Συναντήσεις Περιφερειάρχη

perideriarxis
  • Συνεργασία Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Θεσπρωτίας – Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το έργο αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης
  • Συζητήσεις για το θέμα των οικονομικών μεταναστών
  • Συνάντηση με στελέχη της ΔΕΠΑ Α.Ε.
  • Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Παντ. Κολόκας


Συνεργασία Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Θεσπρωτίας – Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το έργο αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης

Σε συνάντηση που είχαν στην Ηγουμενίτσα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος συζήτησαν την από κοινού προώθηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην παραλιακή ζώνη Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως η μελέτη που είχε προκηρυχθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, για την αποχέτευση  της Πλαταριάς και των Συβότων, περιελάβει και την περιοχή της Πέρδικας και παράλληλα την αναβάθμιση του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού της Ηγουμενίτσας.

«Περιφέρεια και Δήμος Ηγουμενίτσας, σε πνεύμα ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας θα προωθήσουν το σημαντικό αυτό έργο που αφορά  την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών στην παραλιακή ζώνη και  την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Συζητήσεις για το θέμα των οικονομικών μεταναστών

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε επίσης με το Δήμαρχο κ. Γ. Κάτσινο τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας από την αθρόα παρουσία αφρικανοασιατών μεταναστών. Του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, γνωρίζοντας του, ότι είναι στη διάθεσή του σκηνικό υλικό αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την συνδρομή του Δήμου σε οτιδήποτε απαιτηθεί. Και για το θέμα αυτό, θα υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου.

 

Εν τω μεταξύ τα  σοβαρά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητιστές στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, από την παρουσία των οικονομικών μεταναστών έθεσαν σήμερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών. Όπως ανέφεραν, αλλά και όπως επισημαίνουν σε υπόμνημα που κατέθεσαν,  «είναι γνωστά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο λιμένα της Ηγουμενίτσας και εξακολουθούν να διαδραματίζονται με θέματα μέλη μας. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες διεθνών μεταφορών δεχόμαστε από εξαγριωμένους μετανάστες επιθέσεις στα φορτηγά αυτοκίνητά μας, με λοστούς, ξύλα ή και μαχαίρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των οδηγών και την πρόκληση υλικών ζημιών στα αυτοκίνητά μας». Οι οδηγοί  πρόσθεσαν ότι οι μετανάστες επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν στα φορτηγά, προκειμένου να μεταβούν στην Ιταλία, προκαλώντας ζημιές στα αυτοκίνητα και τα εμπορεύματα,  συμβάντα που θέτουν θέμα ύπαρξης του ίδιου του ελληνικού φορτηγού,  καθώς όταν συλλαμβάνονται οι μετανάστες ακολουθεί κατά κανόνα και η κατάσχεση του φορτηγού.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για την αντιμετώπισή τους θα κάνει παράσταση προς τα αρμόδια υπουργεία.

 

Συνάντηση με στελέχη της ΔΕΠΑ Α.Ε.

Κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΠΑ Α.Ε., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Κοσμά, επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων (και αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τους οποίους και ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν  τη χάραξη της διέλευσης  του  αγωγού  Φυσικού Αερίου. Από τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου στην Ήπειρο, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των όσων συζητηθήκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, οι οποίοι είχαν ήδη είχαν πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς της Θεσπρωτίας, ανέφεραν ότι η Εταιρία εξετάζει θετικά την  κατασκευή  του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι και επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για διανομή φυσικού αερίου από τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, ο οποίος όπως πρόσθεσαν θα είναι υπόγειος. Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβαν την σημασία που αποδίδουν οι φορείς στη διέλευση αλλά και την  παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο, ζητώντας από τα στελέχη της ΔΕΠΑ, να μεταφέρουν στη Διοίκησή της την πρόταση, για να παραστεί εκπρόσωπός της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έλθει προς συζήτηση το θέμα.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Παντ. Κολόκας

 

Στην πρώτη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόλησης που είχε θέμα το «Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης» και στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, κ. Παντελής Κολόκας.