Προτεραιότητα στον τουριστικό προσανατολισμό του λιμένα της Ηγουμενίτσας δίνει το νέο Δ.Σ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Προτεραιότητα στον τουριστικό προσανατολισμό του λιμένα της Ηγουμενίτσας δίνει το νέο Δ.Σ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση και του εμπορικού του χαρακτήρα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΗΓ Βασίλης Διαμάντης, μιλώντας στην εκπομπή «Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, η επιλογή αυτή επιβάλλεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προσπάθειας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων. «Για την κρουαζιέρα ήδη είναι θετικά τα στοιχεία. 
Για το 2013 θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 13 κρουαζιερόπλοια. 
Ήδη έχουν ξεκινήσει από 21 Απριλίου το πρώτο και τελειώνουν στις 5 Οκτωβρίου με το Grand Holiday, χωρητικότητας 1.452 ατόμων. 
Τα μηνύματα που έχουμε είναι θετικά και για το 2014. Ήδη μία εταιρεία η Shipping America, θυγατρική της Holland, μας έχει βεβαιώσει ότι το 2014 θα δέσουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επτά πλοία, περιμένουμε και από άλλες εταιρείες που μας έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν επιλέξει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απλώς δεν μας έχουν στείλει ακόμη το πρόγραμμά τους», σημείωσε ο κ. Διαμάντης και πρόσθεσε όσον αφορά τα έργα: 
«Αρχές Ιουλίου μας παραδίδουν ένα μεγάλο σημαντικό κομμάτι λειτουργίας του λιμανιού της δεύτερης φάσης, τις προβλήτες για τα κρουαζιερόπλοια, και έως το τέλος του έτους θα μας παραδώσουν, όπως μας είπε η κατασκευάστρια εταιρεία, και τον τερματικό σταθμό για την κρουαζιέρα. Επομένως, άμεσα μπορούμε να βάλουμε στόχο την κρουαζιέρα. Να φέρουμε μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια από αυτά που έρχονται. Ποντάρουμε δηλαδή στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια άνω των 1.500 ατόμων». 
Μιλώντας για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία, ο κ. Διαμάντης μετέφερε την άποψη πρακτόρων μεγάλων εταιρειών, οι οποίοι επισήμαναν ότι τα βασικά οικονομικά οφέλη για τις πόλεις που δένουν τα κρουαζιερόπλοια, δεν προκύπτουν τόσο από τους επιβάτες όσο από το προσωπικό. 
«Ένα κρουαζιερόπλοιο έχει πάνω από 600-700 άτομα προσωπικό. Αυτοί θα κατέβουν και θα αφήσουν χρήματα στον τόπο. Οι επιβάτες μπορεί να πάνε κάποια εκδρομή, μπορεί και να μην κατέβουν καθόλου», σημείωσε.

Το Εμπορευματικό Κέντρο
Το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας κινείται δραστήρια και ως προς τη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου. Σε συνεργασία με τη λιμενική αρχή της Βενετίας στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μιας μελέτης. Ήδη έχει προχωρήσει η προκήρυξη και η πρόσληψη νομικού συμβούλου και ορκωτών ελεγκτών, ενώ το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη για την επιλογή τεχνικού συμβούλου, ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών. 

«Το έργο αυτό πιστεύω θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μεγάλη κίνηση στο Νομό. Αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να υλοποιηθεί, γιατί έχουμε κολλήσει βέβαια και λίγο στην τρίτη φάση του λιμανιού με τον εργολάβο, ο οποίος έχει κηρυχθεί έκπτωτος. Ωστόσο, έχουμε από το Υπουργείο Υποδομών ότι μέχρι τέλους Ιουλίου θα δοθεί κάποια λύση. Έτσι μας έχουν πει και αυτό σας λέω», σημείωσε. 
έλος, σε ότι αφορά τις συζητήσεις για παραχώρηση εκμετάλλευσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, ο κ. Διαμάντης εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, χωρίς τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ίδιος να έχει γίνει αποδέκτης κάποιας πληροφορίας για ενδιαφέρον σχετικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ