια δύσκολες στιγμές και δύσκολες αποφάσεις. Τώρα όμως,  υπάρχει πρόβλημα στην πατρίδα  και όχι στην Παράταξη. Και είναι ανώφελο και κατώτερο των περιστάσεων να αγωνιούμε για το μέλλον και την προοπτική της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της χώρας και των πολιτών της.

Ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας:

  Το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας βιώνει σήμερα τις δυσκολότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο. Και αυτό είναι αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου μιας τριπλής κρίσης. Του παραγωγικού μας μοντέλου, του γεγονότος ότι σαν χώρα η κρίση μας βρήκε υπερχρεωμένους και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών. Υπάρχουν  όμως και χειρότερα  από αυτά που ζούμε σήμερα και τα  οποία  θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε.

 Πριν λίγους μόνο μήνες, η Ελλάδα είχε πάρει το δρόμο της δραχμής και από αυτό το δρόμο μας γύρισε πίσω στο ευρώ και την Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς. Μας γύρισε, με την τιτάνια προσπάθεια που έγινε για να αποκτήσει η χώρα και πάλι τη διεθνή αξιοπιστία της. Αυτό όμως το δρόμο, δεν πρέπει να τον ξαναπάρουμε.

 Όλο αυτό το διάστημα, από το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα διαπραγμάτευση. Ίσως, θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει γρηγορότερα. Το γεγονός όμως είναι ένα, για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έκανε πραγματική διαπραγμάτευση. Τα κερδίσαμε όλα; Όχι. Κερδίσαμε όμως αρκετά, και σε κάθε περίπτωση κερδίσαμε όλα αυτά  που είχαμε τη δυνατότητα, από τη μειονεκτική θέση που βρισκόμαστε, να κερδίσουμε. Για παράδειγμα, την  επιμήκυνση  της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη. Αν δεν είχε γίνει αυτό, τα μέτρα στη διετία  θα ήταν 19 δις ευρώ και όχι 13,5 δις ευρώ.

 Είμαστε πλέον σε ένα οριακό σημείο αντοχής για την οικονομία, λίγο πριν την  έκρηξη. Το είπε προηγουμένως και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών. Η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα από τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη. Δεν είναι δίλημμα, είναι η ωμή αλήθεια. Και επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ το γεγονός ότι η Ελλάδα  εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και κανείς τρίτος δεν μπορεί να σε δανείζει χρήματα, αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορείς να αποπληρώνεις τα χρέη σου.

Τι κάνουμε επομένως   με βάση αυτά τα δεδομένα που περιέγραψα προηγουμένως;

Εγώ είμαι  βέβαιος για τη σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε. Είμαι βέβαιος  επίσης, ότι μετά, όταν περάσουμε αυτό τον κάβο,  θα  ξεκινήσει μια άλλη μεγάλη  εθνική προσπάθεια που θα μας ωθήσει παράλληλα σε αναπτυξιακή τροχιά και ότι θα γίνει ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που θα μείνει στην ιστορία.

Όταν βαδίζεις σ’ ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από μία χαράδρα, και μάλιστα όταν σχεδόν έχεις φθάσει στο τέλος, στην άλλη άκρη, δεν κοιτάς ποτέ κάτω, γιατί κάτω είναι το χάος  και θα ζαλιστείς, γιατί κάτω είναι η άτακτη χρεοκοπία.

Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια του Πρωθυπουργού, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από το να διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την εθνική μας ακεραιότητα.

 Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια του Πρωθυπουργού, γιατί δεν υπάρχει βαρύτερο κοινωνικό κόστος  από το να αφήσουμε τη χώρα να γκρεμιστεί σ’ αυτή τη χαράδρα της χρεοκοπίας, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως».