Χτυπάμε λάθος πόρτες;

mavromati

Για Ξενία και Τελωνείο Μαυροματίου

H λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου και η τύχη του πρώην ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας, αναδείχθηκαν στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Αφορμή η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας ΑΕ, στις εγκαταστάσεις τους, στο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Με αφορμή την αναφορά του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή ότι ο μόνος χώρος στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ που συντηρείται και φυλάσσεται αξιοπρεπώς είναι  ο χώρος που έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών  και την ΠΟΑΥ ΑΕ και ότι ο Δήμος σκέπτεται την αξιοποίηση γενικά του χώρου για  δράσεις πολιτισμού, ο πρ. υπουργός, πρ. πρόεδρος της ΕΤΑΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα», Αντώνης Μπέζας απάντησε, αφήνοντας αιχμές, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Λώλου βιάστηκε να  «εγκαταλείψει» τον χώρο αφήνοντας ανοικτό το δρόμο σε σενάρια ιδιωτικής του αξιοποίησης. 

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπέζας, το ακίνητο στο σύνολό του δεν ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας αλλά  στην ΕΤΑΔ ΑΕ η οποία το έχει παραχωρήσει  δωρεάν για χρήση στο ΤΕΙ Ηπείρου και τώρα στο διάδοχο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι το 2027, και αν αυτό δεν αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο τότε θα επιστρέψει πάλι στην ΕΤΑΔ.

Προφανώς και ο κ. Μπέζας, ως πρώην Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, γνωρίζει και το πλαίσιο και τις δεσμεύσεις της παραχώρησης. Μπροστά  λοιπόν σε αυτόν τον κίνδυνο, ο Δήμος θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το διάλογο για να αναπτύξει συνέργειες με το Πανεπιστήμιο ώστε ο χώρος να ξαναζωντανέψει… Διαφορετικά, το πρώην  ΞΕΝΙΑ θα έχει μετά από ορισμένα χρόνια την τύχη της  ΟΛΗΓ ΑΕ…

Ένα ακόμα θέμα που έθεσαν οι τοπικοί φορείς της ιχθυοκαλλιέργειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τζίγκος ήταν το θέμα της ολοκληρωμένης λειτουργίας του συνοριακού Τελωνείου της Θεσπρωτίας στο Μαυρομάτι.

Και σ΄αυτό το θέμα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και τωρινός επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα” Αντώνης Μπέζας, επί υπουργίας του οποίου λειτούργησε το Τελωνείο Μαυροματίου το 2005, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι εκείνο που προέχει για την τοπική οικονομία, δεν είναι η 24ωρη λειτουργία του αλλά η δυνατότητα να διενεργούνται εισαγωγές και εξαγωγές μέσω του Τελωνείου.

Για να γίνει αυτό, υποστήριξε ο κ. Μπέζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής του από Β σε ΑΒ Τάξης, που είναι σε εξέλιξη και με την οποία δημιουργούνται δύο Τμήματα Ελέγχου και Διέλευσης, την αύξηση των οργανικών του θέσεων κατά 9 που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και την ένταξή του στο καθεστώς του πρόσθετου παραμεθόριου επιδόματος, εκείνο που απομένει να γίνει είναι η λειτουργία ΣΥΚΕ, δηλαδή Σταθμού Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου ανάλογου με εκείνου της Κακαβιάς.

Η λειτουργία όμως ΣΥΚΕ δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου…

Βάσει των παραπάνω, η κατάσταση γύρω από το Τελωνείο Μαυροματίου και το πρώην ΞΕΝΙΑ στην Ηγουμενίτσα είναι σύνθετη.

Τα δύο θέματα αυτά, παρότι διαφορετικά, συνδέονται με τον τρόπο που οι τοπικές αρχές και φορείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Και φυσικά η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, απαιτεί διάλογο, συνεργασία και δράση από τις τοπικές αρχές για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και η αποφυγή ενδεχόμενων αρνητικών εξελίξεων,

πηγή: thesprotiki.gr