Παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε ιδιωτική ΑΜΚΕ για Κέντρο Άνοιας με κοινοτικό χρήμα

tep

Με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτήματα τμήμα του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας παραχωρείται σε ΑΜΚΕ, δηλαδή σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να δημιουργήσει Κέντρο Αντιμετώπισης της Άνοιας.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ, έγκαιρα και αρκετό καιρό πριν δημοσιευθεί η πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας, είχε σπεύσει να κλείσει συμφωνία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας για παραχώρηση άλλου ακινήτου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και σε χρόνο που δεν επιτρεπόταν λόγω των εκλογών είχε αποφασίσει την κατ’ αρχήν παραχώρηση του πρώην δημαρχείου στο Μαργαρίτι.

Επίσης την ίδια περίοδο η ίδια ΑΜΚΕ απευθυνόταν στην 6η ΥΠΕ και στη διοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών ζητώντας την παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ όπως και τελικά έγινε.

Μάλιστα η παραχώρηση αυτή γίνεται για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Το θέμα αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετική παρέμβαση του Αντώνη Μπέζα.

«Έχοντας προφανώς εσωτερική πληροφόρηση κλείδωσε και τα δύο κτίρια που ήταν διαθέσιμα στο Δήμο Ηγουμενίτσας και θα είναι η μοναδική που θα υποβάλλει πρόταση για την συγκεκριμένη δομή. Πρόκειται για προκλητική προνομιακή μεταχείριση» κατήγγειλε στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας.

Τόνισε επίσης ότι δημιουργείται μείζον θέμα καθώς το ΤΕΠ σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε ώστε να λειτουργήσει ως δευτεροβάθμια μονάδα υγείας. Δεν υπάγεται απευθείας στην ΥΠΕ αλλά στο Νοσοκομείο Φιλιατών το οποίο δίνει μέρος της ώστε να στεγαστεί μία δομή για άνοια.

Ο κ. Μπέζας μίλησε για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που έγιναν και υπογράμμισε ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά του να διεκδικήσει δευτεροβάθμια μονάδα υγείας.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας από την πλευρά του ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση της ΑΜΚΕ με τον δήμο αφορά μόνο στην διάχυση της πληροφορίας. Ωστόσο η υπογραφή αυτή είναι αρκετή για να προσφέρει στην Αστική Μη Κερδοσκοπική πολύτιμα μόρια στην βαθμολογία για την αξιολόγηση της πρότασης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην συγκεκριμένη ΑΜΚΕ παραχωρείται τμήμα στον πρώτο όροφο του ΤΕΠ 450 τετραγωνικών για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Από την πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης η ίδια Αστική Μη Κερδοσκοπική θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ ώστε να λειτουργήσει το Κέντρο Άνοιας για 14 μήνες καθώς άλλοι τέσσερις θα είναι  για προετοιμασία της μονάδας.

Mετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, για τη χρηματοδότηση των προκηρυσσόμενων Μονάδων Ψυχικής Υγείας θα εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα είναι σε ισχύ καθώς οι εν λόγω Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προβλέπεται η μόνιμη λειτουργία τους.

Η Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη, στην απόφασή της επισημαίνει ότι η τυχόν στέγαση του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια στο Τ.Ε.Π. – Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συγκεκριμένων δομών υγείας και πολύ περισσότερο να επέλθει αλλοίωση του περιεχομένου και του αντικειμένου της δράσης τους. Επίσης, η Δ.Ε. εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξοπλισμού του Τ.Ε.Π., καθώς και για την πλήρη στελέχωσή του, ώστε όσο το δυνατό πιο σύντομα να επιτευχθεί η κανονική λειτουργία του.

πηγή: epiruspost.gr