ΦΑΠ: Κηφισιά και Εκάλη τα ορεινά της Ηπείρου…

BITSA ZAGORIOYΗ αντικειμενική αξία στα ακίνητα τριπλασιάστηκε. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα ορεινά κι απομακρυσμένα χωριά είναι ανάλογος αυτού που πληρώνει το Κολωνάκι και η Κηφισιά.

Τα έξοδα μεταβίβασης έχουν πολλαπλασιαστεί και οι γονικές παροχές τείνει να γίνουν απαγορευτικές.

Οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Ηπείρου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην απαράδεκτη και δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση με αποτέλεσμα πολλοί να κλείνουν επιχειρήσεις και να εγκαταλείπουν τα ακίνητά τους.

Σημειώνεται δε ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων στα ορεινά της Ηπείρου και λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50%.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις επισημάνσεις που κάνουν, σε υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Οικονομικών και όλα τα κόμματα η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Ηπείρου, ο “Ξένιος Ζευς” και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ιωαννίνων “Το Σπήλαιο”.

Με αφορμή την αναφορά των συγκεκριμένων σωματείων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και Όλγα Γεροβασίλη, αναδεικνύουν το θέμα και καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η βουλευτής Άρτας σημειώνει ότι η αύξηση του Φ.Α.Π. στους ίδιους συντελεστές με τα βόρεια προάστια των Αθηνών έχει φέρει σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην απαράδεκτη και δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα να εξωθούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους με δυσβάσταχτες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Με ερώτησή του στον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς χαρακτηρίζει απαράδεκτες και υπέρογκες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Νομό Ιωαννίνων. και 2012 και τονίζει πως αναμένοντας και τον ΦΠΑ του 2013,έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους.

Οι αυθαίρετες αυτές αυξήσεις που συμπαρασύρουν και το ΤΑΠ και το ΕΕΤΑΑ και επιβαρύνουν τους κατοίκους με παράλογα ποσά ΦΑΠ που καλούνται να καταβάλουν για τα έτη 2011 της υπαίθρου του Νομού Ιωαννίνων.