Χρ. Κατσούρας: Ανοιχτή Επικοινωνία και Συμμετοχή για Ανάπτυξη και Ανανέωση της Πολιτικής

katsouras2

katsouras2Πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Μία ημέρα κρίσης και ανάληψης ευθυνών. Για το παρελθόν – και των ερμηνειών του – και το μέλλον – που μπορούμε να επηρεάσουμε. Όλοι μπορεί να σφάλουμε, και στις ερμηνείες και στις προτάσεις μας. Κανείς όμως δεν πρέπει να βλέπει τον πολιτικό του «αντίπαλο» ως ηθικά κατώτερο. Και κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον δημόσιο έλεγχο. Από  τον έλεγχο έρχεται η προσέγγιση της αλήθειας. ‘Αλλωστε μέσω της κριτικής των άλλων οδηγούμαστε συχνά στην αυτοκριτική και την αναζήτηση πιο αξιόλογων προτάσεων και λύσεων.

Η τελική υποστήριξή σας ή όχι είναι δική σας απόφαση και σεβαστή σε κάθε περίπτωση. Σας ζητώ όμως τη βοήθειά σας στο σεβασμό του πολιτικού λόγου παρά τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες της ίδιας της πολιτικής σήμερα. Σας ζητώ την αποφυγή γενικευμένων κρίσεων και την συνήθη πολεμική γλώσσα της καθημερινής πολιτικής που οδηγεί σε ανταλλαγή προσβολών αντί για επιχειρήματα, και να συνεχίσουμε σε ένα πολιτικό κλίμα ευπρέπειας στον τόπο μας, που βασίζεται στη συμμετοχή, στο διάλογο και στην ενημέρωση των συμπατριωτών μας.

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην συμμετοχή αλλά και την αντίδραση των ενημερωμένων συμπατριωτών μας. Όχι μόνον δεν είναι στην πρόθεσή μου να στρέψω το βλέμμα στην όποια αντιπαλότητα έχει εγερθεί λόγω των ραγδαίων εξελίξεων των δύο τελευταίων ετών αλλά την χαιρετίζω ως σημάδι δημοκρατικής συμμετοχής.

Οι πολίτες επιβάλλουν μία ειλικρινή σχέση και μία ειλικρινή στάση σε ότι αφορά τα λάθη που έχουν γίνει ή που μπορεί να γίνουν. ‘Αλλωστε «Ένα λάθος γίνεται τραγικό λάθος  μέχρι τη στιγμή  που αρνείσαι να το διορθώσεις». Και  πιστεύω ακράδαντα ότι η ισχύς της φωνής και της άποψής μου είχε πηγή και την δική σας ισχυρή φωνή και άποψη. Περιμένω να  επισημαίνετε  τα όποια λάθη διαφεύγουν της πρέπουσας προσοχής μου.

Κάθε πολιτικός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή της άσκησης του λειτουργήματός του να αμφισβητηθεί. Η συζήτηση και η κριτική βοηθά την ίδια τη Δημοκρατία να επιβιώσει. Η Ενημέρωση, ο γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος και η αμφίδρομη δημόσια μέσω των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων επικοινωνία των ημερών μας επιβάλλεται, όπως και ισχύει, να προστατεύεται από το Σύνταγμα, όχι βέβαια για να διασκεδάζει ή να «χαϊδεύει» το κοινό  αλλά για να μεταφέρει πληροφορίες, να προβληματίζει, να ελέγχει τις επιλογές  πολιτικών και πολιτών, να οδηγεί και να εκπαιδεύει και μερικές φορές να ξεσηκώνει την κοινή γνώμη. Αυτό βέβαια σημαίνει μεγαλύτερη προσοχή στην βελτίωση της κατανόησης των ειδήσεων από όλους μας. Σημαίνει επίσης μεγαλύτερη προσοχή  σε ότι συμβαίνει γύρω μας αφού πλέον είναι πια εμφανές ότι δεν ζούμε σε ένα απομονωμένο κόσμο. Όλα πια μας αφορούν και ότι συμβαίνει στον τόπο μας αφορούν όλους.

Ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος  και η επικοινωνία  όχι μόνον σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά και στα ερχόμενα χρόνια της ανάκαμψης, πιστεύω βαθειά  ότι είναι η μόνη οδός δημοκρατικής ανανέωσης της Πολιτικής  που θα μας απαλλάξει από τα κακά συμπαρομαρτούντα του κοντινού μας παρελθόντος με τα ολέθρια αποτελέσματα.