Οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση που αφορά τη λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα:

Με δεδομένο ότι κατά τις πασχαλινές γιορτές θα είναι αυξημένη η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το γιορταστικό τραπέζι των καταναλωτών, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη, τόσο με τον αγορανομικό κώδικα, τις αγορανομικές και λοιπές διατάξεις και αποφάσεις όσο και με την νομοθεσία «περί Ανταγωνισμού».

ΓΕΝΙΚΑ:

  • Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θα αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η τελευταία επιβάλλεται από ειδικές διατάξεις.
  • Στον τομέα των οπωρολαχανικών, των οποίων οι τιμές πώλησης ελέγχονται αγορανομικά βάσει συγκεκριμένων ποσοστών κέρδους, η βαρύτητα των ελέγχων δίδεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νομίμων τιμών πώλησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα ποσοστά κέρδους.
  • Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, είναι και οι τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες. Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα, ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτή, αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ισχύουν νομοθετικά.

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:

 

  • Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
  • Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
  • Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί.
  • Υποψιαστείτε με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές και μην ξεχνάτε ότι αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα «μαϊμούδες».
  • Όταν αγοράζει  είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
  • Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοίωτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος,, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)
  • Για τα είδη σοκολατοποιϊας (αυγά, ζωάκια κ.α.) πληροφορεί η ετικέτα για το αν πρόκειται  για πραγματική σοκολάτα ή απομίμηση καθώς και για την ημερομηνία λήξης.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
  • Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά  που εισάγονται και είναι προέλευσης  κοινοτικών  χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης με σφραγίδα  σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο – τιρκουάζ), για δε της προέλευσης τρίτων χωρών χρώματος  Ε155 καστανό.
  • Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
  • Στις συσκευασμένες συκωταριές  θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά  την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου  αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης.
  • Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα και χωρίς δυσάρεστες οσμές και οι συκωταριές χωρίς την σπλήνα.
  • Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
  • Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
  • Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π. Αφήστε τα αυγά 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου και τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.
  • Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρείστε τα στο ψυγείο.
  • Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
  • Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.
  • Προσοχή στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
  • Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν την ετικέτα που θα πληροφορεί για την σύνθεσή τους και τα παπούτσια για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
  • Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση  CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά και  πάντοτε με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.
  • Καλή χρήση πιστωτικών καρτών.
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες του οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

             Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι αρμόδιοι υπάλληλοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων και λοιπών Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.

             Έλεγχοι επίσης γίνονται και από μικτά κλιμάκια  (  Ε.Φ.Ε.Τ., Δ/νση Κτηνιατρικής , Δ/νση Υγείας)

             Με  αντικείμενο την ομαλή λειτουργία των αγορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις παρουσία των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων παραγωγικών και εμπορικών φορέων. Κατά την διάρκεια των εν λόγω συσκέψεων εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της  κάθε Περιφερειακή Ενότητας  και των δεδομένων που υπάρχουν για την Πασχαλινή περίοδο.

             Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων και των κρεοπωλών-παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων αρνιών έχουν πωληθεί σε Τούρκους εμπόρους-θα υπάρξει επάρκεια σε επίπεδο Περιφέρειας και οι  τιμές αναμένονται να κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα. Ειδική έμφαση δόθηκε στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.

     Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    

Ιωάννινα  14 Απριλίου 2011

Ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Ευάγγελος Βαγενάς