Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι, πορεία στους δρόμους της πόλης και πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της χερσαίας ζώνης στα Πλατάνια, πραγματοποίησε την Παρασκευή το απόγευμα το ΚΚΕ.

Ο λαός «δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχουν το κέρδος» τόνισε κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την δυνατότητα ενός αλλού ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης φιλολαϊκού για το λαό.

Αναφέρθηκε στους αστικούς μύθους για ανάπτυξη προς όφελος όλων που προπαγανδίζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα αστικά κόμματα. Παρέπεμψε στην πικρή πείρα που έχει ο λαός του Πειραιά από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που επιδείνωσε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις του λαού.

Σε όσους επικαλούνται την τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή μαρίνας υπενθύμισε την πείρα της Λευκάδας που η εκεί επένδυση είχε σαν αποτέλεσμα να συρρικνώσει την τουριστική κίνηση μέσα στην πόλη προς όφελος του επενδυτή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αυταπάτες περί μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας που προπαγανδίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγοντας αυταπάτες για φιλολαϊκή ανάπτυξη με απλή κυβερνητική αλλαγή που πικρά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με το 3ο μνημόνιο και την υλοποίηση των δυο προηγούμενων. Για την υποκριτική του πρόταση περί λιμανιού με «δημόσιο έλεγχο» δηκτικά ανέφερε ότι τέτοιες προτάσεις πέρα από υποκριτικές έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στοχεύουν στην στήριξη από το κράτος τον καπιταλιστικών επενδύσεων σε συνθήκες που οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις χωρίς εξασφαλισμένο κέρδος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ φωτίζει σήμερα πως μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές που να διασφαλίζουν γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του λαού και των εμπορευμάτων, σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της την εξουσία, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, οι υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μόνο τότε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οι υπόλοιπες υποδομές θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας. Στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να διασφαλίσει τον κατάλληλο καταμερισμό και την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφορετικών λιμανιών της χώρας, ώστε να υπάρξει επιτέλους διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία όλων των μεταφορών, θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Η πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα.

Είχε προηγηθεί, εκ μέρους της οργάνωσης περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και των κομματικών οργανώσεων της  Θεσπρωτίας ομιλία του Λαέρτη Ρέγκα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Φιλιατών.

Ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είχε οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Αυτήν την μέρα επιλέξαμε να οργανώσουμε τη σημερινή μας συγκέντρωση. Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές τις εξελίξεις. Για να επαναλάβουμε άλλη μία φορά την θέση μας και την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε για λιμάνι στην Ηγουμενίτσα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Θέση με την οποία πορευόμαστε με συνέπεια συνέχεια και αγωνιστικά από το 2001 όταν το τότε λιμενικό ταμείο μετεξελίχθηκε σε ΟΛΗΓ ΑΕ.

Τότε που όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσπρωτίας δόθηκε προίκα σαν χερσαία ζώνη στον ΟΛΗΓ ΑΕ με σκοπό την “ανάπτυξη” δήθεν της περιοχής.

Γιατί θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και του παραλιακού μετώπου δεν αφορά μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας ή της Θεσπρωτίας αλλά όλη την περιοχή και όχι μόνο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής επισκέπτονται τις παραλίες της Θεσπρωτίας για αναψυχή.

Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας διεκπεραιώνεται η εμπορική αλλά και η τουριστική κίνηση της Κέρκυρας και των Παξών αλλά και η διακίνηση μέρους της ντόπιας παραγωγής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά κατά βάση ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία σε ποιον θα ανήκει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο γιατί αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Έχει μεγάλη σημασία να φωτιστεί ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη που να ωφελεί όλους και τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Η σημερινή μας πολιτική συγκέντρωση δεν είναι το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.

Είναι η κλιμάκωση μιας πλατείας δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς σε χωριά και γειτονιές στα σωματεία θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη το λιμάνι και συνολικά όλες οι υποδομές της χώρας να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Τέλος πριν δώσουμε το λόγο στο σύντροφο Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής να αναφέρουμε:

Δεν διαλέξαμε τυχαία αυτό τον χώρο για τη συγκέντρωσή μας. Το ίδιο κάναμε και με το Φεστιβάλ ΚΝΕ –  “Οδηγητή”. Ο χώρος αυτός δεν υπάρχει πουθενά στα σχέδιά ούτε καν στης χερσαίας ζώνης.

Είναι χαρακτηρισμένο σαν θάλασσα και ας έχει μπαζωθεί πριν από 40 χρόνια. Αυτός ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας για την κατασκευή τουριστικής μαρίνας που θα απαγορεύει στους κατοίκους την πρόσβαση στη θάλασσα.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι την συγκεκριμένη πρόταση το 2016 από την διορισμένη τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του οργανισμού λιμένος συμφώνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με μοναδική αντίρρηση αυτή, του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωση συγκέντρωση στις πύλες του οργανισμού λιμένος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Είναι το λιγότερο υποκρισία. Είχε την διοίκηση του ΟΛΗΓ ΑΕ για πέντε χρόνια. Τι έκανε για να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη; Εκτός και αν διαμαρτύρονται γιατί παραχώρησε στους επιχειρηματικούς ομίλους υλοποιείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους παίρνει το ψωμί από το στόμα.

Στις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών ομάδων που δήθεν καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση και προβάλλουν ως φιλολαϊκή λύση τον δημόσιο έλεγχο στο λιμάνι το Κόμμα μας έχει επισημάνει ότι πρόκειται για απάτη, αφού το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και όλες οι πρώην ΔΕΚΟ ανήκαν στο αστικό κράτος που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου .

Η 30χρονη λειτουργία του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας στον τόπο μας υπό δημόσιο έλεγχο αυτό αποδεικνύει. Ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν λαϊκές ανάγκες από το τέσσερα αστεία κέρδη της. Αντίθετα μοίραζε “καθρεφτάκια και χάντρες” σαν σε ιθαγενείς κατοίκους για να εξασφαλίσει την ανοχή τους. Τα οποία έργα, έγιναν με κρατική χρηματοδότηση εξυπηρετώντας τις ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού.

Επιλέξαμε επίσης αυτόν τον χώρο με σκοπό να αναδείξουμε τον παραλιακό χώρο σαν χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων. Χώρο για πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, για άθληση και αναψυχή. Δραστηριότητες που θα πάψουν με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων».