Την ίδια στιγμή που οι τοπικοί άρχοντες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, συζητάνε (δια του τύπου) για το αν θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας ή στις Πρυτανικές Αρχές για τη λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βάζει το οριστικό λουκέτο στο Τμήμα.
Κατά την 6ωρη συνεδρίασή της την Τρίτη 26/11/2019, αποφάσισε την κατάργηση του Τμήματος, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό που διατυπώθηκε το Τμήμα είναι θνησιγενές, καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα μόνο του, είναι κοστοβόρο και διαθέτει ελάχιστο εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τη λειτουργία του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν… αποκαλυπτικές: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ουδέποτε ήθελε ή ζήτησε τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, παρόλο που αποτελεί μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ αντίθετα με την ίδια απόφασή της η Σύγκλητος εγκρίνει τη λειτουργία των -εκ του μηδενός- νεοιδρυθέντων τμημάτων Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας και Μηχανολόγων Μηχανικών με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων.
Αν κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση με το πλήθος των νεοϊδρυμένων Τμημάτων θα διαπιστώσουμε ότι η Ηγουμενίτσα ήταν εξαρχής ο παρίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
Και αυτό διότι το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας ήταν ήδη στελεχωμένο με έμπειρα μέλη Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού της πρώην κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, διέθετε αξιόλογη κτιριακή υποδομή με αίθουσες, εργαστήρια ακόμη και καμπίνες διερμηνείας, φοιτητική λέσχη και φοιτητική εστία, όμως η έναρξη της ακαδημαϊκής του λειτουργίας τοποθετήθηκε σε ένα μακρινό και αβέβαιο μέλλον… υπό τη βάσανο της Συγκλήτου!
Η Κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του Τμήματος και η Σύγκλητος έσπευσε να διαλαλήσει αυτό που εδώ κι ένα χρόνο ψιθυρίζονταν στους διαδρόμους της Πρυτανείας: «το μαγαζί είναι ασύμφορο και κλείνει»…
Στις… καλένδες οι υφιστάμενοι φοιτητές και οι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με ευχές αντιμετωπίζει η Σύγκλητος, το μέλλον των υφιστάμενων φοιτητών. Η Σύγκλητος ελπίζει ότι θα τους δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας η δυνατότητα μετεγγραφής, ώστε να… τους αδειάζουν τα κτίρια μια ώρα αρχύτερα.
Την ίδια στιγμή καμία συζήτηση δεν έγινε για το εργασιακό μέλλον του Διοικητικού Προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο Τμήμα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν γρήγορα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και αναγκασμένοι είτε να μετακομίσουν σε μια από τις υπόλοιπες τρεις πρωτεύουσες της Ηπείρου, είτε να αναζητήσουν αλλού εργασία μέσω αποσπάσεων, μετατάξεων κλπ.
Και οι… επιπτώσεις
Φυσικά, με την αναχώρηση των 400 φοιτητών και τη μη δημιουργία νέου Τμήματος, η τοπική οικονομία θα στερηθεί περισσότερα από 200.000 ευρώ μηνιαίως, ή 2.500.000 ετησίως.
Οι πολιτισμικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που το σβήσιμο του Τμήματος θα επιφέρει στην πόλη, είναι μη μετρήσιμες!