Στ.Καλογιάννης: Κινδυνεύει να ακυρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων

kalogiannis

kalogiannisΣταύρος Καλογιάννης: Κινδυνεύει να ακυρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση θεσμοθέτησής του και από τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για τις χρήσεις γης

Τις προοπτικές θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Σταύρος Καλογιάννης με τους κατοίκους Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, στο Σταυράκι, τα Μάρμαρα, την Ανατολή αφού άκουσε τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων για τη στασιμότητα του Ρυθμιστικού ανέφερε:

Όπως γνωρίζετε επί 2 ½ χρόνια οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) στάθηκαν ανίκανες να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο είχαμε παραδώσει έτοιμο το καλοκαίρι του 2009.
Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις των εκάστοτε Υπουργών στις δεκάδες Ερωτήσεις μου, Αναφορές και εισηγήσεις μου στη Βουλή αποδείχθηκαν ψεύτικες.
Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, έχουν εκδοθεί διάφοροι νόμοι, όπως αυτός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, οι οποίοι πρέπει να ενσωματωθούν στο Ρυθμιστικό. Προωθούνται επίσης ρυθμίσεις οι οποίες κινδυνεύουν να ακυρώσουν τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Αναφέρομαι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τις χρήσεις γης. Εάν υποχρεωθούν το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τα Γενικά πολεοδομικά Σχέδια όλων των πρώην Δήμων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Πασσαρώνας) να συμμορφωθούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστούν οι σημερινοί καλλικρατικοί Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού σχεδόν από την αρχή.
Αποκλείεται δηλαδή να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία πολεοδόμησης και επέκταση σχεδίων στους οικισμούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων τα επόμενα χρόνια.
Ο Σταύρος Καλογιάννης τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε επίσης Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας, ενώ, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον Αγιασμό των υδάτων, τα Θεοφάνεια στη Βροσίνα.