Εγνατία Οδός: Την Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης

Την Παρασκευή τελικά και όχι την Πέμπτη θα πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή που συνεχίζεται δεν επιτρέπει τις πανηγυρικές τελετές που ετοιμάζονται..

Μία μέρα πίσω πηγαίνει και η απεργία των εργαζομένων στην Εγνατία ΑΕ η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή όπου θα γίνει και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας.

Την Τετάρτη υπεγράφη η κοινή απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Εθνικής Οικονομίας για την αύξηση των διοδίων, που αποτελούσε και το τελευταίο εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis με το ΤΑΙΠΕΔ για την 35ετή παραχώρηση του οδικού άξονα.

Με βάση την υπουργική απόφαση, αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση κατά τη χρήση του άξονα από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, που δε θα είναι η τελευταία καθώς θα συνοδευτεί από νέες αυξήσεις με την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων, οπότε θα φτάσει στα 0,065 ευρώ και με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα 0,075.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, αναμένεται η κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή. Τότε τα διόδια θα αυξηθούν στα 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα καταργηθούν και οι δωρεάν μετακινήσεις.
Το αντίτιμο, που θα καταβάλει ο προτιμητέος επενδυτής, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος, ωστόσο, θα καθοριστεί την περίοδο που θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, καθώς από τη διακήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του άξονα, υπόκειται σε επιτοκιακές διακυμάνσεις.
Το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες παράδοσης παραλαβής του άξονα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα τρίμηνο.

Καταργούνται και οι δωρεάν μετακινήσεις

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης θα σημάνει και το τέλος του δικαιώματος δωρεάν μετακινήσεων, που απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών.
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, το δικαίωμα αυτό απολάμβαναν οι κάτοικοι του Νομού Θεσπρωτίας, που δεν κατέβαλαν το αντίτιμο στα διόδια της Τύριας, και οι κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου, που δεν πλήρωναν στα διόδια Δροσοχωρίου και Μαλακασίου. Θεωρητικά το δικαίωμα απαλλαγής είχαν όλοι οι κάτοικοι του Νομού Ιωαννίνων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να κερδίζει στο ΣτΕ την υπόθεση, αλλά ουδέποτε έτυχε εφαρμογής, καθώς το Υπουργείο Υποδομών δε συμμορφώθηκε.
Ένα δεύτερο ζήτημα για την Ήπειρο είναι ότι η σύμβαση παραχώρησης δε συνοδεύεται από την υποχρέωση κατασκευής έργων στην περιοχή, με κύριο αυτό του κόμβου στον Δρίσκο.

«Την Πέμπτη μεταβιβάζεται η Εγνατία Οδός ΑΕ στον Ιδιωτικό Τομέα. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε κερδίσει από εποχής Σπίρτζη στο ΣΤΕ την απαλλαγή από διόδια στον Νομό Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας στα διόδια του Μαλακασίου, του Δροσοχωρίου και της Τύριας. Δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κάναμε την μελέτη σύνδεσης του Δρίσκου με Εγνατία Οδό. Περιμένουμε έγκριση, ουδέν. Τι να κάνουμε στην παράδοση από το ΤΑΙΠΕΔ; Φυσικά δε θα είμαστε», αναφέρει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στο facebook, εκφράζοντας την ενόχλησή του.