Σεμινάρια γονέων από το ΚΠ Αριάδνη

ariadni

ariadniΤο Κέντρο πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» ολοκλήρωσε την φετινή σχολική χρονιά 2 κύκλους σεμιναρίων για γονείς.

Ο τρίτος κύκλος σεμιναρίων για γονείς θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα και θα  ολοκληρωθεί σε 7 συναντήσεις. Την θεματολογία θα την βγάλει η ίδια η ομάδα γονέων ώστε να αφορά τις ανάγκες τους.

Η ομάδα των γονέων αποτελεί μια από τις  σημαντικότερες ομάδες στόχου της πρόληψης στη κοινότητα, καθώς είναι εκείνη η ομάδα η οποία έχει την κύρια ευθύνη της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς .

Το παιδί μεγαλώνοντας μέσα σ την οικογένεια,  μαθαίνει  να εκπαιδεύεται  με  κανόνες, να  σέβεται   τις   αξίες  και  την  ιεραρχία ,να  αυτονομείται  σε  σχέση  με  τα  άλλα  μέλη της, με λίγα λόγια μαθαίνει την ζωή.

Λίγες  δεκαετίες  πριν  η  κοινότητα  έπαιζε  ρυθμιστικό  καταλυτικό  ρόλο,  στήριζε  την  οικογένεια.  Η διευρυμένη οικογένεια, οι φίλοι και γείτονες παρείχαν ένα δίκτυο ασφάλειας για την φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών αλλά και την στήριξή τους. Οι κανόνες, οι αξίες, ήταν δεδομένες και κοινές για όλα τα μέλη της κοινότητας.

Σήμερα οι κοινωνικές αλλαγές οι οποίες συντελούνται με γοργούς ρυθμούς έχουν ανατρέψει το παραπάνω τοπίο. Οι έντονοι ρυθμοί δεν αφήνουν επαρκή χρόνο προσαρμογής των ατόμων στα νέα δεδομένα. Νέοι ρόλοι εμφανίζονται και η ανάγκη εκμάθησης και αφομοίωσης αυτών των ρόλων αφορά πλέον όλα τα μέλη της οικογένειας.  Κανόνες,  αξίες  και  συμπεριφορές οι οποίες ήταν αποτελεσματικοί στο  παρελθόν  τώρα  χρειάζεται  να  επαναπροσδιοριστούν  ώστε  να  απαντούν στις ανάγκες της εποχής. Η  κοινωνικοοικονομική κρίση  έχει επηρεάσει  και την  σύγχρονη  ελληνική  οικογένεια, δημιουργώντας ανάγκες  για ανακούφιση του πόνου, για μοίρασμα, για αλληλοϋποστήριξη. Και καθώς το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δεν είναι πλέον υποστηρικτικό, όλο το βάρος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών είναι ουσιαστικά στα χέρια των γονιών.

Ο ρόλος λοιπόν του γονιού σήμερα, κάθε άλλο παρά εύκολος και αποσαφηνισμένος είναι. Οι γονείς βρίσκονται μετέωροι, όπως και τα παιδιά τους, σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, στον οποίο το μόνο σταθερό σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να βρει μια απάντηση στην αγωνία είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Θεωρούμε σημαντικό να παραθέσουμε τα λόγια των ίδιων των γονιών που συμμετείχαν στο σεμινάριο:

Γράμματα γονέων

…τις Τετάρτες τα απογεύματα αρκετοί γονείς βρισκόμασταν στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ», με κύριο θέμα συζήτησης, τα προβλήματα των παιδιών τρόπους αντιμετώπισης και επικοινωνίας μας μαζί τους. Καταφέραμε μέσα από τις συναντήσεις να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθούμε σαν γονείς …στο τέλος των συναντήσεων αυτών νιώσαμε ικανοποιημένοι, εκφράσαμε συναισθήματα και σκέψεις και φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανοίξει νέος κύκλος συναντήσεων…

…. Ανακαλύψαμε πολλές πτυχές του εαυτού μας, πήραμε γνώσεις που είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά μας. Στην εποχή μας τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Απαιτείται προσπάθεια απ` όλους μας, να είμαστε δίπλα στους εαυτούς μας και  στα παιδιά μας. Ευχή μας είναι και επιθυμία συνάμα να βρεθούμε περισσότεροι γονείς στο νέο κύκλο…..

…Τις τελευταίες επτά Τετάρτες της εβδομάδας, ήμουν στο Κέντρο Πρόληψης που βρίσκεται στην πόλη μας και ασχολείται με θέματα καθημερινά, αλλά τόσο σημαντικά που αφορούν τους γονείς, τα παιδιά και εν γένει την οικογένεια. Η δουλειά που γίνεται εκεί μας άνοιξε ένα παράθυρο προς τον εαυτό μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και εντέλει καλύτεροι γονείς φέρνοντας τα ευχάριστα μηνύματα και μέσα στην οικογένεια. Απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας ώστε να λειτουργούν αρμονικά τα μέλη της οικογένειας….

…. Ο χρόνος που περάσαμε στο Κέντρο πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» ήταν εποικοδομητικός Αισθανθήκαμε με το πέρας των συναντήσεων πιο δυνατοί για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν στο μέλλον με τα παιδιά μας, με όπλο τη γνώση που πήραμε.  Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή την δυνατότητα που έχουμε και ας το διαδώσουμε στους φίλους μας και στους γνωστούς μας.

Καλή αντάμωση λοιπόν στην ΑΡΙΑΔΝΗ !

…Γονείς τα παιδιά μας χρειάζονται.

Μην αδιαφορείτε στα προβλήματα..

Ελάτε να γίνουμε καλύτεροι γονείς και καλύτεροι άνθρωποι

Το έχουμε ανάγκη όλοι μας!

Ο τρίτος κύκλος σεμιναρίων για γονείς θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα και θα  ολοκληρωθεί σε 7 συναντήσεις. Την θεματολογία θα την βγάλει η ίδια η ομάδα γονέων ώστε να αφορά τις ανάγκες τους.

Οι γονείς που θέλουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να δηλώνουν την συμμετοχή τους στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης 2665025140 κατά τις πρωινές ώρες.

Για την έναρξη του σεμιναρίου θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ»