Οι πρώτες αντιδράσεις για το κλείσιμο των τμημάτων του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

tei igoumenitsas

Μετά το πρώτο «μούδιασμα», ύστερα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και οι πρώτες αντιδράσεις, αιρετών και παραγόντων της Θεσπρωτίας.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Χρήστος Κατσούρας, σε γραπτή δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφαση είναι… προσωρινή για ένα έτος και ότι το θέμα… «παλεύεται» Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Υπουργείου αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το πολυετές πρόβλημα έλλειψης φοιτητών σε τμήματα του παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα. Αποδεικνύεται έτσι πως βιώσιμη λύση δε μπορεί να βρεθεί με αναζήτηση άλλοθι που δικαιολογούν το πρόβλημα όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Πάγια θέση μου αποτελεί πως η ύπαρξη πολλών τμημάτων ανά την Ελλάδα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών καθιστά εκ των πραγμάτων δύσκολη την απορρόφηση τόσων φοιτητών ειδικά σε τμήματα της ελληνικής περιφέρειας. Στα κριτήρια επιλογής όμως των τμημάτων που προτάσσονται ως βιώσιμα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ποιοτικά – ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, όπως επιδόσεις στην έρευνα, βιογραφικά καθηγητών, αξιολογήσεις και σύνδεση των σπουδών με την παραγωγική βάση της κάθε περιοχής. Κριτήρια τα οποία έθεσα σε ομιλία μου στη Βουλή παρουσία της Υπουργού και στα οποία το παράρτημα της Ηγουμενίτσας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τμημάτων.

Η αναστολή εισαγωγής φοιτητών για ένα έτος μας δίνει την ευκαιρία, πιεζόμενοι από το χρόνο όμως αυτή τη φορά, να συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της περιοχής πάνω σε μία ειλικρινή, μεθοδική και ρεαλιστική διαχείριση του ζητήματος. Μία συζήτηση που πρέπει να καταλήξει στην κατάθεση μίας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πρότασης για το μέλλον του παραρτήματος στην Ηγουμενίτσα.»

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, στη δήλωσή του αφήνει αιχμές για ευθύνες στη Διοίκηση του ΤΕΙ, ενώ κάνει λόγο για απόφαση που στερεί μια αναπτυξιακή δυνατότητα από την πόλη της Ηγουμενίτσας και δηλώνει πως θα καλέσει το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με την αιτιολογία της μείωσης των ενεργών φοιτητών, τον μέσο όρο φοίτησης και τον αριθμό των πτυχιούχων τα τελευταία χρόνια, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης των τμημάτων αυτών, από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου και την εν τέλει απαξίωσης τους από τους φοιτητές και το Υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση αυτή μειώνει μια σημαντική επένδυση της χώρας, αυτή που αφορά την εκπαίδευση και τη δυνατότητα μόρφωσης των νέων ανθρώπων στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και παράλληλα στερεί μια αναπτυξιακή δυνατότητα για την πόλη της Ηγουμενίτσας.

Η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, έστω και την ύστατη στιγμή, για επανεξέταση του θέματος από το Υπουργείο Παιδείας. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του τμήματος Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών και την δημιουργία σύγχρονων και νέων τμημάτων»

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, κάνει λόγο για «συστηματική και μεθοδευμένη υποβάθμιση του παραρτήματος Ηγουμενίτσας από τους εκάστοτε προέδρους των ΤΕΙ» και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του:

«To κλείσιμο των τμημάτων Ιχθυοκομίας και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα δείχνει ξεκάθαρα αλλά με τον πλέον επώδυνο τρόπο :

α) Την αναμενόμενη κατάληξη μιας θνησιγενούς προσπάθειας – δυστυχώς σε Εθνικό επίπεδο – δημιουργίας ενός συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικα.

β) Η συστηματική και μεθοδευμένη υποβάθμιση του παραρτήματος Ηγουμενίτσας από τους εκάστοτε προέδρους των ΤΕΙ και η εγκληματική αδιαφορία τους για έγκαιρες παρεμβάσεις και πολιτικές στην προσπάθεια όλων των φορέων του τόπου για νέα τμήματα, έφεραν το ποθητό για αυτούς αποτέλεσμα.

γ) Η Ήπειρος ενιαία πια Περιφέρεια, πρέπει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τους Καθηγητές των ΤΕΙ και το Υπουργείο να επανασχεδιάσει σε ισότιμες και επιστημονικές βάσεις το άμεσο μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο τόπο μας.

δ) Καλώ την Υπουργό Παιδείας και κάθε αρμόδιο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στους οποίους σχεδιασμούς τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους Εθνικούς λόγους της ύπαρξης, της βιωσιμότητας και της αναβάθμισης του παραρτήματος των ΤΕΙ στην Θεσπρωτία.»

Ο πρ. υπουργός και πρ. βουλευτής Αντώνης Μπέζας, σε γραπτή του δήλωση, επιρρίπτει επίσης ευθύνες στις διοικήσεις του ΤΕΙ αλλά και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τώρα την απόφασή της, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για την περιφερειακή ανάπτυξη και τους τομείς της Εθνικής Οικονομίας που εξυπηρετούσε η ύπαρξη του ΤΕΙ:

«Σε αντίθεση με τη σημαντική προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για να συνεχίσει τη λειτουργία του και να αναβαθμιστεί, η σημερινή κυβέρνηση κλείνει στη ουσία το παράρτημα του ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας, αφού σταματά τη λειτουργία των δυο τμημάτων ιχθυοκομίας και τουριστικών επιχειρήσεων, πετάει στο καλάθι των αχρήστων το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας και αφήνει μόνο το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και το οποίο σύντομα θα μετακινηθεί εκτός Θεσπρωτίας.

Για την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη έχουν ευθύνη και οι διοικήσεις του ΤΕΙ Ηπείρου, γιατί δεν φρόντισαν να διασφαλιστεί το παράρτημα της Ηγουμενίτσας, κάνοντας τα τμήματά του πιο ελκυστικά, εκσυγχρονίζοντας τα προγράμματα σπουδών τους, αλλάζοντας και επεκτείνοντας όπου ήταν αναγκαίο το γνωστικό τους αντικείμενο. Εντελώς αντίθετα το απαξίωναν συστηματικά.

Καλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει τώρα την απόφασή της και να μην «κρυφτεί» πίσω από την μετάθεση των οριστικών αποφάσεων στην επόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η δημιουργία του παραρτήματος της Ηγουμενίτσας, ούτε λάθος ήταν, ούτε εξυπηρετούσε μόνο την τοπική οικονομία. Εξυπηρετούσε τη γνώση και την επιστήμη σε τομείς κρίσιμους για την εθνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και οι ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και τη μεγάλη υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης».

Για άστοχη κατάργηση των τμημάτων κάνει λόγο ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσπρωτίας της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να ζεις» Γρηγόρης Τζιοβάρας και Αθηνά Ιωάννου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο χρόνος που ελήφθη και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, δεν πείθουν ότι προηγήθηκε η απαιτούμενη μελέτη για μια τόσο σοβαρή απόφαση με σημαντικές εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές διαστάσεις.

Όσο λανθασμένη ήταν η διασπορά τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πελατειακού χαρακτήρα κριτήρια, άλλο τόσο άστοχη είναι η κατάργησή τους, ακόμη και όταν γίνεται με επίκληση του βάσιμου επιχειρήματος της μη προσέλευσης σπουδαστών, φαινόμενο, όμως, για το οποίο δεν έγινε προηγουμένως καμία ουσιαστική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.

Υπό αυτή την έννοια και χωρίς να υιοθετούμε τοπικιστικά ανακλαστικά ή να παραβλέπουμε το μαρασμό στον οποίο οδηγήθηκαν τα συγκεκριμένα τμήματα, εξαιτίας των αποσπασματικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούμε ότι απαιτείται, σε συνεννόηση και με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, η συνολική επανεξέταση του ζητήματος, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που μπορεί να συγκροτήσουν έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας κ. Χεκίμογλου Ιωάννη, ο οποίος εκφράζει όχι μόνο την έκπληξη του γιατί στην πιο αναπτυσσόμενη περιοχή υδατοκαλλιεργειών της χώρας, την Θεσπρωτία, «κλείνει» ένα τμήμα αμιγώς συνδεδεμένο με την παραγωγική βάση, αλλά και την ανησυχία του διότι χωρίς εισακτέους μένουν όλα τα τμήματα ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για τον πρώτο εξαγωγικά κλάδο της χώρας, όπως τονίζει. Εμείς, επισημαίνει, σε κάθε περίπτωση θα επικοινωνήσουμε με τα συναρμόδια υπουργεία και θα απαιτήσουμε την άμεση επαναλειτουργία των τμημάτων.