Το λιμάνι στο σφυρί….

limaniigm

limaniigmΓράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Χρόνια τώρα η πόλη και κατ’ επέκταση ο δήμος Ηγουμενίτσας ζει στη σκιά του λιμανιού. Είναι τόσο βαριά η σκιά του που σχεδόν απέκοψε την πόλη από τα παράλια της, λες και δεν βρέχεται από θάλασσα.

Για αυτό το λιμάνι υπέμεινε και υπέφερε, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής της την δεκαετία του ‘90 και την πρώτη δεκαετία του 2000. Για αυτό το λιμάνι ελπίζει και ήλπιζε σε μια ανάπτυξη που ποτέ δεν ήρθε…Για αυτό το λιμάνι πέρασε την δική της αναπτυξιακή λογική σε δεύτερη μοίρα, παίζοντας ρόλο κομπάρσου και επαίτη…

Τώρα μετά από χρόνια κρατισμού ήρθε η ώρα της ιδιωτικοποίησης….θα πωληθεί για τριάκοντα αργύρια ο πλούτος και η πολλαπλά υποσχόμενη ανάπτυξη της περιοχής…

Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς…

Μάλλον τα πράγματα μπορούν να είναι αλλιώς παρά τα σχέδια των εκάστοτε κυβερνητικών επιτελείων…

Απαιτείται όμως συστράτευση φορέων και ομόνοια στον κοινό σκοπό…το λιμάνι να μην περάσει σε ιδιώτες αλλά στον δήμο ή σε αντίστοιχο νομικό πρόσωπο. Πετυχημένα μοντέλα όπου τα λιμάνια ανήκουν στον δήμο ή σε νομικά πρόσωπα αυτού υπάρχουν πολλά στην υφήλιο με χαρακτηριστικότερο αυτού του Αμβούργου που μόνο ένα μικρό ποσοστό του έχει ιδιωτικοποιηθεί. Απόδημοι τεχνοκράτες υπάρχουν ανά τον κόσμο, κάποιος θα βρεθεί να του δώσει προσανατολισμό χωρίς να ξεπουληθούμε στους καιροσκοπισμούς των ιδιωτικών συμφερόντων.

Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι το λιμάνι δεν είναι φορέας ελεημοσύνης και επιχορηγήσεων και δεν είναι φορέας εκδούλευσης. Αντίθετα είναι φορέας πλούτου που αναδεικνύει στρατηγικά ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν μια τοπική κοινωνία που μετά από μια δεκαετία κρίσης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, να δεχτεί έτσι παθητικά αυτή την προδιαγραφόμενη κατάσταση για να το αναλάβει ενδεχομένως μια εταιρεία που θέλοντας και μη θα περνούσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Δεν μπορεί το λιμάνι να γίνει μια ζώνη πλουτισμού για τρίτους από την οποία ο δήμος και κατ΄ επέκταση η τοπική κοινωνία θα δέχεται στην καλύτερη περίπτωση ελεημοσύνες.

Για το μέλλον αυτού του λιμανιού δεν γίνεται να αποφασίσουν οι γραφειοκράτες και οι καρεκλοκένταυροι των αρμοδίων υπουργείων. Για το μέλλον αυτού του λιμανιού οφείλει να αποφασίσει αυτός που έχει όλα αυτά τα χρόνια πληρώσει ακριβό τίμημα και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας. Κανένας άλλος δεν δύναται να έχει λόγο, τουλάχιστον όχι τον κύριο λόγο.

Για αυτό καλούμε τους βουλευτές του νομού, τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, την Περιφερειακή Ενότητα όπως και τους λοιπούς φορείς σε αφύπνιση και επαγρύπνηση. Καλούμε τους πολίτες σε ενεργή στάση απέναντι σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν το μέλλον αυτού του λιμανιού και κατ’ επέκταση αυτού του τόπου…

Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι…έχει και η ανοχή τα όρια της…