Συζήτηση με χαρακτηριστικά… χάους για τη χερσαία ζώνη στο Δημοτικό Συμβούλιο (+video)

Σε πραγματική παρωδία εξελίχθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ, με αιχμή του δόρατος την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης.

Η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ σημαίνει ότι πέρα από το λιμάνι στα χέρια του Ιταλικού Ομίλου περνούν τα καταφύγια και εγκαταστάσεις από τη Σαγιάδα, την Πλαταριά και μέχρι τα Σύβοτα.

Η χερσαία ζώνη, χώροι που κατά βάση είναι κοινόχρηστοι και ζωτικής σημασίας για την πόλη της Ηγουμενίτσας, είναι άγνωστο ποια τύχη θα έχει.

Τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και μεταξύ άλλων οδήγησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος αρχικά έκανε μία σύντομη τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία τρία χρόνια την… ελπίδα του ότι οι υπουργικές υποσχέσεις θα τηρηθούν και η χερσαία ζώνη θα παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, έκανε εκτενή τοποθέτηση επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον κίνδυνο η υπόσχεση αυτή να μην γίνει πράξη.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριος Πάκος, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την τοποθέτηση του βουλευτή καθώς όπως είπε αιφνιδίασε τόσο τον ίδιο όσο και το σώμα καθώς δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για ποιο θέμα θα τοποθετηθεί. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία ο κ. Πάκος χαρακτήρισε μη… θεσμική, εξέφραζε την απορία του, γιατί “συζητάμε τώρα αυτό το θέμα!”

Μάλιστα καταλόγισε ευθύνη στο Βουλευτή ότι άνοιξε το ζήτημα προς συζήτηση την ώρα που δεν ήταν στις προθέσεις του σώματος καθώς η ημερήσια διάταξη είχε άλλα θέματα!

Από κει και μετά η συζήτηση πήρε χαρακτηριστικά χάους με άλλους δημοτικούς συμβούλους να καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και άλλους να καταλογίζουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που σύστησε το Υπερταμείο..

Η ουσία είναι ότι η σύμβαση για την πώληση του ΟΛΗΓ είναι άγνωστη και το περιεχόμενό της θα γνωστοποιηθεί με την κατάθεση στη Βουλή κάτι που αναμένεται να γίνει τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Στη σύμβαση είναι αδύνατο να προστεθεί οποιοδήποτε άρθρο για παραχώρηση της χερσαίας ζώνης .

Αξιοσημείωτο είναι ότι με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή καθορίζεται αιγιαλός και νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν στη χερσαία ζώνη.

Ανάμεσα στη χαώδη συζήτηση για τη χερσαία ζώνη ετέθη και το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μετά το άκυρο του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει στον κόπο να το συζητήσει η να αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα ψήφισμα έστω για τις εντυπώσεις.

Το βίντεο από τη συνεδρίαση: