Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) που έγινε στην Καρδίτσα, με θέμα «Δημόσια Έργα και Περιφερειακή ανάπτυξη», παραβρέθηκε ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η παρουσία μου εδώ δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, του οποίου σας μεταφέρω θερμό χαιρετισμό, για τα δημόσια έργα.
Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε βαθιά ύφεση και στα δημόσια έργα η κατάσταση είναι, χωρίς υπερβολή, τραγική: Οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται διαρκώς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από πλευράς Δημοσίου στην εξόφληση των κατασκευαζόμενων έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, τον ΘΗΣΕΑ, το ΕΤΕΡΠΣ, πολύ μεγάλο μέρος των ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση πληρωμών, νέα έργα δεν δημοπρατούνται, οι Τράπεζες «στραγγαλίζουν» τις τεχνικές επιχειρήσεις.
Κυρίως όμως η Κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία καθώς τα βασικά εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, ουσιαστικά είναι ανενεργά.
Tα έργα υποδομής, μικρά και μεγάλα, παραμένουν καθηλωμένα και αντί η Κυβέρνηση να τα επιταχύνει, δημιουργεί Ταμεία χαρτοφυλακίου και μεταβιβάζει σε αυτά κονδύλια προκειμένου να εμφανίσει μια πλασματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπ. Υποδομών, που έχει δημόσια δαπάνη άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν υλοποιηθεί παρά μόνον έργα – γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ το σύνολο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται στο 50% περίπου του Προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τις αιρετές Περιφέρειες: Είναι τόσο μεγάλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν από την περασμένη χρονιά, που είναι βέβαιο ότι πολύ λίγα μπορούν να προγραμματίσουν για την τρέχουσα περίοδο.
Επιπλέον, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν έχουν εξοφλήσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011, ούτε ένα ευρώ.
Τραγική είναι η κατάσταση και στα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Αυτά τα έργα πνοής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας έχουν συμβάσεις εξαιρετικά επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε η Κυβέρνηση να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα τα έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει.
Παράλληλα, επί ένα και πλέον έτος το Υπουργείο Υποδομών υποτίθεται ότι διαβουλεύεται επί ενός νέου σχεδίου νόμου για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή δημοσίων έργων.
Εμείς, ως Τομέας Δημοσίων Έργων της Ν.Δ. συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, και με την ΠΕΣΕΔΕ, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Όλοι τάσσονται κατά του νέου νόμου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Η εφαρμοζόμενη σήμερα νομοθεσία για την παραγωγή δημοσίων έργων είναι επαρκής; Είναι ασφαλώς πολύ καλύτερη και απολύτως διαφανής σε σχέση με τον αμαρτωλό μαθηματικό τύπο του παρελθόντος, τον οποίο είχε απορρίψει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν η νομοθεσία χρειάζεται βελτιώσεις, σε θέματα όπως το ύψος των εγγυητικών, είμαστε θετικοί να το εξετάσουμε.
Όμως, δεν δεχόμαστε έναν νέο νόμο που δεν απλοποιεί καμία διαδικασία αλλά αντιθέτως προσθέτει νέα γραφειοκρατία. Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, εάν παραμείνουν ως έχουν, δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην ανάθεση των έργων. Οι πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, σε περίοδο εντονότατης οικονομικής κρίσης του κλάδου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση προώθησης και ορθολογικής κατασκευής των έργων, θα έχουν δε σοβαρότατες περαιτέρω επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Για την άμεση τόνωση των δημοσίων έργων προτείνεται:
- Εξόφληση των εγκεκριμένων λογαριασμών των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από το ΕΤΕΡΠΣ, από το ΠΙΝΔΟΣ και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
- Άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 8,5 δις ευρώ, με ελάχιστη εθνική συμμετοχή.
- Άμεση διάχυση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην αγορά η οποία στενάζει, ενίσχυση των πραγματικών δικαιούχων και όχι παρουσίαση πλασματικής απορρόφησης μέσω των Ταμείων χαρτοφυλακίων.
- Άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των 2.000 και πλέον επενδυτικών σχεδίων του παλιού αναπτυξιακού νόμου που λιμνάζουν στο Υπ. Ανταγωνιστικότητας και στις Περιφέρειες της χώρας και τα οποία, εφ’ όσον εγκριθούν, μπορούν να δώσουν ώθηση στην κατασκευή.
- Επιτάχυνση έργων αστικής ανάπλασης με αξιοποίηση πρωτοβουλιών, όπως το JESSICA.
Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις προτάσεις σας και να μελετήσουμε τις θέσεις σας. Στόχος μας είναι να προάγουμε το βέλτιστο και διαφανέστερο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα μας, να προάγουμε τα δημόσια έργα. Ας κινηθεί επιτέλους η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή».