Ο Δήμος Ιωαννιτών ενημερώνει….

Ανακοίνωση για τα οικονομικά

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Φιλικός αγώνας με τον ΠΣΑΠ

Διακοπή αναμετάδοσης τηλεοπτικών σταθμών με εισαγγελική παραγγελία

Η επιτροπή διαβούλευσης για τις κανονιστικές αποφάσεις

Ανακοίνωση για τα οικονομικά

Η Δημοτική Αρχή, τοποθετήθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Είπε με απόλυτη σαφήνεια την πλήρη αλήθεια και την παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρουσίασε παράλληλα το πρόγραμμα, τις δράσεις και τις πολιτικές για την εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης, ιεραρχώντας την μάλιστα ως τη σημαντικότερη προτεραιότητα. Άλλωστε στον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος του Δήμου, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά.

Το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών περιλαμβάνεται σε αυτούς που από το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκαν «πορτοκαλί» και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης σαφώς η Δημοτική Αρχή δεν το επεδίωκε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να το διαχειριστεί.

Η Δημοτική Αρχή αναμένει την πλήρη αποσαφήνιση των μέτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τότε θα τοποθετηθεί με ακρίβεια στα νέα δεδομένα. Και δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην στερήσει υπηρεσίες και έργα από τους πολίτες και να υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμά της.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Την Δευτέρα, στις έξι το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η Κανονιστική Απόφαση για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 09.05.2011

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης για «Κανονιστική πράξη χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων».

Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Θεμελής και Παρασκευή Τσίλη

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης – εισήγησης σχεδίου για «Κανονιστική απόφαση για τις άδειες μουσικής – μουσικών οργάνων»

Εισηγητής: Ευάγγελος Νέσσερης, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων

 1. Ενημέρωση και έκδοση ψηφίσματος για επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής ως Προτύπου Σχολείου

Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Γιωτίτσας

 

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έκθεση ελέγχου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων, περιόδου 18/11/2009 – 31/12/2010

Εισηγητής: κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Γυμναστηρίων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων

Εισηγητής: κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος

 1. Τροποποίηση της απόφασης με αριθ. 442/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Σύσταση Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία: Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας»

 Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για διαγραφές οφειλών και επιστροφές ποσών ως αχρεωστήτως εισπραχθέντων.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 

 1. Έγκριση παράτασης των συμβάσεων καυσίμων κίνησης και θέρμανσης μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για καύσιμα και λιπαντικά.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 

 1. Έγκριση προμήθειας ανταλλακτικών μεταφορικών μέσων του Δήμου λόγω κατεπείγουσας ανάγκης μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 1. Έγκριση συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων του Δήμου λόγω κατεπείγουσας ανάγκης μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 1. Έγκριση προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευής φωτοτυπικών και FAX με τη διαδικασία της απ’ευθείας ανάθεσης από τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους στα Γιάννινα

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μάντης

 

 1. Ενημέρωση και λήψη απόφασης επί της πρότασης για δωρεά και τοποθέτηση αγάλματος του Οπλαρχηγού των Βαλκανικών Αγώνων Μιχαήλ Μελαδάκη.

Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Γιωτίτσας

 1. Έγκριση μετακίνησης Αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Θεμελή στην Αθήνα για συζήτηση Πολεοδομικών θεμάτων στο ΥΠΕΚΑ

Εισηγητής:  Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Γιωτίτσας

Φιλικός αγώνας με τον ΠΣΑΠ

Ένας από τους αγώνες του «Μαραθώνιου Αγάπης» θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα ύστερα από πρωτοβουλία του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Τον «Μαραθώνιο Αγάπης» υλοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών με σειρά διοργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδών και η ομάδα επίλεκτων που ΠΣΑΠ θα αναμετρηθεί με ομάδα επίλεκτων ποδοσφαιριστών του διευρυμένου δήμου Ιωαννιτών.

Τα έσοδα από τον αγώνα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Διακοπή αναμετάδοσης

Ύστερα από εισαγγελική εντολή και εντολή του Εθνικού Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών, ο Δήμος διέκοψε την ηλεκτροδότηση του οικίσκου στο Νεοχωρόπουλο όπου ήταν εγκατεστημένοι αναμεταδότες τηλεοπτικών σταθμών. Το σήμα που εξέπεμπαν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές προκαλούσε παρεμβολές  στην αεροπλοΐα γεγονός που έφερνε το δήμο αντιμέτωπο με βαρύτατα πρόστιμα, καθώς οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν παράνομα.

Ο Δήμος εκφράζει τη λύπη του, επειδή μία μερίδα συμπολιτών μας, δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τηλεοπτικούς σταθμούς που εξέπεμπαν από το συγκεκριμένο σημείο. Ήδη έχει κινήσει τη διαδικασία ώστε να χορηγηθούν οι νόμιμες άδειες για την αναμετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών.

Η επιτροπή διαβούλευσης για τις κανονιστικές αποφάσεις

Οι κανονιστικές αποφάσεις για την λειτουργία των καταστημάτων, την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, το ωράριο μουσικής κι άλλα, αποτελέσαν τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να γνωμοδοτήσει εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά, ύστερα από πολλές συναντήσεις με επιχειρηματίες, με κατοίκους, συλλόγους, υπηρεσιακούς παράγοντες και με στόχο να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει την αρμονική συνύπαρξη όλων και θα βάλει τέλος στη σημερινή χαοτική κατάσταση.

Αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής είναι οι Κανονιστικές Αποφάσεις που συντάχθηκαν και οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης από τους αντιδημάρχους Δημήτρη Θεμελή και Βούλα Τσίλη και τον Σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων Βαγγέλη Νέσσερη.

Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δημήτρης Θεμελής περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο Ιωαννιτών τονίζοντας ότι αυτό που παρατηρείται είναι μεγάλο ποσοστό κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, χωρίς νόμιμες ενέργειες και με την ανοχή της δημοτικής αρχής που απήλθε.

Επίσης παρατηρήθηκε να υπάρχουν μόνιμες κατασκευές χωρίς πολεοδομική αδεία ή έγκριση του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν η μη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα αρκετών χώρων, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών σε συνθήκες ασφάλειας και καθαριότητας.

«Πολιτική μας άποψη είναι να απολαμβάνουν οι πολίτες τους κοινόχρηστους χώρους. Οι επιχειρηματίες να αποδεχθούν ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο κοινωνικό σύνολο ώστε να πετύχουμε μία αρμονική συμβίωση. Η αποκατάσταση της τάξης στην πόλη μας, είναι στοίχημα για όλους» τόνισε ο κ. Θεμελής.

Τις βασικές αρχές που διέπουν την Κανονιστική Απόφαση για την παραχώρηση των Κοινόχρηστων χώρων παρουσίασε η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, υπογραμμίζοντας ότι μετά την έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και μην ανοίξει κανένα «παραθυράκι» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της.

«Πρέπει να παντρέψουμε το δικαίωμα του πολίτη να χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους με το δικαίωμα των επιχειρηματιών να δραστηριοποιούνται στην πόλη τους. Μέχρι σήμερα ο καθένας έκανε ότι ήθελε, όπου ήθελε, όποτε ήθελε. Πολλά σημεία αναπτύχθηκαν άναρχα και άλλα καταπατήθηκαν παράνομα» υπογράμμισε η κ. Τσίλη.

Η Κανονιστική Απόφαση περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, οι πλατείες και έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η οδός Γαριβάλδη.

Απαγορεύει τις μόνιμες κατασκευές και προβλέπει μέτρα για την διευκόλυνση της μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με την δεύτερη Κανονιστική Απόφαση, που παρουσιάστηκε από τον κ. Βαγγέλη Νέσσερη και αφού ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, αλλάζει το ωράριο μουσικής στα καταστήματα, το οποίο έχει αποτελέσει σημείο τριβής και πολλών καταγγελιών.

Έτσι οι ώρες όπου επιτρέπεται η μουσική αυξάνουν όμως μειώνεται η ένταση.

Συγκεκριμένα, κατά την χειμερινή περίοδο, όπου η μουσική έκλεινε στις δέκα το βράδυ επεκτείνεται μέχρι τη μία και κατά την θερινή όπου έκλεινε στις έντεκα το βράδυ επεκτείνεται μέχρι τις δύο.

Η ένταση δεν θα ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ.

Το ωράριο έχει ταλαιπωρήσει όλα τα καταστήματα και τους επιχειρηματίες της πόλης, τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, επισημαίνοντας ότι το κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι η ένταση του ήχου. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα τόνισε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι στις τρεις βεβαιωμένες από την αστυνομία παραβάσεις το κατάστημα θα πρέπει να κλείσει για δέκα μέρες.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής έκανε γνωστό ότι ο Δήμος θα εφοδιαστεί με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης και καταγραφής της έντασης του ήχου, τις οποίες θα δώσει στη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα των στοιχείων από τους ελέγχους που κάνουν και να μην αμφισβητούνται από τους επιχειρηματίες ή τους περίοικους.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της για την μεγάλη εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εν όψει της απογραφής πληθυσμού ζητώντας και την δική τους συμβολή αφού τα οφέλη για το Δήμο από τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι πολύ σημαντικά.

Ενημέρωσε ακόμη για την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος να ολοκληρώσει τον εξοπλισμό στον οίκο ευγηρίας μέσω δωρεών και έκανε γνωστό ότι στις 4 Ιουνίου η Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει στο Νησί, με θέμα το περιβάλλον.