Χάος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας….

Οι Κουρασμένοι και ολιγάριθμοι λιμενικοί αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση και οργισμένοι οδηγοί απειλούν να πάρουν το δίκιο στα χέρια τους, ή να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από τους χερσαίους άξονες των Βαλκανίων….

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Αγριεύουν μέρα με τη μέρα τα πράγματα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τις επιθέσεις απελπισίας των «μεταναστών άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων» όπως και των «προσφύγων» να εντείνονται προς τις νταλίκες και τα φορτηγά διεθνών μεταφορών που επιβιβάζονται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς την Ιταλία.

Για την ακρίβεια την Τρίτη βράδυ ήταν άλλη μια βραδιά όπου άλλη μια επίθεση ήταν έντονη και λίγο έλλειψε να θρηνήσουμε θύματα.

 

Σύμφωνα με τους οδηγούς αλλά και τους άνδρες του λιμενικού σώματος η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η δύναμη των ανδρών δεν επαρκεί, οι λιμενικοί και ειδικά η ομάδα ΚΕΑ βρίσκονται διαρκώς υπό ψυχολογική πίεση και ένταση λόγω των πολλαπλών βαρδιών και πλέον τους είναι αδύνατο να διαχειριστούν τις μαζικές εισβολές στο λιμάνι και τις επιθέσεις στα φορτηγά οχήματα με αποτέλεσμα τα ξεσπάσματα οργής να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Χθες το βράδυ αφού έσπασαν παρμπρίζ, σκίστηκαν μουσαμάδες, και αχρηστεύτηκε από το κύμα επίθεσης μία ρυμούλκα λίγο έλλειψε οι οδηγοί με λοστούς και ότι άλλο μπορούσαν να βρουν να ξεκινήσουν τη δική τους αντεπίθεση για να εμποδίσουν την «Εισβολή» στο λιμάνι και στα φορτηγά οχήματα τους.

 

 


Μάλιστα ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα, δήλωσαν ότι ως επαγγελματίες νιώθουν απροστάτευτοι εντός του λιμένα παρά την καταβολή των λιμενικών τελών από την πολιτεία, ζήτησαν το αυτονόητο να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους δρόμους και έκαναν λόγο για δύο μέτρα και σταθμά, αφού έτσι και εντοπιστούν λαθρομετανάστες στα φορτηγά τιμωρούνται οι οδηγοί και εταιρείες, από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να τους προστατέψει από τις όλο και αυξανόμενες «εισβολές» ανθρώπων που ούτως ή άλλως δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Σύμφωνα με τους οδηγούς η λύση να είναι να απομακρυνθούν από το λιμάνι, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ή ακόμη και άσυλο αρκεί πλέον να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα και ότι αν δεν αλλάξει κάτι είναι θέμα χρόνου να έχουνε θύματα από την όλο και αυξανόμενη ένταση των εισβολών και επιθέσεων.

Μάλιστα δια των συνδικαλιστικών τους φορέων και σε συνεργασία με τους ναυτικούς πράκτορες και άλλους φορείς προειδοποιούν πως αν δεν δοθούν λύσεις θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του λιμανιού….

Ο Λιμενάρχης

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κεντρικού Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας Πλοιάρχου Ράπτη Σταμάτιου που ζητά ενισχύσεις από το Υπουργείο σε δύναμη ανδρών, αλλά και βοήθεια έξω από τα κάγκελα του λιμανιο ύ ώστε να μην μπορούν τα κύματα της επίθεσης να φτάνουν στο λιμάνι. Στην ερώτηση μας αν η παρουσία των ΜΑΤ θα βοηθούς δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα ανακούφιζε την κατάσταση και θα βοηθούσε στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού.