Εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό διήμερο από το Κ.Π.Ε. Φιλιατών σε συνεργασία με το Παράρτημα Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
Τίτλος
“Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος: Φύση και πολιτισμός, περιβάλλον και ιστορία μια διαλεκτική σχέση”,
28 και 29 Μαΐου 2011,
Δημαρχείο Φιλιατών
Το Κ.Π.Ε. Φιλιατών στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του στην περιοχή της Θεσπρωτίας έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011 πραγματοποίησε 13 διήμερα, τριήμερα και τετραήμερα προγράμματα Π.Ε. για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και 16 μονοήμερα προγράμματα και επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων του νομού Θεσπρωτίας.
Επίσης, πραγματοποίησε μια σειρά από εκδηλώσεις και ημερίδες, όπως: «Χριστιανισμός και Παράδοση, ημερίδα 12-02-20111», «Ώρα της γης, εκδήλωση με συμμετοχή μουσικών ομάδων από δημοτικά σχολεία της Θεσπρωτίας, 26-03-2011», «Περιβάλλον και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς-Η περίπτωση της φυλής των Καλάς, διημερίδα 03-04/04/2011 στο Φιλιάτι και στην Ηγουμενίτσα με ομιλητή τον Θανάση Λερούνη».
Συνεχίζοντας τις δράσεις του για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Παράρτημα Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Εκπαιδευτικό-Περιβαλλοντικό Διήμερο με θέμα «“Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος: Φύση και πολιτισμός, περιβάλλον και ιστορία μια διαλεκτική σχέση”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαϊου 2011.
Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά κάθε τόπου αποτελεί τμήμα της ταυτότητάς του και του καθημερινού περιβάλλοντος διαβίωσης των κατοίκων του. Στην έννοια της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να ενταχθεί ένα ευρύ φάσμα στοιχείων όπως το αγροτικό τοπίο, οι ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, τα ιστορικά μνημεία ενός τόπου κ.λπ. Η διατήρηση αυτής της κληρονομίας συμβάλλει στην περιβαλλοντική ποιότητα ζωής στις πόλεις και την ύπαιθρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργική διαχείρισή της και η προστασία της.
Στα πλαίσια του παραπάνω εκπαιδευτικού διήμερου, δίνεται η ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της παραμεθόριας Θεσπρωτίας και της γειτονικής Αλβανίας.
Στόχος είναι η γνωριμία με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού ή αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας όπως η αρχαία Γιτάνη. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία για επίσκεψη σε ευαίσθητες οικολογικά παραμεθόριες περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura με σκοπό την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτών σε θέματα που αφορούν την προστασία τους. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν οικοξεναγήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς των Φιλιατών.
Το διήμερο θα ξεκινήσει το Σάββατο 28 Μαϊου 2011 στο Δημαρχείο Φιλιατών με εισηγήσεις από την Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. κ. Μ. Νάστου, τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Φιλιατών κ. Μάρκο Νικολάου, τον εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα κ. Α. Κωσταντίνη, τον Επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Θεμιστοκλή Γκόγκα. και τη Δ/ντρια της ΛΒ΄ Εφορίας. Προϊστορικών. και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Τζιγκουνάκη Αναστασία.
Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει επίσκεψη στην περιοχή της Σαγιάδας (Δέλτα Καλαμά, Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά), γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής Φιλιατών (Κεραμίτσα – μονοπάτι Λάγγαρη – Δάφνη-παραδοσιακός οικισμός Φοινίκι-Ι.Μονή Γηρομερίου Φιλιατών).
Κατά τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 29 Μαϊου 2011, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αλβανία και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού και στον αρχαιολογικό χώρο.
Η φιλοξενία και οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων θα γίνουν με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.).