Συνεχίζεται η επίσκεψη της Ντ. Μπακογιάννη στην Ήπειρο

2011-01-22 20:16:10

Από τα Γιάννενα όπου επισκέπτεται αυτό το τριήμερο, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens, η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι επιχείρησαν να καλύψουν την υπόθεση και δεν έκαναν το πλέον απλό, να ανοίξουν τους λογαριασμούς των κομμάτων τους για να δουν αν και ποιοί πήραν μίζες.

Οι δηλώσεις αυτες της κ. Μπακογιάννη έγιναν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων του κινήματος στα Ιωάννινα.Σε σύντομο χαιρετισμό της η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα, και κάλεσε τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική να συσπειρωθούν στο κόμμα της για μια νέα αρχή.Πρόσθεσε ότι η ΔΗΣΥ ξεκίνησε πριν δυόμισι μήνες με περίπου 5.000 ανθρώπους, ενώ σήμερα, ο αριθμός αυτών που συσπειρώθηκαν στη Δημοκρατική Συμμαχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Το τελωνείο της Κακκαβιάς επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, συνεχίζοντας την περιοδεία της στα Γιάννενα.Η κυρία Μπακογιάννη σε δηλώσεις της για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αλβανία επεσήμανε:«Διαφαίνεται πως η κατάσταση ηρεμεί και ελπίζω ότι θα τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο. Τέτοια φαινόμενα βλάπτουν την δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον».Στην Κακκαβιά η κυρία Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλη Τάβο, τον Κώστα Μπάρκα πρώην υπουργό Εργασίας και στελέχη της ελληνικής μειονότητας.

 

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις

2011-01-19 22:10:02

 

2 ασθενείς σεισμικές δονήσεις, έγιναν αισθητές στην πόλη της Ηγουμενίτσας πριν λίγο.

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η πρώτη μεγέθους 3,6 βαθμών τις κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:59:33 και η δεύτερη 13 λεπτά αργότερα, εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Από τις δονήσεις δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα.Το εστιακό βάθος και των δύο δονήσεων ήταν 5Km ενώ το επίκεντρο της πρώτης δόνησης εντοπίζεται 4Km ανατολικά – νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας και της δεύτερης 8 Km νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας.

 

 

 

 

Ν.Α. Θεσπρωτίας: Και τυπικά Τέλος

2011-01-19 09:31:37

 

Περιφέρεια Ηπείρου γράφει από χθες η πινακίδα και του κτιρίου της Νομαρχίας, κλέινοντας έτσι και… τυπικά την πορεία του θεσμού της Νομαρχίας στον τόπο μας…

 

Με τα διακριτικά Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, είναι σημασμένα από την 01/01/2011 και όλα τα έγγραφα που διακινούνται…

 

Και έτσι σβήνει την παρουσία του ένας θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας, με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους… και εδραιώθηκε στη συνείδηση και στην καθημερινότητα των πολιτών…

 

Ας ελπίσουμε ότι ο διάδοχος θεσμός της Περιφέρειας, θα μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητες του με γνώμονα τον πολίτη, μακριά από γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις…

 

 

 

 

Επίσκεψη του Προξένου της Γαλλίας στον Περιφερειάρχη

2011-01-18 19:23:08

 

 

Επίσκεψη του Προξένου της Γαλλίας στον Περιφερειάρχη

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Thimonier.

Τον Πρόξενο συνόδευε η πρόξενος επί τιμής στα Ιωάννινα κ. Ελένη Παγκρατίου και στη συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη συζήτησαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ιδίως σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

 

Επανέρχεται το υδροηλεκτρικό στην Αβαρίτσα;

2011-01-17 22:11:35

 

 

Επανέρχεται το υδροηλεκτρικό στην Αβαρίτσα;

Εγκρίθηκε, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 5,7 MW στον Καλαμά και συγκεκριμένα στα όρια των Δήμων Φιλιατών και Παραμυθιάς. Φορέας Υλοποίησης του έργου θα είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ.

 

H ΔΕΗ Ανανεώσιμες – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ κατέχει άδειες παραγωγής για τρία μικρά υδροηλεκτρικά έργα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας και Αρκαδία, συνολικής ισχύος 21,4W. Ένα από αυτά ήδη κατασκευάζεται, επί του ποταμού Αξιού, ΜΥΗΕ Ελεούσας, ισχύος 6,6ΜW.

 

Το υδροηλεκτρικό έργο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, προτείνεται να αξιοποιήσει ενεργειακά τις παροχές του ποταμού. Λαμβάνοντας υπόψιν τον σχεδιασμό του έργου και τον τρόπο λειτουργίας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά μικρής κλίμακας ως προς το σύνολο των παραμέτρων του.

 

Το ιστορικό του έργου

 

Για το έργο αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπεβλήθη στο ΥΠΕΧΩΔΕ από την εταιρεία, είχε υποβληθεί αρχικά στο ΥΠΑΝ, από την τότε ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ, αίτημα για έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και παράλληλα είχε υποβληθεί ο σχετικός φάκελος Προέγκρισης Χωροθέτησης. Ωστόσο, δεν καταστεί δυνατή η εξέλιξη της διαδικασίας τότε και συγκεκριμένα:

 

Στις 18/02/2002 υπεβλήθη στην Περιφέρεια Ηπείρου – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, αίτηση για άδεια εγκατάστασης και ενάμισι χρόνο μετά, στις 28.08.2003, εκδόθηκε τελικά απορριπτική απόφαση από την Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Ηπείρου βασιζόμενη στα εξής:

 

– Κίνδυνος υπερκάλυψης του φράγματος από τη μεταφορά φερτών στερεών υλικών

 

– Δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία ψαριών

 

– Δυσκολία στην εξάσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (rafting, canoe-cayak)

 

– Κίνδυνος πλημμυρών και υποβάθμισης – καταστροφής των παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων εξαιτίας εξαιτίας των φαινομένων του μαιανδρισμού που θα εμφανιστούν μετά τις προσχώσεις.

 

Η επενδύτρια εταιρεία, θεωρώντας καταχρηστική την έκδοση της απορριπτικής απόφασης, υπέβαλλε στις 23.10.2003 προσφυγή στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Μετά την παρέλευση σχεδόν 3 ετών, στις 12.12.2006 το θέμα συζητήθηκε και η απόφαση του δικαστηρίου εξεδώθη την 05.06.2007, η οποία παραπέμπει την υπόθεση στο ΣτΕ, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι στερείται αρμοδιότητος.

 

Τι γίνεται σήμερα

 

Η εταιρεία – προκειμένου της συντομότερης και ουσιαστικότερης διευθέτησης του θέματος, όπως αναφέρει στην ΠΠΕ, παραιτήθηκε από προσφυγή που είχε υποβάλλει στο ΣτΕ κατά της Απορριπτικής Απόφασης και επανέρχεται με τροποποιημένη την αρχική προμελέτη ως εξής:

 

Εγκατάσταση 8 βαθειών διωρύγων επί του φράγματος, οι οποίες φράσσονται με θυροφράγματα, με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης φαινομένων πλημμυρών και πρόσχωσης φερτών, καθώς και η εγκατάσταση διόδου κανόε – καγιάκ για την εξάσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων κατά τη λειτουργία του έργου. Σύμφωνα με την προμελέτη, με την εγκατάσταση των διωρύγων επιτυγχάνεται απόλυτη προστασία έναντι πλημμυρών, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων.

 

Επί της νέας τροποποιημένης/προμελέτης το τμήμα αλιείας της Ν.Α. Θεσπρωτίας, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά με το εξής σκεπτικό:

 

· «Η Π.Π.Ε.Α. δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη στιγμή που δεν αναλύει και δεν τεκμηριώνει τις επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα ούτε ανά είδος και πολύ περισσότερο ούτε ποσοτικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουσιαστικά παρακάμπτει το ζήτημα της θνησιμότητας στους στροβίλους για τα άτομα με μεγέθη που ξεφεύγουν από «την κατάλληλη εσχάρα» (σελίδα 101 της Π.Π.Ε.Α.)

 

· Η Π.Π.Ε.Α. περιγράφει στοιχειωδώς τον ιχθυοδιάδρομο χωρίς να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητά του ανά είδος ιχθυοπανίδας και ενώ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός των ιχθυοδρόμων εξαρτάται από πολλές παραμέτρους με σημαντικότερο κριτήριο το είδος της ιχθυοπανίδας κλπ. Στην περίπτωση του ποταμού Καλαμά για τον σχεδιασμό του ιχθυοδρόμου θα ληφθούν υπόψη κατά κύριο λόγο οι ικανότητες κολύμβησης και άλματος της πέστροφας.

 

· Μια λεκάνη κατάκλισης έκτασης 223.000 m2 θα αλλάξει ριζικά τα ενδιαιτήματα των ειδών ψαριών και των άλλων υδρόβιων και μη οργανισμών της περιοχής και όχι μόνο τη φωλεοποίηση και αναπαραγωγή ορισμένων ειδών όπως αναφέρεται στην Π.Π.Ε.Α. (σελίδα 99)

 

· Η Π.Π.Ε.Α. δεν περιλαμβάνει περιγραφή της κατακλυζόμενης περιοχής με την απαιτούμενη λεπτομέρεια για τα κρίσιμα στοιχεία του περιβάλλοντος και δεν σχολιάζει ούτε τεκμηριώνει την επίδραση των αλλαγών ως προς τα ρευστοδυναμικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ποταμού στη λεκάνη κατάκλισης καθώς και στην γειτονική προστατευόμενη περιοχή των “Στενών Καλαμά”.

 

· Δεν γίνεται συνολική θεώρηση του ποτάμιου οικοσυστήματος σε όλο του το μήκος, ενώ η Π.Π.Ε.Α. παρακάμπτει ουσιαστικά το κρίσιμο ζήτημα της αθροιστικής επίδρασης των υπαρχόντων και σχεδιαζόμενων υδροηλεκτρικών έργων στον Καλαμά».

 

Έχει δε κατατεθεί διαμαρτυρία από πολίτες στην ΕΥΠΕ του ΠΕΧΩΔΕ με το σκεπτικό: «Στην δημοσιοποίηση ΜΠΕ για παρόμοια έργα και στην συγκεκριμένη Π.Π.Ε.Α., δεν γίνεται συνολική θεώρηση του ποτάμιου οικοσυστήματος σε όλο το μήκος του και δεν εξετάζεται η αθροιστική επίδραση των υπαρχόντων και σχεδιαζόμενων Υ/Η στον ποταμό. Ήδη πριν από ένα-δυο χρόνια είχε σχεδιαστεί άλλο ΥΗΕ στη θέση «Πέντε Εκκλησιές» του ποταμού Καλαμά, από την «HYDROTEN».Πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια τον σχεδιασμό και άλλων δύο Υ/Η στις θέσεις «Μαζαράκι» του Δήμου Άνω Καλαμά και «Γκρίμποβο» του Δήμου Μολοσσών του Ν. Ιωαννίνων επί του ποταμού Καλαμά. Για τα σχεδιαζόμενα έργα και τον τρόπο σχεδιασμού, είχαν διατυπωθεί έντονες διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις από πολίτες και φορείς (Ν.Α.Θεσπρωτίας, Δήμοι κλπ.) Την ίδια στιγμή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να εκπονήσει συνολική μελέτη. Ο κίνδυνος να γίνει ο Καλαμάς, σειρά συνδεόμενων λεκάνων/ταμιευτήρων χωρίς ζωή και-επιπλέον-να μην αξιοποιηθούν τελικά οι πιο πρόσφορες θέσεις, είναι προφανής».

 

 

 

Τι προβλέπει το έργο

 

Σύμφωνα με την ΠΠΕ, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 5,7ΜW επί του Ποταμού Καλαμά, στους Δήμους Φιλιατών και Παραμυθιάς του Ν. Θεσπρωτίας.

 

Το έργο χωροθετείται στην περιοχή του συνοικισμού Αβαρίτσα, πολύ κοντά στην περιοχή της Μπολιάνας και της ιστορικής Γέφυρας που υπάρχει εκεί.

 

Το έργο περιλαμβάνει:

 

– Φράγμα βαρύτητας από σκυρόδεμα ύψους 10,50 μέτρων και μήκους 150 μ. συνολικά. Στο φράγμα προβλέπεται διάταξη ελευθεροεπικοινωνίας της ιχθυοπανίδας και διάταξη άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων.

 

– Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

 

– Βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας για την προσπέλαση στη θέση του φράγματος

 

– Δίκτυο σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής

 

 

 

 

Από την Τουρκία με ξυλοκάϊκο

2011-01-17 13:00:09

Συνέχεια ενημέρωσης για το περιστατικό έρευνας και διάσωσης παράνομων μεταναστών Δυτικά της Κέρκυρας

Από την μέχρι στιγμής έρευνα που διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας προκύπτουν τα ακόλουθα:

 

Οι διασωθέντες αλλοδαποί είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρίας, Ιράκ και Ιράν.

 

Το βυθισθέν ξύλινο, υπό σημαίας Τουρκίας, σκάφος , είχε εκκινήσει τον πλου του από παράλια περιοχή της Τουρκίας. Η επιβίβαση των παράνομων μεταναστών σε αυτό, κατά δήλωσή τους, έγινε σε σημείο της Δυτικής Ελλάδας.

 

Προκύπτει η συμμετοχή, ως διακινητή, ενός επιπλέον αλλοδαπού, ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη στην Αθήνα, κατόπιν προφορικής εντολής αρμόδιου Εισαγγελέα και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιόν του κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

 

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται με τη συμμετοχή Πλωτού Περιπολικού Λ.Σ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ., Ε/Π της Πολεμικής Αεροπορίας και Φ/Γ πλοίου.

 

 

 

 

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

2011-01-16 20:59:29

 

 

Συνέχεια ενημέρωσης για το περιστατικό έρευνας και διάσωσης παράνομων μεταναστών Δυτικά της Κέρκυρας

 

 

Σήμερα στις 11.40, κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας το Φ/Γ «MOMENTUM SCAN» σημαίας Ολλανδίας, συνοδεία πλωτού περιπολικού Λιμενικού Σώματος.

 

Από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση των παράνομων μεταναστών. Ο συνολικός τους αριθμός ανήρχετο σε 230 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 2 διακινητών Τουρκικής υπηκοότητας, οι οποίοι αποτελούσαν πλήρωμα του υπό σημαία Τουρκίας σκάφους που βυθίστηκε.

 

Αναλυτικότερα, καταμετρήθηκαν 214 άνδρες, 05 γυναίκες και 11 παιδιά. Δεκαπέντε άνδρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων SUPER PUMA, τεσσάρων παραπλεόντων πλοίων, ενώ το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. αναμένεται να καταπλεύσει στο σημείο.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία, εκ της οποίας θα προκύψει και ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων του σκάφους που βυθίστηκε.

 

 

 

Εξελίξεις θα δοθούν με νεότερο δελτίο τύπου.