Σταύρος Καλογιάννης: Η χώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι αιφνιδιασμούς

Η πρόσφατη Απόφαση (υπ’ αριθ. 6686/2014) των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών περί «Χωροθετήσεως σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες αυτής» (που υπεγράφη στις 14/11 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3086/Β’ στις 17/11), θέτει σειρά θεμάτων για τα οποία όφειλε προηγουμένως το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών να ενημερώσει τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της εν λόγω Απόφασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μετά από ένα εξάμηνο, να λειτουργήσει και ο σταθμός διοδίων της Παμβώτιδας στο νομό Ιωαννίνων.

Για το θέμα αυτό ο Σταύρος Καλογιάννης είχε τοποθετηθεί προχθές (18/11) στην αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου Προέδρου της Εγνατίας Οδού κ. Σκόδρα, και είχε απευθύνει συγκεκριμένη ερώτηση προς τον παριστάμενο Υπουργό Υποδομών, ο οποίος δεν απάντησε, μολονότι η σχετική απόφαση είχε ήδη υπογραφεί!

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε στη Βουλή:

«Οι σταθμοί διοδίων, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας έχει απασχολήσει πολύ. Για την Εγνατία οδό ισχύει η Υπουργική Απόφαση του 2000, περί χωροθετήσεως 13 σταθμών διοδίων στον βασικό κορμό της Εγνατίας, χωρίς τους κάθετους άξονες. Υπήρξαν δημοσιεύματα χθες (17/11) που ανέφεραν ότι ενδεχομένως θα υπάρξει ένας διαφορετικός αριθμός σταθμών διοδίων που θα τεθούν σε λειτουργία. Θα θέλαμε μια ενημέρωση επί αυτού. Υπάρχουν όμως και σταθμοί διοδίων, η χωροθέτηση των οποίων δεν ήταν η βέλτιστη βάσει της αρχικής Απόφασης του έτους 2000. Ένας εξ αυτών έχει κατασκευαστεί στο νομό Ιωαννίνων, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία – αναφέρομαι στην Παμβώτιδα – και αυτό δεν έγινε, ακριβώς διότι διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, ότι θα δημιουργούσε προβλήματα».

Σε σημερινή δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:

«Σε αντίστοιχη περίπτωση κατά την οποία επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία νέος σταθμός διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχα συγκαλέσει δεκάδες συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου αυτοί να ενημερωθούν, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις επί του θέματος.

Σήμερα που η Κυβέρνηση έχει πετύχει να αλλάξει το κλίμα στη χώρα και οδεύουμε, με κόπους και θυσίες, προς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζεται ακόμα περισσότερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ενημέρωση των πολιτών και διαφάνεια. Κυρίως όμως δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, οι οποίοι μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα».